Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Σε «θέση μάχης» στο Αμύνταιο κατά νέας λιγνιτικής μονάδας...

Στην εγκατάσταση και λειτουργία ιδιωτικής λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγού μονάδας στη Βεγόρα του Δήμου Φιλώτα Φλώρινας, αντιδρούν κάτοικοι, φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και οινοποιοί της περιοχής. Η μονάδα έχει χωροθετηθεί μόλις δύο χιλιόμετρα από την πόλη του Αμυνταίου, δίπλα σε προστατευόμενες περιοχές «Natura».
Οι τοπικοί φορείς, που σκοπεύουν να προσβάλουν την αδειοδότησή της από το υπ. Ανάπτυξης, συνεδρίασαν χθες στον Δήμο Αμυνταίου για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Οπως τονίζουν στην «Κ», η νέα ιδιωτική μονάδα θα πλήξει περιβαλλοντικά μια περιοχή όπου ήδη τα επίπεδα διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του άνθρακα και μικροσωματιδίων υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια, εξαιτίας των δύο υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ η χρήση των υδάτων της Βεγορίτιδας θα την υποβαθμίσει. Επιπλέον, επισημαίνουν, η νέα ιδιωτική μονάδα προβλέπεται να ιδρυθεί εν μέσω των Αμπελώνων Αμυνταίου και των αγροτουριστικών μονάδων της περιοχής.
Οπως σημείωσε, μιλώντας στην «Κ» ο δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Κ. Θεοδωρίδης, η μονάδα αδειοδοτήθηκε έχοντας κατ’ αρχήν εξασφαλίσει την έκταση όπου θα κατασκευαστεί (700 στρέμματα δημοτικής γης). Ωστόσο, η παραχώρηση της δημοτικής έκτασης ακυρώθηκε στο μεταξύ από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας ως μη σύννομη, έπειτα από προσφυγή κατοίκων και δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης του Δήμου Φιλώτα. Μάλιστα, στο ΣτΕ εκκρεμεί η εκδίκαση τον ερχόμενο Ιούνιο της προσφυγής του επιχειρηματία κατά της ακύρωσης της παραχώρησης της δημοτικής έκτασης. Με σχετικό ψήφισμα, οι τοπικοί φορείς επαναλαμβάνουν και πάγια αιτήματά τους προς τη ΔΕΗ και την πολιτεία, ζητώντας να εκσυγχρονιστούν οι δύο υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες του Αμυνταίου με υποδομή αποθείωσης και φίλτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, να μην επεκταθεί, όπως σχεδιάζεται, ο χώρος αποθέσεων του Ορυχείου Κλειδιού, κατά παράβαση της εγκεκριμένης περιβαλλοντικής μελέτης, να υλοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για δημιουργία δεύτερου λιγνιτικού σταθμού στη Μελίτη Φλώρινας, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανεργία, αλλά και να προκρίνει η δημόσια επιχείρηση φωτοβολταϊκό ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, όπως στην περίπτωση της Μεγαλόπολης Αρκαδίας.

Πηγή: Καθημερινή-Ζωγια Κουταλιανου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top