Η ανακοίνωση από την ΡΑΕ στις 7-1-2009 για την αδειοδότηση, δημιουργίας ιδιωτικής λιγνιτικής μονάδας 460 MW στην κτηματική περιοχή Βεγόρας του Δήμου Φιλώτα, έρχεται ως μία ακόμη εξωφρενική ,αποικιοκρατικού τύπου, απόφαση, να μας αποδείξει πως όχι μόνο ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι αστεία υπόθεση ,αλλά γίνεται πλέον επικίνδυνη. Πολύ επικίνδυνη για το περιβάλλον , τη δημόσια περιουσία, το δημόσιο πλούτο, τη δημόσια υγεία. Με μία ''επενδυτική'' κίνηση ματ ,στο καναβάτσο όλη η κοινωνία !!!
Πρώτα απ` όλα ο λιγνίτης εξαντλείται, με μοναδική προοπτική για τις ήδη λειτουργούσες μονάδες να αντικατασταθούν από λιγότερες και πιο σύγχρονες.
Πιο συγκεκριμένα δύο. Στην Μελίτη(ήδη προβλεπόμενη),και στην Πτολεμαΐδα, ώστε μαζί με τον Άγιο Δημήτριο να αποτελέσουν το εργοστασιακό δυναμικό, μέχρι την μεταλιγνιτική εποχή. Εννοείται πως αυτές οι πρόνοιες υπάρχουν γιατί σε αυτά τα τοπία υπάρχει κοίτασμα και νερό. Υπάρχει ''υποδομή'' σε ήδη κατεστραμμένες εκτάσεις γης, με προοπτική αποκατάστασης την πεντηκονταετία(της όποιας αποκατάστασης).Αυτό, ή περίπου αυτό, είναι το σενάριο που διαφαίνεται να είναι αποδεκτό, από τους περισσότερους στη χώρα αλλά και στο ενεργειακό πεδίο.
Πως γίνεται τώρα να εγκαθίσταται σ` ένα τόπο, εργοστάσιο καύσης λιγνίτη, χωρίς σ` αυτόν να υπάρχει κοίτασμα και νερό ,μόνο με παρά-οικονομικούς και έξω-λογιστικούς όρους μπορεί να ερμηνευτεί. Αν, δε, η απάντηση είναι η μεταφορά λιγνίτη από Αλβανία- Σκόπια, τότε μόνο περί αυτού πρόκειται.
Όταν επιπλέον αυτός ο τόπος έχει την τύχη να έχει υψηλή αξία η γεωργική γη του. Να βρίσκεται 1,5 χιλ. από την μεγαλύτερη φυσική λίμνη της πατρίδας μας, τη Βεγορίτιδα. Να βρίσκεται εντός της αμπελοοινικής ζώνης (Ο.Π.Α.Π.) Αμυνταίου. Και να είναι στο μέσο της τελευταίας απείραχτης κοιλάδας της Εορδαίας, λίγα χρόνια πριν την μεταλιγνιτική περίοδο. Και είναι και δημόσια η γη που ''παραχωρήθηκε''.
Ευθεία βολή στη νομιμότητα, στα δικαιώματα μας.
Διότι ο σοβαρότερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως αυτή η χιλιοτραυματισμένη περιοχή θέλουν να στερείται δικαιωμάτων, που όλη η υπόλοιπη Ελλάδα έχει. Τα δικαιώματα για ένα καλύτερο περιβάλλον ,τα κοινωνικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην προστασία της υγείας. Κάτι σαν το ''Γκουαντανάμο'' της ενέργειας.
Δεν είναι ν` απορεί πλέον κανείς, πώς μπορεί να γίνεται αυτό. Διδασκόμαστε, από αυτήν την απίστευτη ιστορία .
Πως πρέπει να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Να επιβάλουμε δίκαιες λύσεις, τις δικές μας λύσεις, με σεβασμό στον άνθρωπο, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, την αειφορία. Με σεβασμό στην δική μας ζωή.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009
ΟΧΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
gia na rotisoume tous Giatrous Anastasopoulo ke Tsiotsio tis DEH s den eine ???
Δημοσίευση σχολίου