Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χτες στο ορυχείο Καρδιάς...

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χτες στο ορυχείο Καρδιάς, σε εργαζόμενο νεαρής ηλικίας σε εργολάβο, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξί χέρι.
Ο ανειδίκευτος εργάτης εργαζόταν μαζί με συναδέλφους του στο τμήμα συγκόλλησης ιμάντων. Ήταν η ώρα 11 το πρωί, όταν γινόταν με γερανοφόρο μηχάνημα η έλξη μιας ταινίας. Ο 37χρονος είδε μία πέτρα που είχε σφηνώσει στην ταινία και προσπάθησε να την τραβήξει.
Στην προσπάθεια αυτή σφήνωσε το χέρι του ανάμεσα στην ταινία και στο τύμπανο, με αποτέλεσμα να κοπεί ο αντίχειρας και να συνθλιφτεί το χέρι από τον αγκώνα και κάτω.
Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο της ΔΕΗ, το οποίο μετέφερε τον νεαρό εργαζόμενο στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Οι γιατροί διέγνωσαν «σύνθλιψη δεξιού άνω άκρου με βαθύ θλαστικό τραύμα έσω επιφάνειας του βραχίονα και αντιβραχίου, καθώς και ακρωτηριασμό αντίχειρα». Εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο της ορθοπεδικής κλινικής και υποβλήθηκε σε τρίωρη χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τους γιατρούς «έγινε χειρουργικός καθαρισμός και ?σχάση? του δέρματος, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο συνδρόμου διαμερίσματος». Ωστόσο, σαφέστερη εικόνα για την πορεία του ασθενούς οι γιατροί θα έχουν μετά την παρέλευση ενός εικοσιτετραώρου».
Ο πρόεδρος του σωματειακού παραρτήματος του «Σπάρτακου» στο ορυχείο Καρδιάς, Κωνσταντίνος Αρταχανίδης, υπογράμμισε ότι «το σημερινό ατύχημα όσο και τόσα άλλα που συμβαίνουν, έχει την αιτία του στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην έλλειψη προσωπικού και στη χρησιμοποίηση ανειδίκευτων νεαρών εργαζόμενων εργολάβων για εργασίες που χρειάζονται ειδικευμένο προσωπικό». Υπηρεσιακά στελέχη του ορυχείου Καρδιάς ομολογούν ότι «δίνουμε καθημερινή μάχη να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις του ορυχείου και στις δύσκολες εργασιακές συνθήκες, με λιγοστό τακτικό προσωπικό». Είναι ενδεικτικό ότι το ορυχείο καρδιάς με έναν πολύ μεγάλο όγκο εργασιών έχει μόλις 496 εργαζόμενους, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια είχε 750 άτομα. Μόνο το 2010 βγήκαν σε σύνταξη 100 εργαζόμενοι.
Όπως τόνισε άλλο στέλεχος του ορυχείου «επιβάλλεται να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας από τους εργολάβους, αλλά απαιτείται και πιο συστηματική επιτήρηση εκ μέρους της ΔΕΗ, για το εφαρμόζονται τα μέτρα ασφαλείας από τους εργολάβους». Πρόσθεσε πάντως ότι «τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα σε προσωπικό των εργολάβων και μειώνονται στο τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ. Αυτό γίνεται γιατί αυξάνονται οι εργασίες που γίνονται εργολαβικά και ο αριθμός των εργαζομένων σε εργολάβους, ενώ μειώνεται το μόνιμο προσωπικό της ΔΕΗ. Επιπλέον επειδή πλέον αποχωρούν οι παλιοί και ειδικευμένοι εργαζόμενοι της επιχείρησης, επιβλέπουν τα μέτρα ασφάλειας νεότεροι εργαζόμενοι χωρίς μεγάλη εργασιακή εμπειρία».
Καταγγελία Εργατικής Αλληλεγγύης
Το σωματείο «Εργατική Αλληλεγγύη» καταγγέλλει ότι «η εμφανής ιδιωτικοποίηση που γίνεται μέσω της γενικευμένης απασχόλησης εργολάβων, έφερε ένα ακόμη σοβαρό ατύχημα. Αυτή τη φορά ο άτυχος εργαζόμενος συμμετείχε σε εργασία αλλαγής ιμάντα στον ταινιόδρομο 21 του ορυχείου Καρδιάς, όταν το χέρι του πιάστηκε ανάμεσα στην ταινία και στο τύμπανο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά». Στη συνέχεια το σωματείο κάνει τις παρακάτω σοβαρές επισημάνσεις:
-Οι εργολάβοι δεν τηρούν τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, ούτε διαθέτουν στο προσωπικό τους τα απαραίτητα ατομικά εφόδια εργασίας.
-Μεγάλη ευθύνη φέρει η ίδια η ΔΕΗ για την επίβλεψη του εργολάβου σε ότι αφορά στα μέτρα ασφαλείας, γιατί τελικώς υπεύθυνη για το ατύχημα είναι η ίδια η ΔΕΗ.
-Οι εργολάβοι για να κερδίσουν περισσότερα χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο προσωπικό με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας με τα γνωστά αποτελέσματα.
-Η συγκεκριμένη εργασία γίνεται με επέμβαση πολλών συνεργείων ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος και να μην ξέρει ποιος να προστατευτεί από ποιον.
-Τέλος, αν ο συνάδελφος ήταν εφοδιασμένος με έναν φορητό ασύρματο, θα είχε ειδοποιήσει να σταματήσει το τράβηγμα της ταινίας και θα γλίτωνε το χέρι του.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top