Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Μήπως παίρνεις ληγμένα;;;


Φάρμακα που έχουν λήξει ή που δεν χρειάζονται πια και πετιούνται με μια κίνηση στα σκουπίδια, προκαλούν όχι μόνο μόλυνση περιβάλλοντος, αλλά και σοβαρά προβλήματα στην υγεία.
Με βάση αυτή την παραδοχή, το εργαστήριο ακτινοχημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ξεκίνησε μια προσπάθεια αξιοποίησης των φαρμάκων-τοξικών σκουπιδιών.
Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου, αναπτύσσει μια μέθοδο που μπορεί να μειώσει τα χημικά απόβλητα και τους φαρμακευτικούς ρύπους στη φύση, αλλά και να πετύχει εκμετάλλευση των φαρμάκων ως ανακυκλώσιμου υλικού.
Πώς επιδρούν τα ληγμένα ή άχρηστα φάρμακα στην υγεία μας;
Τα κύτταρά μας αποτελούνται από πολλά συστατικά και κυρίως από μεταλλικά ιόντα, τους ηλεκτρολύτες.
Πολλές βλαβερές οργανικές χημικές ενώσεις όταν εισέλθουν στον οργανισμό, από το αναπνευστικό ή γαστρεντερικό σύστημα, αντιδρούν μ' αυτά τα μέταλλα του σώματος και καταστρέφουν τη μεμβράνη των κυττάρων, οδηγώντας στην έναρξη ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές μέχρι και καρκίνο.
Τα μη χρησιμοποιημένα ή ληγμένα φάρμακα, που καταλήγουν μέσα από το αποχετευτικό σύστημα και τις χωματερές στο οικοσύστημα, είναι το αίτιο πολλών διαταραχών στην υγεία μας.
Για να πετύχουμε τη μείωση των φαρμακευτικών ρύπων και να διαφυλάξουμε την υγεία μας, πρέπει να ανακυκλώσουμε τα φάρμακα.
Οι χώρες που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το φάρμακο ως ρυπαντή είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς.
Στις χώρες αυτές, τα φαρμακεία χωρίς καμία επιβάρυνση, συγκεντρώνουν τα μη χρησιμοποιημένα φάρμακα.
Στη χώρα μας στον τομέα αυτό υπάρχει νομοθετικό κενό και δεν υπάρχει ένα ενιαίο, δημόσιο σύστημα διαχείρισης των φαρμακευτικών αποβλήτων.
Μάλιστα μέχρι σήμερα, δεν έχει διατυπωθεί νομοθετικά η απαγόρευση ρήψης των μη χρησιμοποιημένων φαρμάκων στον βιολογικό καθαρισμό ή την αποχέτευση.
Τα φαρμακεία επιστρέφουν τα ληγμένα φάρμακα στις φαρμακαποθήκες, από όπου μεταφέρονται στις εταιρείες.
Από το σημείο αυτό και μετά δεν γνωρίζουμε τον τρόπο καταστροφής τους ή επανάκτησης.
Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, έχουν ανιχνευτεί στο πόσιμο νερό, τα φυτά, τα ποτάμια και τις θάλασσες, πάνω από 200 διαφορετικά φάρμακα, όπως αντικαρκινικά, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, αντιφλεγμονώδη κτλ
Συγκεκριμένα, προκειμένου οι επιστήμονες να κατανοήσουν αν τα φάρμακα παραμένουν στο πόσιμο νερό των πόλεων, διέλυσαν σε νερό μία σειρά από τα συχνά χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, παυσίπονα, ορμόνες, μόνα τους ή σε συνδυασμό και χλωρίωσαν το νερό.
Παρατηρήθηκε ότι τα περισσότερα φάρμακα δεν χλωριώνονται. Αυτό σημαίνει ότι όταν το χλώριο χρησιμοποιείται για αποστείρωση του πόσιμου νερού, δεν είναι αποτελεσματικό και στα φάρμακα.
Επομένως στο πόσιμο νερό υπάρχουν φάρμακα που με τις ισχύουσες μεθόδους ελέγχου της ποιότητας του νερού των πόλεων δεν ανιχνεύονται κι επομένως επανέρχονται στον βιολογικό μας κύκλο.
Πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση των λεγόμενων "οικιακών φαρμάκων" υπάρχουν από τους ορισμένους τοπικούς Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, οι οποίοι με δικά τους μέσα και έξοδα τα προωθούν σε εξειδικευμένες εταιρείες για καταστροφή.

Πηγή:Εφημερίδα Εβδόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top