Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει τα αγγεία και των νέων ενηλίκων...

Ακόμα και νέοι, υγιείς ενήλικες μπορούν να εμφανίσουν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Περιοδική έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία μόνο των ηλικιωμένων.
Η έρευνα, που διήρεκσε 3 χρόνια, συνδέει αυτού του είδους την ατμοσφαιρική ρύπανση με μη φυσιολογικές αλλαγές στο αίμα νέων ενήλικων ηλικίας 23 ετών, κατά μέσον όρο. Με τον καιρό, αυτές οι ανωμαλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιοπάθεια.
Ο ερευνητής Timothy O'Toole, του University of Louisville στο Kentucky, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το να ζει κάποιος σε μολυσμένο περιβάλλον θα μπορούσε να ευνοεί την ανάπτυξη υπέρτασης, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου σε πρωτύτερο στάδιο από ότι πιστευόταν.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι αν και γνωρίζαμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε ευάλωτους, υψηλού κινδύνου ανθρώπους, το εύρημα ότι θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει και φαινομενικά υγιείς ανθρώπους, υποδεικνύει ότι τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελούν αιτία ανησυχίας για όλους και όχι μόνο ΄για τους αρρώστους ή τους ηλικιωμένους.
Οι ερευνητές εστίασαν σε είδος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι γνωστή ως PM2.5. Η έρευνα περιέλαβε 72 υγιείς ενήλικες που δεν κάπνιζαν.
Τα επεισόδια ρύπανσης κατέστησαν εφικτό να μελετήσει η ομάδα το αίμα των συμμετεχόντων για σημάδια καρδιοπάθειας, καθώς η ποιότητα του αέρα άλλαζε τους χειμώνες του 2013, 2014 και 2015.
Καθώς αυξάνονταν τα επίπεδα ρύπανσης αυξάνονταν και οι ενδείξεις κυτταρικής βλάβης και θανάτου, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Επίπεδα πρωτεϊνών που καταστέλλουν την ανάπτυξη των αγγείων και αυτών που δείχνουν φλεγμονή τους, επίσης αυξάνονταν σε συνάρτηση με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Circulation Research.
Πηγή:http://www.iatronet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top