Προς: Πίνακα αποδεκτών
Θέμα: Σύσκεψη των προσκαλούμενων φορέων την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009, στις 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Αμυνταίου, με σκοπό την σύσταση Συντονιστικού Οργάνου για την παρεμπόδιση και αποτροπή της δημιουργίας ιδιωτικής λιγνιτικής μονάδας στο Δ. Δ. Βεγόρας του Δ. Φιλώτα
Σχετικό: Απόφαση Υπουργού Ανάπτυξης της 07/01/2009, για την χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία «Ήρων Συμμετοχών Α.Ε.» στο Δ. Δ. Βεγόρας του Δ. Φιλώτα
Η προοπτική δημιουργίας από την "ΗΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ" (θυγατρική της ΓΕΚΤΕΡΝΑ – Κάμπα Περιστέρη) μονάδας παραγωγής ενέργειας 460 MW με εισαγόμενο από την FYROM και την Αλβανία μάλιστα λιγνίτη, στο Δ.Δ. ΒΕΓΟΡΑΣ του Δ. ΦΙΛΩΤΑ του Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ, σε δημοτική έκταση 700 στρεμμ., χαρακτηρισμένη & λειτουργούσα ως "βοσκότοπος", στην καρδιά του αμπελώνα του Αμυνταίου, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 1,4 χλμ. από την σημερινή όχθη της λίμνης Βεγορίτιδας (χαρακτηρισμένη περιοχή ΝATURA 2000), 350 μ. από τα όρια του οικισμού της Βεγόρας και 1,7 από του Αμυνταίου, έχει ήδη αναστατώσει όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σε σύσκεψη που διοργάνωσε η ΕΑΣ Αμυνταίου σχεδόν πριν ένα χρόνο, στις 14-01-2008, καλώντας την Ν. Α. Φλώρινας, τους τοπικούς ΟΤΑ, την ΤΕΔΚ, τα κόμματα του Νομού, αλλά και τους τοπικούς συλλόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι θεσμικοί αυτοί φορείς εξέφρασαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία όχι μόνο την ανησυχία τους στην προοπτική μιας τέτοιας επένδυσης, αλλά και την πλήρη αντίθεσή τους.
Οι εξελίξεις όμως …έτρεξαν! Στις 21/08/2008 η πρόταση της εταιρείας πήρε προέγκριση από την ΡΑΕ & στις 07/01/2009 έγκριση από τον Υπουργό. Παράλληλα στις 02/06/2009 εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της εταιρείας κατά της Απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 152 της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, που ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Φιλώτα για την παραχώρηση της έκτασης των 700 στρ. στην Δημοτική του Επιχείρηση κι από εκεί στην «ΗΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ».
Μας βρίσκει αντίθετους η διαπραγμάτευση ιδιωτικής εκμετάλλευσης δημοτικών εκτάσεων, πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε ζητήματα θερμικής ενέργειας, ιδιαίτερα αυτής που παράγεται από λιγνίτη. Επενδύσεις σαν κι αυτή δεν περιχαρακώνονται στα όρια ενός μόνο δημοτικού διαμερίσματος, στα όρια ενός δήμου. Οι συνέπειες, άρα κι οι ευθύνες, διαχέονται στην ευρύτερη περιοχή και δραματικά επηρεάζουν την ανάπτυξη και το μέλλον της.
Μια τέτοια επένδυση αποπροσανατολίζει τον επιβεβλημένο χαρακτήρα του αγώνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (στο πλευρό του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων) για τον δημόσιο & καθετοποιημένο χαρακτήρα της ΔΕΗ, για αναγκαίες επενδύσεις της, που αξιοποιούν την σύγχρονη τεχνολογία σε όφελος του περιορισμού των εκλυόμενων ρύπων από την καύση του εθνικού καυσίμου, του λιγνίτη.
Αδυνατίζει την διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στη ΔΕΗ, για την άμεση εγκατάσταση μονάδας αποθείωσης στον ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ-ΦΙΛΩΤΑ και την δεύτερη μονάδα στη Μελίτη, ναρκοθετώντας την υγεία και την ζωή των κατοίκων του λεκανοπεδίου, αλλά και πλήττει την επιβεβλημένη προσπάθεια της Πολιτείας για την ανατροπή του ενεργειακού ισοζύγιου υπέρ των ΑΠΕ.
Αγνοεί τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές, την απόλυτα κορεσμένη από ρύπους, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ιπτάμενης τέφρας περιοχή, τα ήδη οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα του κατεξοχήν ενεργειακού τόξου της χώρας (Κοζάνη - Πτολεμαϊδα - Αμύνταιο - Φλώρινα), τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο αυτής της περιοχής, την λίμνη ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ & τις 3 ακόμη λίμνες που την περιβάλλουν.
Υπονομεύει κι αχρηστεύει τον σαφή προσανατολισμό μιας αειφόρου ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ για την μεταλιγνιτική περίοδο, τόσο στην κατεύθυνση της καθετοποίησης της πρωτογενούς παραγωγής (υφιστάμενη ήδη πιστοποίηση ΟΠΑΠ στα τοπικά παραγόμενα κρασιά & επτά έως τώρα επισκέψιμα οινοποιεία με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, διαδικασίες πιστοποίησης ΠΓΕ στην κόκκινη πιπεριά, στο τσίπουρο, στην πατάτα, στο βιομηχανικό ροδάκινο, στα προϊόντα της αιγοπροβατοτροφίας, διαλογητήρια - ψυγεία - συσκευαστήρια κ.ά.), όσο και στην κατεύθυνση της ενεργητικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της προβολής κι ανάδειξής του μέσα από την ανάπτυξη του αγροτουρισμού (30 περίπου ξενοδοχειακά καταλύματα, 60 επιχειρήσεις εστίασης, οι περιβαλλοντικές δραστηριότητες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ο παραδοσιακός-ιστορικός οικισμός του ΝΥΜΦΑΙΟΥ, αρκετές επιχειρήσεις εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη φύση κλπ).
Περιφρονεί 3000 περίπου (από τα 5000 συνολικά) νοικοκυριά της ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου, που περιλαμβάνουν στο εισόδημά τους την παραγωγή ή και την μεταποίηση γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά και την προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας να παντρέψει αυτά τα προϊόντα με το μοναδικό γεωφυσικό περιβάλλον και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του επισκέπτη.
Η στοχευμένη ήδη ανάπτυξη του Νομού συνολικά, ως πρώτος αναδυόμενος αγροτουριστικός προορισμός στην Ελλάδα κι ένας από τους δέκα καλύτερους στην Ευρώπη, η ειδικότερη οινοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Αμυνταίου, είναι προοπτικές χωρίς επιστροφή κι είμαστε υποχρεωμένοι να τις διαφυλάξουμε και να τις ενισχύσουμε. Δεν είναι δυνατόν οι φορείς του τόπου να μείνουν θεατές, να γίνουν συνένοχοι ενός ακόμη περιβαλλοντικού βιασμού του τόπου μας!
Είμαστε στην αμείλικτη κρίση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των επερχόμενων γενιών!
Η παρουσία όλων εκτός από επιβεβλημένη, κρίνεται κι εντελώς απαραίτητη.
ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ OΙΝΟΣ»
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΙΛΩΤΑ
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009
Αντιδράσεις για την ιδιωτική λιγνιτική μονάδα...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου