Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ο καθαρισμός του αέρα σώζει εκατομμύρια ζωές...

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τον αέρα, ιδίως στις πόλεις και έτσι να σώσει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται λίγες μέρες πριν τη δημοσιοποίηση την Παρασκευή στη Στοκχόλμη της νέας έκθεσης-ορόσημο της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Οι επιστήμονες τονίζουν ότι και μόνο για λόγους υγείας δικαιολογείται η μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σλύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι αν η ανθρωπότητα καταφέρει να μειώσει σε ασφαλέστερα επίπεδα την υπερκατανάλωση καυσίμων, την έκλυση των «αερίων του θερμοκηπίου» και τη συνακόλουθη ρύπανση της ατμόσφαιρας με άνθρακα και άλλα μικροσκοπικά σωματίδια, τότε το όφελος θα είναι σημαντικό και από άποψη δημόσιας υγείας, πέρα από τις θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον από τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας (λιγότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, συγκράτηση στάθμης θαλασσών, αποφυγή εκτεταμένης ξηρασίας κ.ά.).
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το «New Scientist», υπολόγισαν ότι αν, σύμφωνα με ένα μέσο σενάριο, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της Γης αυξηθεί το πολύ κατά 4,7 βαθμούς Κελσίου έως το 2100 σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, τότε θα αποφεύγονταν κατά μέσο όρο περίπου 500.000 θάνατοι ετησίως το 2030, 1,3 εκατ. 2050 και 2,2 εκατ. το 2100 (όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αριθμεί εννέα έως δέκα δισεκατομμύρια ανθρώπους).
Αυτή η αποφυγή των πρόωρων θανάτων θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν πιο υγιείς και να παραμένουν πιο παραγωγικοί στην εργασία τους, κάτι που αναμένεται να έχει θετικές οικονομικές συνέπειες και μάλιστα σε σημείο να υπεραντισταθμίσουν τα κόστη για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής.
Τα πολύ μικρά σωματίδια της ρύπανσης εισχωρούν στον οργανισμό και ευθύνονται για μια πληθώρα ασθενειών (καρδιά, εγκεφαλικό, καρκίνο κ.α.). Η μετάβαση των χωρών του πλανήτη σε ένα καθεστώς πιο «καθαρής» ή «πράσινης» ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση, αν και αρχικά φαίνεται μια ακριβή επιλογή σε σχέση με τον φθηνότερο άνθρακα, θα φέρει πίσω τελικά τα χρήματα που θα δαπανηθούν, αφού θα σώσει πολλές ζωές και έτσι θα γλυτώσει τις κοινωνίες από περιττά ιατροφαρμακευτικά κόστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top