Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Όπισθεν ολοταχώς για τα ανθρώπινα δικαιώματα...


Οι ατομικές ελευθερίες υποχώρησαν παγκοσμίως το 2009, για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση «Freedom House». Στην έκθεσή της αναφέρει ότι περίπου 40 χώρες από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, τη Μ. Ανατολή και την πρώην ΕΣΣΔ έχουν σημειώσει αρνητικές επιδόσεις στα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών τους...
Η οργάνωση χαρακτηρίζει "ανελεύθερες" 47 χώρες, στις οποίες ζει το 34% της ανθρωπότητας. ακόμη 58 χώρες χαρακτηρίζονται "εν μέρει ελεύθερες". Ο αριθμός των κυβερνήσεων που έχουν εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες ανέρχεται σε 116 και θεωρείται ο μικρότερος από το 1995. Απόλυτη πολιτική ελευθερία απολαμβάνουν λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους του πλανήτη και συγκεκριμένα το 46% του παγκοσμίου πληθυσμού που ζει στις 89 χώρες που η οργάνωση χαρακτηρίζει "ελεύθερες".
Τις χειρότερες επιδόσεις έχουν η Μιανμάρ, η Ερυθραία, η Γουινέα, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, η Σομαλία, το Σουδάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Θιβέτ, το οποίο αποτελεί κτήση της Κίνας. Όσον αφορά στην Κίνα και στη Ρωσία, η "Freedom House" υπογραμμίζει ότι "τα πιο ισχυρά αυταρχικά καθεστώτα εξελίσσονται σε ακόμα περισσότερο καταπιεστικά, με μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή σκηνή και λιγότερες τάσεις για συμβιβασμούς". Η περιοχή του κόσμου όπου παρατηρούνται τα εντονότερα και συστηματικά φαινόμενα καταστολής των ατομικών ελευθεριών παρέμεινε και πέρυσι η Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Η έκθεση της "Freedom House" δημοσιεύεται κάθε χρόνο, από το 1972.

Πηγή: http://www.enet.gr

Πατώντας εδώ μπορείτε να πάρετε περισσότερα στοιχεία για την συγκεκριμένη έκθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top