Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Τα λιγνιτωρυχεία «καταβροχθίζουν» τη Γερμανία και την Πολωνία ...

Στην περιοχή Λάουζιτς στη Γερμανία άλλο ένα παραδοσιακό σπίτι έχει καταστραφεί. Τα λιγνιτωρυχεία «καταβροχθίζουν» τα χωριά μιας μειονότητας που μιλάει τη Σορβική και ζει στην Ανατολική Γερμανία.Ο Κρίστιαν Πενκ αισθάνεται την κουλτούρα του να απειλείται.Κατέγραφε τα κτήρια και τη φύση της πατρίδας του πριν ο εκσκαφέας μετατρέψει την περιοχή σε σεληνιακό τοπίο.
Η οικογένεια Πενκ αντιστέκεται και θέλει να παραμείνει στον τόπο της. Η Εντιθ Πενκ είναι αποκαλυπτική:«Επιδιώκουν τη μετεγκατάσταση 1700 ανθρώπων … Αυτές οι εξορύξεις μεγάλης κλίμακας καταστρέφουν τους οικισμούς μας, καταστρέφουν την Ιστορία μας, καταστρέφουν το τοπίο.» Δείχνοντας ένα χάρτη παρουσιάζει τις τοποθεσίες και τα χωριά που θα εξαφανισθούν.«Θα ανοίξει μια τεράστια τρύπα.»
Ο Κρίστιαν φροντίζει τον τάφο της γιαγιάς του.Είναι ένα μικρό νεκροταφείο στο δάσος, βαθιά ριζωμένο στην ιστορία της κοινότητάς τους …Λίγα μέτρα πιο βαθιά, υπάρχουν τεράστια στρώματα λιγνίτη …Άραγε οι εξορύξεις θα καταστρέψουν το νεκροταφείο; Οι κάτοικοι ανησυχούν για τους νεκρούς τους – αλλά και για τη ζωή τους.
«Ζούμε ανάμεσα σε τρία λιγνιτωρυχεία.Η σημαντικότερη αξία στη ζωή είναι η υγεία. Αλλά πολλοί άνθρωποι εδώ γύρω έχουν καρκίνο …»Ο πατέρας του Κρίστιαν έχει κι αυτός καρκίνο. Υπάρχει άραγε σχέση μεταξύ του αριθμού των κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή και του λιγνίτη; Τα στοιχεία αμφισβητούνται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Πενκ έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή μιας συνολικής μελέτης.
Ο χάρτης δείχνει με κίτρινο χρώμα τα παλιά νταμάρια.Με πορτοκαλί σημειώνονται οι υπάρχουσες ζώνες εξόρυξης.Τα κοκκινο χρώμα δείχνει τα μελλοντικά .Αυτό είναι το πεδίο μάχης της σημερινής σύγκρουσης.Η σχεδιαζόμενη καταστροφή των χωριών όπως του Proschim θα πρέπει να σταματήσει,φωνάζουν οι κάτοικοι.

Οι πιο ρυπογόνες ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενεργειας
Συναντήσαμε τον Hagen.Έχει τη μεγαλύτερη αγροτική επιχείρηση στην περιοχή που συνδυάζει τη γεωργία και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (όπως είναι το βιοαέριο). Τα αυξανόμενα λιγνιτωρυχεία έχουν καταβροχθίσει τεράστια τμήματα της εκτάσεών του. Θα εξαφανίσει άραγε και τις υπόλοιπες 80 θέσεις εργασίας στο αγρόκτημά του;
«Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η εταιρεία μας έχασε χρήσιμες αγροτικές εκτάσεις βιβλικών διαστάσεων. Τις κατέστρεψε η εξόρυξη λιγνίτη όπως επίσης και 200 θέσεις εργασίας της εταιρείας μας … Σήμερα, στη Γερμανία, σχεδόν το 30% της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν χρειαζόμαστε πια το λιγνίτη. Σήμερα, η Γερμανία παράγει μια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ χαμηλή. Και ως εκ τούτου δεν χρειαζόμαστε το λιγνίτη, ούτε περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος.»

