Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ποια είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κλιματικής αλλαγής...

Τα παιδιά είναι αυτά που θα υποστούν τη σφοδρότητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως προβλήματα υγείας, υποσιτισμός και μετανάστευση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε για λογαριασμό της UNICEF. Επίσης, οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να εκτοξευτούν εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ακυρώνοντας οποιαδήποτε προσπάθεια έχει γίνει για την καταπολέμηση της πείνας.
Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύτηκαν κατά την έναρξη μιας πενθήμερης επιστημονικής συνάντησης που ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Στοκχόλμη με σκοπό την ενδελεχή αποτίμηση όλων των πληροφοριών σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο, θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της με τη μορφή μηνύματος προς όλες τις κυβερνήσεις.
Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των πάγων στην Ανταρκτική, την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης κατά περίπου ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα και ακραίες βροχοπτώσεις σε πολλά μέρη της υφηλίου. Η UNICEF τονίζει ότι, ενώ τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κλιματολογικής αλλαγής, βρίσκονται εκτός συζήτησης. «Η μελλοντική υγεία, ευημερία και επιβίωση των παιδιών βρίσκονται σε κίνδυνο, χωρίς όμως αυτά να φέρουν ευθύνη για τις αιτίες» δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπουλ, ανώτερο στέλεχος της UNICEF στη Βρετανία.
Όσα παιδιά γεννήθηκαν πέρυσι θα ενηλικιωθούν το 2030, μία χρονιά που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες) θα είναι πιο εμφανείς. Στις δέκα πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου - μεταξύ αυτών το Μπανγκλαντές, η Ινδία και οι Φιλιππίνες - υπολογίζεται ότι ζουν αυτήν τη στιγμή περίπου 620 εκατομμύρια παιδιά. Η UNICEF εκτιμά ότι 25 εκατ. παιδιά θα υποφέρουν από υποσιτισμό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ εκατομμύρια οικογένειες θα αντιμετωπίσουν δυσκολία στην εξασφάλιση τροφής σε καθημερινή βάση.
Από 150 έως 200 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ανάμεσά τους και πολλά παιδιά ή βρέφη, τα οποία είναι ευάλωτα σε ασθένειες και πιο πιθανό να υποστούν θερμοπληξία ή ακόμα και να πεθάνουν.
Σύμφωνα με έκθεση της Oxfam, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τις φτωχές χώρες. Η Oxfam απαρίθμησε πρόσφατες περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν έλλειψη τροφίμων και άνοδο τιμών, παραθέτοντας παράλληλα επιστημονικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι περιπτώσεις αυτές θα αυξηθούν, καθώς συνεχίζεται η υπερθέρμανση. Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα που ζουν στα όρια της πείνας θα αυξηθούν κατά 10-20% έως το τέλος του 2050.
Οι συντάκτες της αναφοράς σημειώνουν ότι η ξηρασία του 2012 στη Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά ένα τέταρτο η παραγωγή σιτηρών. Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε δραματικά, ενώ πολλοί αγρότες βρέθηκαν καταχρεωμένοι. Την ίδια χρονιά, η ξηρασία στη Δυτική Αμερική, η χειρότερη των τελευταίων 50 χρόνων, προκάλεσε μείωση ύψους 25% στη σοδειά καλαμποκιού, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του κατά 40%. Πριν από δύο χρόνια οι πλημμύρες στο Πακιστάν κατέστρεψαν αχανείς εκτάσεις με καλλιέργειες, καθώς και το 80% των αποθεμάτων σε τρόφιμα.
Η Oxfam αναφέρει ακόμη ότι η ξηρασία το 2011 στην Ανατολική Αφρική και ο λιμός στη Σομαλία μάλλον οφείλονταν στην κλιματολογική αλλαγή. Ένα από τα προβλήματα κατά την προσπάθεια πρόβλεψης των συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι το γεγονός ότι φυσικά φαινόμενα όπως τυφώνες, πλημμύρες και ξηρασίες συμβαίνουν ούτως ή άλλως και, επομένως, είναι δύσκολο να συσχετιστούν με την άνοδο της θερμοκρασίας.
«Θέλουμε έναν κόσμο όπου όλοι θα έχουν πρόσβαση σε προσιτό και θρεπτικό φαγητό και δεν μπορούμε να αφήσουμε την κλιματική αλλαγή να μας βγάλει εκτός σχεδίου» δήλωσε ο Τιμ Γκορ της Oxfam. «Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα επιφέρει πείνα. Πρέπει να δράσουν άμεσα, για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να επενδύσουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος παραγωγής επαρκών τροφίμων» τόνισε.

Πηγή: www.zougla.gr - Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top