Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρκίνο...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρκίνο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μόλις ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ότι το 90% των κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων είναι εκτεθειμένο σε τοξικά αιωρούμενα σωματίδια.
Για πρώτη φορά, ο διεθνής οργανισμός συνδέει τον μολυσμένο αέρα που αναπνέουμε με την κακοήθεια. Σύμφωνα το BΒC, η ατμοσφαιρική ρύπανση θα πρέπει πλέον να θεωρείται μία αιτία καρκινοπάθειας για τους ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία μελέτης της ασθένειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο διεθνής οργανισμός σημειώνει ότι οι ενδείξεις είναι πλέον σαφείς, πως η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα.
Στις πηγές ρύπανσης περιλαμβάνονται οι εξατμίσεις, οι σταθμοί ενέργειας, οι εκπομπές από τη γεωργία και τη βιομηχανία, καθώς και η θέρμανση στα σπίτια. Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει το ίδιο με τον καπνό, την ακτινοβολία UV και το πλουτώνιο.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες. Τώρα όμως κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 2010, 223.000 θάνατοι στον πλανήτη προκλήθηκαν από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους εκτιμάται ότι σημειώθηκαν στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες. Η γρήγορη εκβιομηχάνιση γέμισε τους ουρανούς με νέφος σε πόλεις όπως το Πεκίνο.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο μολυσμένος αέρας ενδέχεται να σχετίζεται και με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Για τον καθηγητή Κουρτ Στράιφ, από τον ΠΟΥ, «ο αέρας που αναπνέουμε έχει μολυνθεί από μείγμα ουσιών που προκαλούν καρκίνο. Γνωρίζουμε τώρα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αποτελεί μόνο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία, γενικά, αλλά αποτελεί επίσης σημαντική περιβαλλοντική αιτία για θνησιμότητα από καρκίνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top