Η ιστορία του HORNO
Δίγλωσσες πινακίδες στα γερμανικά και τα σορβικά στο δρόμο δείχνουν προς το ανακατασκευασμένο χωριό Horno. Το παλιό Horno εξαφανίσθηκε λόγω της εξόρυξης.Οι ντόπιοι επανεγκαταστάθηκαν στο Νέο Horno.
Ο Τόμας Burchardt της ΜΚΟ Klinger Runde θυμάται την παιδική του ηλικία:Ως έφηβος έγινε μάρτυρας της καταστροφής οκτώ εκκλησιών. Συνολικά, τα λιγνιτωρυχεία εξαφάνισαν μέχρι στιγμής 29 εκκλησίες της περιοχής …http://www.kein-tagebau.de/index.php/en/
«Είδα το χωριό του Horno να σβήνει: όταν άρχισε η καταστροφή έβγαλαν τις ρίζες των δέντρων του χωριού,κατόπιν τα πεζοδρόμια,κατέστρεψαν το χωριό – αυτό πονάει πολύ …
Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αυτό: Η Γερμανία εξάγει μαζικά ηλεκτρική ενέργεια. Η περιοχή μας δεν πρέπει να σβήσει μόνο για λόγους εξαγωγής.Επιπλέον, βλάπτει το κλίμα: ο λιγνίτης είναι η πιο βρώμικη πηγή ενέργειας που υπάρχει … »
http://wwf.panda.org/about_our_earth/all_publications/?226010/Report-Europes-Dirty-30—-How-the-EUs-coal-fired-power-plants-are-undermining-its-climate-efforts
Αυτό είναι το τοπικό μουσείο, που ονομάζεται «το αρχείο του χαμένων χωριών».Ο Τόμας εκπροσωπεί την κοινότητα στην περιφερειακή επιτροπή λιγνίτη.
«Ανάμεσα στα 136 χωριά που καταστράφηκαν μέχρι τώρα, ένα σημαντικό μέρος τους ήταν χωριά που μιλούσαν τη Σορβική. Πολιτιστικοί και ιστορικοί θησαυροί χάθηκαν για πάντα. Η κοινότητα μας προστατεύεται από το συνταγματικό δίκαιο. Κάθε επίθεση στις περιοχές μας αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος από την τοπική κυβέρνηση. »

Η Σουηδική Vattenfall πίσω από τις εξορύξεις
Τα ορυχεία και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανήκουν στην Vattenfall, μια δημόσια εταιρεία από τη Σουηδία.Η Vattenfall προσπαθεί να απεμπλακεί απο την βρώμικη επιχείρηση του άνθρακα – και προσπαθεί να την πουλήσει … Παρ ‘όλα αυτά, ο λιγνίτης είναι απαραίτητος, τουλάχιστον για μια μεταβατική περίοδο, επιμένει η Vattenfall.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Thoralf Schirmer «Ποιος θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν δεν έχει αέρα, όταν δεν έχει ήλιο; Πώς θα αποθηκεύσουμε την ενέργεια απο τις ανανεώσιμες πηγές; … Όλα αυτά τα ουσιώδη ζητήματα δεν έχουν απαντηθεί μέχρι τώρα, κατά τη γνώμη μου. Και ως εκ τούτου, θεωρούμε πολύ πιθανό ότι η εξόρυξη λιγνίτη και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη θα συνεχιστούν και μετά το 2020 … μέχρι το 2030 ή ίσως ακόμη και μέχρι το 2050…»

Τα λόμπι του άνθρακα στη Γερμανία
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% (σε σύγκριση με τα επιπεδα του 1990) μέχρι το 2020. Την άνοιξη,έγιναν γνωστά τα σχέδια για ένα ειδικό φορο για το κλίμα – που αφορούσε στην επιβολή κυρώσεων στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη. Αλλά πριν τα σχέδια αυτά ψηφιστούν, οι παραγωγοί ενέργειας από ορυκτά καύσιμα τα απέσυραν… Το σημερινό νομοσχέδιο δίνει χρήματα για την τοποθέτηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε κατάσταση αναμονής (πριν από το οριστικό κλείσιμό τους σε λίγα χρόνια).
Σύμφωνα με την Κλόντια Κεμφερτ επικεφαλής του τμήματος ενέργειας“DIW”:http://www.diw.de/en/diw_01.c.100376.en/about_us/people_at_diw_berlin/staff/staff.html?id=239&sprache=en
και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα κλιματικής αλλαγής, «Η Γερμανία έχει ένα πρόβλημα: το λόμπι του άνθρακα είναι πολύ ισχυρό.Η συμφωνία για τον άνθρακα μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχανιών θα μπορούσε να υποδηλώνει κρυφές επιδοτήσεις Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήταν συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.»

