Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Το ρουμανικό κόλπο "grosso" με τα δικαιώματα ρύπων...

Στη Ρουμανία αναζητά η Ιντερπόλ τους χάκερς που επιχείρησαν μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες στην ιστορία, τινάζοντας στον αέρα το Ευρωπαϊκό Συστήματος Εμπορίας Ρύπων, με στόχο δικαιώματα ρύπων αξίας 28 εκατ. ευρώ.
Η έρευνα της Ιντερπόλ, έχει εντοπίσει ως πιθανή έδρα των δραστών τη Ρουμανία, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι εκεί αρχικά οι «ψηφιακοί» κλέφτες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε διευθύνσεις ιντερνετικών πρωτοκόλλων (IP), μεσω των οποίων εισέβαλλαν στα μητρώα ρύπων 6 τουλάχιστον εταιρειών.
Ειδικά όσον αφορά στο ελληνικό «θύμα» της υπόθεσης, την τσιμεντοβιομηχανία «Χάλυψ», η εισβολή με στόχο 300.000 περίπου δικαιώματα, αξίας 4,4 εκατ. ευρώ, επιχειρήθηκε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, μέσω ελληνικού IP που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πάτρών.

Είχε δεχθεί ξανά επίθεση...
Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι το Δεκέμβριο η Ρουμανία είχε δεχθεί ξανά ψηφιακή επίθεση, με ένα εκατομμύριο δικαιώματα να «κάνουν φτερά» από το μητρώο της γειτονικής χώρας. Τότε το μητρώο της χώρας είχε πληγεί από έναν... ιό, όπως είχε γίνει γνωστό. Τον ίδιο μήνα όμως σταμάτησαν οι συναλλαγές στην Ιταλία έπειτα από πωλήσεις μεγάλης ποσότητας δικαιωμάτων με σημαντική έκπτωση. Γι' αυτό και κάποιοι υποστηρίζουν ότι το κύκλωμα διέθεσε τα κλεμμένα ρουμανικά δικαιώματα στην ιταλική αγορά με έκπτωση, καθώς οι αγοραστές γνώριζαν την προέλευσή τους...

«Μητρώα, λιγότερο ασφαλή και από ένα λογαριασμό… hotmail»
«Μερικά εθνικά μητρώα ρύπων είναι λιγότερα ασφαλή και από ένα απλό λογαριασμό… hotmail», λέει από την πλευρά του στην εφημερίδα «The Sunday Telegraph» ο Ανδρέας Αρβανιτάκης, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας εμπορίας ρύπων Point Carbon. Και εξηγεί ότι το κάθε δικαίωμα έχει ένα σειριακό αριθμό αλλά οι αγοραπωλησίες γίνονται τόσο γρήγορα, αρκούν λίγα «κλίκ» στο πληκτρολόγιο, ώστε είναι αδύνατον να εντοπιστούν αποτελεσματικά. Τα μισά άλλωστε από τα μητρώα των χωρών- μελών, δεν έχουν επαρκή προστασία κατά της απάτης, όπως παραδέχεται η ίδια η Ε.Ε. Την ανυπαρξία ασφάλειας επιβεβαιώνει το πρόσφατο παρελθόν, όπου διαπιστώνεται σχεδόν … ένα κρούσμα απάτης το χρόνο, με αποκορύφωμα την τελευταία υπόθεση.

Γιατί όμως αμφισβητείται το ευρωπαικό σύστημα ρύπων ;
Η έλλειψη ασφάλειας δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο δέχεται κριτική το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, που αποτελεί και το μεγαλύτερο «όπλο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Το σύστημα λειτούργησε για πρώτη φορά το 2005 και μέχρι σήμερα έχει αμφισβητηθεί πολλές φορές ως προς την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητά του. Τι είναι όμως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων ; Το σκεπτικό του είναι ότι κάθε χρόνο η Κομισιόν υπολογίζει το σύνολο των ρύπων που εκπέμπουν οι χώρες- μέλη της. Εν συνεχεία κάθε μια από τις χώρες δημιουργεί ένα μητρώο με τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν, στις οποίες μέχρι και το 2012 κατανέμει δωρεάν τα δικαιώματα ρύπων που αντιστοιχούν στην παραγωγή τους. Για παράδειγμα, το ελληνικό μητρώο περιλαμβάνει 140 βιομηχανίες, με τις μεγαλύτερες να αφορούν στις μονάδες ηλεκτρισμού της ΔΕΗ, τα διυλιστήρια, τις τσιμεντοβιομηχανίες (όπως και ο Χάλυψ, το ελληνικό θύμα της κλοπής) και τις χαλυβουργίες. Κάθε υπαγόμενη στο σύστημα εταιρεία έχει την υποχρέωση να καταμετρά τις ετήσιες εκπομπές ρύπων της. Εφόσον τώρα αυτές είναι περισσότερες από τα δικαιώματα που της έχουν κατανεμηθεί δωρεάν, πρέπει για τις επιπλέον εκπομπές να αγοράσει δικαιώματα από τα χρηματιστήρια ρύπων. Αν πάλι είναι λιγότερες, μπορεί να πουλήσει στα χρηματιστήρια το πλεόνασμα των δικαιωμάτων της, με τη τρέχουσα τιμή να διαμορφώνεται στα 14 ευρώ/ τόνο co2.

Αντί να γίνουν πιο "πράσινες", τις βολεύει να ρυπαίνουν...
Ολο το σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίστηκε το μοντέλο ήταν να δώσει κίνητρα στις πιο ενεργοβόρες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις καθαρής τεχνολογίας, να γίνουν δηλαδή πιο «πράσινες». Αλλά το σύστημα της δωρεάν κατανομής των δικαιωμάτων, λειτούργησε, όπως ήταν αναμενόμενο, ανάποδα. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, παρεισέφρησαν στο χώρο εταιρείες και σύμβουλοι που ελάχιστη σχέση είχαν με τους ρύπους, απλώς διέβλεψαν στο πρόγραμμα μια ευκαιρία για «εύκολα» κέρδη.
Από την πλευρά τους οι βαριές βιομηχανίες της Ευρώπης, παίρνοντας δωρεάν τα περισσότερα από τα δικαιώματα που τους αναλογούσαν, δεν είχαν κανένα λόγο να εκσυγχρονιστούν. Ετσι, πολλές είναι αυτές που δεν εκσυγχρονίστηκαν, και συνέχισαν να ρυπαίνουν αγοράζοντας τα δικαιώματα που τους λείπουν στο χρηματιστήριο, έναντι ενός όχι πολύ μεγάλου τιμήματος.
Το χρηματιστήριο ρύπων αναμένεται να λειτουργήσει αποτελεσματικά από το 2013 και μετά, οπότε και καταργείται η δωρεάν κατανομή, και κάθε μεγάλος ρυπαντής, όπως π.χ. η ΔΕΗ, θα πρέπει να αγοράζει στα χρηματιστήρια το 100% των δικαιωμάτων που του αναλογούν.

Πηγή: http://www.reporter.gr - Γιώργος Φιντικάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top