Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Ηλεκτρική ενέργεια με τεχνητή φωτοσύνθεση στο εργαστήριο...

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνητή φωτοσύνθεση εκμεταλλευόμενη την ηλιακή ενέργεια, είναι ο στόχος του Εργαστηρίου Βιοανόργανης Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Α. Γ. Κουτσολέλο, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας που θα είναι απολύτως φιλικές προς το περιβάλλον.
Ο κ. Κουτσολέλος πιστεύει πως αν αξιοποιηθεί όλη η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας θα έχουμε δέκα χιλιάδες φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που χρειάζεται ο πλανήτης χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση οποιασδήποτε μορφής. Ηδη το εν λόγω εργαστήριο που αναπτύσσει μία σημαντική ερευνητική δραστηριότητα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί το βασικό ερευνητικό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος που φέρει την ονομασία «BIOSOLENUTI», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση με το ποσόν των 1.000.000 ευρώ για να ενδυναμωθεί το ελληνικό εργαστήριο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η ενδυνάμωση αφορά τον εξοπλισμό με νέα πρωτοπόρα επιστημονικά όργανα, τη στελέχωση της ερευνητικής ομάδας με νέους ερευνητές για τρία χρόνια και τη δημιουργία ενός πόλου αριστείας με τη συμμετοχή του εκπαιδευτικού δυναμικού όλων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κρήτης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματιών. Στις 15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος «BIOSOLENUTI», όπου έχει οριστεί διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη συμβουλευτική υποστήριξη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην πρώτη αυτή συνάντηση θα συμμετέχουν ο καθηγητής Ιβάνο Μπερτίνι από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και διευθυντής του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Κέντρου Μαγνητικού Συντονισμού. Ο καθηγητής Ρότζερ Γκίλαρντ από το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Χημείας του εν λόγω πανεπιστημίου, ο καθηγητής Ντάνιελ Γκρίκο, στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας και μέλος της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών. Από ελληνικής πλευράς θα πάρουν μέρος ο ερευνητής Νίκος Ταγματάρχης από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και από τον «Δημόκριτο» ο Παναγιώτης Αργείτης, οι οποίοι είναι συνεργάτες του προγράμματος.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία-Π. ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παιδια μην κουραζεστε.Ο σημερινος 'πολιτισμος' μας βασιζεται επανω στο πετρελαιο και στον λιγνιτη,που ελαχιστα επηρρεαζουν την ατμοσφαιρα -ας λενε οτι θελουν-και οτ εναλλακτικες ειναι για τα ..παιγνιδια.Αυτα τα παραμυθια περι 'πρασινης αναπτυξης' ειναι τουλαχιστον υποπτα.Δεν υπαρχει περιπτωση να αντικαταστησουν την παραδοσιακη ενεργεια.Τουλαχιστον σε αυτον τον αιωνα.

 
back to top