Πολωνία:η επιρροή των λόμπι του άνθρακα
Στην Πολωνία συναντήσαμε την Anna Dziadek, της ΜΚΟ No Coal PitsΠριν από χρόνια,αυτό το κάστρο ήταν ο παιδικός της σταθμός. Τώρα είναι άδειο. Όταν ιδιώτες επενδυτές εμφανίσθηκαν με σκοπό να το μετατρέψουν σε ξενοδοχείο, οι αρχές τους μπλόκαραν θεωρώντας πως ίσως αφορούσαν αβέβαια μελλοντικά σχεδια των επικεφαλής των εξορύξεων λιγνίτη.«Εδώ και χρόνια το κτίριο έχει εγκαταλείφθει… Το κάστρο καταρρέει επειδή ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός αρνείται να το πουλήσει Ο λόγος:τα σχέδια των γαιανθράκων: οι πολιτικοί και τα λόμπι του άνθρακα υπόσχονται ανοιχτές εξορύξεις, νέο σταθμό παραγωγής ενέργειας, τεράστιο πλούτο … Άρα οι μικροί επενδυτές,δεν επιτρέπονται …»
Η Άννα εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να σταματήσει την πολωνική εταιρεία εξόρυξης PGE πριν οι εξορύξεις καταβροχθίσουν τα χωριά – και φυσικά και το αγρόκτημα της φίλης της.Σύμφωνα με την Αννα μια νέα εξόρυξη και μια νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας χρειάζονται μια επένδυση επτά δισεκατομμύριων ευρώ . Αλλά αυτά τα χρήματα δεν είναι διαθέσιμα. Ούτε η υποστήριξη των κατοίκων.«Είχαμε δύο τοπικά δημοψηφίσματα το 2009. Οι άνθρωποι δεν θέλουν καμία επένδυση σε λιγνίτη. Αργά ή γρήγορα το λόμπι του λιγνίτη θα πρέπει να σταματήσει τα αρρωστημένα σχέδιά του.»

Οι ακτιβιστές της 350.org
Εγκαταλείψτε τις ορυκτές πηγές ενέργειας τώρα! Αφήστε τον άνθρακα, εκεί που βρίσκεται! Και μην επενδύετε στη βρώμικη ενέργεια! – Αυτό είναι το μήνυμα των ακτιβιστών της 350-Dot-Org που αγωνίζονται ούτως ώστε να σώσουν τον πλανήτη Γη. Έχουν ήδη πείσει παγκόσμιους παίκτες όπως οι Ροκφέλερ, καθώς και μεγάλες γαλλικές και γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες να μην επενδύουν πλέον .
Η Melanie Mattauch,συντονίστρια για την Ευρώπη της 350.org μας εξηγεί:«Μέχρι τώρα, έχουμε ήδη προσεγγίσει κάποιους πραγματικά μεγάλους επενδυτές, για παράδειγμα,Το κυβερνητικό Ταμείο Συντάξεων της Νορβηγίας, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία :το πεισαμε και πλέον δεν επενδύει στην βιομηχανία του άνθρακα.»
Την ιδια ώρα όλο και περισσότερα χωριά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να θυσιασθούν για την εξόρυξη άνθρακα…
Ας αποχαιρετίσουμε την οικογένεια Penk.Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, μας λένε.Περιμένουν από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους ηγέτες του κόσμου να σταματήσουν την εξόρυξη λιγνίτη:«Όσον αφορά τη διάσκεψη για το κλίμα, αν οι ιθύνοντες αρχίσουν να κλίνουν προς τα συμφέροντα του άνθρακα, οι προοπτικές διαγράφονται ζοφερές (για το κλίμα, και για εμάς). – Αν δεν παλέψουμε, έχουμε χάσει τη μάχη πριν καν αρχίσει … Εγώ θα αγωνιστώ για τα δικαιώματά μου, θα αγωνιστώ για να σταματήσει κάθε εξόρυξη λιγνίτη.»
Ο κόσμος θα είναι σε θέση να αποχαιρετίσει τον άνθρακα και τις άλλες ορυκτές πηγές ενέργειας; Και να αγκαλιάσει ένα μέλλον απαλλαγμένο από άνθρακα; Ας το ελπίσουμε…

Reporter - Brown coal

Πηγή: euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top