ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΝΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΥΡΝΕΛΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ!
Με το έγγραφο ΙΣ 95οικ./28.01.2009, το ΙΤΣΑΚ (Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών) γνωστοποίησε στο Δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου την «Πρόταση Ερευνητικού Προγράμματος με στόχο την αποτίμηση της συμπεριφοράς των κτιριακών κατασκευών στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Στρατονίκης, λόγω των δυναμικών δονήσεων του εδάφους που προκύπτουν από τη λειτουργία των μεταλλείων».
Στόχος του προγράμματος, λεπτομέρειες του οποίου παρατίθενται πιο κάτω, είναι να διαπιστωθεί αν οι ζημίες στα σπίτια της Στρατονίκης οφείλονται στις εξορύξεις με εκρηκτικά κάτω από το χωριό, από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σήμερα και την TVX παλιότερα. Για τη διακρίβωση του τι πραγματικά συμβαίνει κάτω από τη Στρατονίκη «απαιτείται εξειδικευμένη και εκτενής έρευνα» από μια πλειάδα επιστημονικών ειδικοτήτων και γι'αυτό το λόγο το πρόγραμμα θα εκτελεσθεί από κοινού από το ΙΤΣΑΚ και το ΙΓΜΕ, με συνεργαζόμενους φορείς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 μήνες και αναθέτουσα αρχή θα είναι ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου. Το κόστος της υλοποίησής του, μόνον όσον αφορά το ΙΤΣΑΚ, είναι 700.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι αμοιβές του ΙΓΜΕ και των δυο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα ξεπεράσει το 1.500.000 ευρώ.
To έγγραφο του ΙΤΣΑΚ αναμένεται ότι θα αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την αίτηση ακυρώσεως της εξόρυξης κάτω από Στρατονίκη που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο Επικρατείας οι κάτοικοι του χωριού. Η υπόθεση θα συζητηθεί επιτέλους στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 7 Μαρτίου, μετά από πέντε αναβολές.
Με το έγγραφο αυτό αποδεικνύεται, με τρόπο αδιάψευστο και με το κύρος δυο έγκυρων κρατικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων, ότι μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η εξόρυξη κάτω από τον οικισμό δεν εγκυμονεί κινδύνους για τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΤΕ. Αποδεικνύεται ότι, χωρίς τέτοιες μελέτες, η αδειοδότηση της εξόρυξης, όχι μία αλλά δυο φορές, το 2001 για την TVX και το 2005 για την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αποτελεί όχι επικίνδυνη απερισκεψία αλλά προμελετημένο έγκλημα.
Το Ελληνικό Δημόσιο δυο φορές, με δυο διαφορετικές Κυβερνήσεις , όχι μόνο επέτρεψε αλλά συμμετείχε ενεργά στο έγκλημα απέναντι στους κατοίκους της Στρατονίκης. Το 2002 το «επιστημονικό» άλλοθι για την εκ των υστέρων αδειοδότηση της εξόρυξης που είχε ξεκινήσει από το 2000 ήταν το πόρισμα μιας Επιτροπής 6 Καθηγητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου οι οποίοι, επίσης χωρίς καμία απολύτως έρευνα, διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι η εξόρυξη με φουρνέλα κάτω από τα πόδια τους ήταν απολύτως ασφαλής. Παρά τις διαβεβαιώσεις, μέρα με τη μέρα στα σπίτια της Στρατονίκης εμφανίζονταν ρωγμές και άνοιγαν τρύπες στους δρόμους και τις αυλές.
Το 2005, η αδειοδότηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στηρίχθηκε εξ'ολοκλήρου σε μια απάτη: ότι το μηχάνημα ROAD HEADER θα αντικαθιστούσε τα εκρηκτικά και έτσι οι κάτοικοι της Στρατονίκης δεν θα είχαν τίποτε να φοβούνται. Νέες "Επιστημονικές Επιτροπές", νέες διαβεβαιώσεις. Όμως τα εκρηκτικά ουδέποτε σταμάτησαν, το ROAD HEADER ουδέποτε λειτούργησε και τα σπίτια της Στρατονίκης συνέχισαν να σκίζονται.
Σήμερα, το ΙΤΣΑΚ ξεσκεπάζει τα ψεύδη των διαβεβαιώσεων των εταιρειων, των υπηρεσιακών παραγόντων και των «ειδικών καθηγητών» ότι «έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες έρευνες που εγγυώνται την ασφάλεια της Στρατονίκης». Επί εννιά χρόνια οι Ελληνικές Κυβερνήσεις παρείχαν κάθε είδους στήριξη στις εταιρείες που θησαύριζαν από τη λεηλασία της Στρατονίκης, κλείνοντας τα αυτιά τους στις διαμαρτυρίες των κατοίκων της και παρά τις ισχυρές ενδείξεις ότι το χωριό διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.
Σήμερα, ενώ η εξόρυξη συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, προτείνεται ένα τεράστιο για τα Ελληνικά δεδομένα ερευνητικό έργο, από τέσσερα Επιστημονικά Ιδρύματα - ΙΤΣΑΚ, ΙΓΜΕ, ΑΠΘ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ - για να διαπιστωθεί ΑΝ το μεταλλείο προξενεί ζημίες στο χωριό! Ο προϋπολογισμός των 1.500.000 ευρώ είναι φυσικά απαγορευτικός για τα μέτρα ενός Δήμου 10.000 κατοίκων και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το έργο τελικά δεν θα υλοποιηθεί. Όμως ακόμα κι αν ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου μπορούσε να διαθέσει αυτό το ποσό, το ερευνητικό έργο θα ολοκληρωνόταν σε δυο χρόνια το λιγότερο -χρονικό διάστημα στο οποίο θα είχε πιθανότατα ολοκληρωθεί και η εξόρυξη.
Πέραν τούτου, πόσο λογικό είναι να υποχρεώνεται ένας τοπικός Δήμος να διεξάγει τέτοιας κλίμακας και τέτοιου κόστους έρευνες για να διαπιστώσει αν οι πολίτες του υφίστανται ζημία από τις δραστηριότητες μιας εταιρείας, οι οποίες θα συνεχίζονται παράλληλα με τις έρευνες; Ποια ηθική και ποια λογική μπορεί να επιβάλει στους κατοίκους της Στρατονίκης να αποδεχθούν με υπεύθυνες δηλώσεις τη διεξαγωγή έρευνας μέσα στα σπίτια τους και γεωτρήσεις στις αυλές τους, εννιά χρόνια μετά από την έναρξη της εξόρυξης και ενώ τα φουρνέλα θα συνεχίσουν να βροντούν στους 24 μήνες της διάρκειας των ερευνών;
Ακολουθούν σύντομο ιστορικό και αποσπάσματα από την "Πρόταση Μελέτης" του ΙΤΣΑΚ. Η συνέχεια...στο http://antigoldgreece.wordpress.com
Μαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
http://antigoldgreece.wordpress.com
www.antigold.gr
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009
Έγγραφο του ΙΤΣΑΚ αποκαλύπτει το έγκλημα εναντίον της Στρατονίκης...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου