Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Διαμαρτυρία κατοίκων Μαυροπηγής...

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση καταγραφής των σπιτιών της Μαυροπηγής που έχουν υποστεί ζημίες από τις δραστηριότητες του ορυχείου και από το ρήγμα που εμφανίστηκε το καλοκαίρι κοντά στον οικισμό, εξέφρασαν την Παρασκευή κάτοικοι της Μαυροπηγής, σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη δήμαρχο Εορδαίας.
Υπάρχει ανάγκη να πιεστεί η ΔΕΗ για να συγκροτηθεί η επιτροπή μηχανικών που θα κάνει την καταγραφή των κτισμάτων που θεωρούνται επικίνδυνα, προκειμένου να σταματήσουν να ζουν οι κάτοικοι με φόβο και ανασφάλεια, τόνισε ο κοινοτικός σύμβουλος Γεώργιος Μπάρμπας, καθώς όπως είπε, υπάρχουν σπίτια που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα, γι? αυτό και αίτημα των κατοίκων είναι να έρθουν γρήγορα οι μηχανικοί για να πουν εάν μπορούν να κατοικηθούν τα σπίτια ή να μεταφερθούν αλλού οι ιδιοκτήτες τους.
Οι κάτοικοι ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθώς καθημερινά σχεδόν παρουσιάζονται νέες ρωγμές στα σπίτια τους, γι? αυτό αφενός επιβάλλεται να γίνουν σύντομα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την απομάκρυνση των κατοίκων από τα επικίνδυνα σπίτια και αφετέρου να επισπευσθούν γενικότερα οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του οικισμού, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κάτοικος της Μαυροπηγής «κοιμόμαστε και δεν ξέρουμε αν θα ξημερώσουμε το πρωί». Πρόσθεσε μάλιστα πως οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει και δεν μπορούν να κάνουν άλλη υπομονή.
Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου δήλωσε πως συμμερίζεται την αγωνία των κατοίκων για το ρήγμα και για τις ζημίες που έχουν σπίτια του οικισμού, καθώς και τον γενικότερο προβληματισμό για την ασφάλεια των σπιτιών και των κατοίκων.
Ταυτόχρονα ενημέρωσε τους κατοίκους ότι σύμφωνα με όσα αποφάσισε ο δήμος με τη ΔΕΗ και στο μνημόνιο που συνυπέγραψαν, διασφαλίζονται όλα τα επιμέρους θέματα, καθώς η ΔΕΗ συμφωνεί να πληρώσει το ενοίκιο όσων θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες, αφού η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αγοραπωλησία των σπιτιών αυτών. «Πρέπει να κατανοήσει η ΔΕΗ ότι οι κάτοικοι βρίσκονται σε κατάσταση ανασφάλειας καθώς οι ρωγμές στα σπίτια μεγαλώνουν, γι? αυτό και τις επόμενες μέρες θα πιέσουμε ώστε να ξεκινήσει το έργο της η επιτροπή που θα προχωρήσει στην καταγραφή των σπιτιών. Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις για να μπορούν να ζουν οι κάτοικοι με ασφάλεια», δήλωσε η κ. Βρυζίδου.
Σημείωσε παράλληλα ότι η ΔΕΗ υπέγραψε πρωτόκολλο συμφωνίας ελέγχων των σπιτιών και αποζημίωση του 50% του ποσού που προκύπτει από τον προϋπολογισμό της ΟΔΠ για τις εν λόγω κατοικίες μέχρι τον καθορισμό της προσωρινής τιμής αποζημίωσης, ενώ στο μνημόνιο συνεργασίας η ΔΕΗ δεσμεύεται να συζητήσει και το θέμα της κατασκευής μέρους των έργων υποδομής στο χώρο που προβλέπεται να μετεγκατασταθεί η Μαυροπηγή.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top