Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

"Ηφαίστεια”, έτοιμα να εκραγούν, με τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και του Δήμου Θήρας, έγιναν αρκετοί αυτοδιοικητικοί της περιοχής...

Προβληματισμό προκάλεσε στο δήμο Κοζάνης, αλλά και σε άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς (πρώτου και δευτέρου βαθμού) η είδηση περί της σύναψης συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και Δήμου Θήρας ως μια πράξη ανταπόδοσης για την καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προκάλεσε σωρεία προβλημάτων στη Σαντορίνη, τη στιγμή που ποικίλα προβλήματα και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, αντιμετωπίζει και η περιοχή μας χωρίς η ΔΕΗ όμως να επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, λίγο πριν τη έναρξη του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, ανέφερε τα εξής: “Είναι προφανές ότι από την πλευρά μας υπάρχει συμπαράσταση και στήριξη στους ανθρώπους του νησιού και το πλήγμα που υπέστη η οικονομία και ο τουρισμός. Από εκεί και πέρα όμως η ΔΕΗ δε μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο τοπικός Πόρος Ανάπτυξης ο οποίος έχει θεσμοθετηθεί από την πλευρά της πολιτείας και έχει επιβληθεί να καταβάλλεται από τη ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες και τους αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς, ως ανταπόδοση για το λιγνίτη που παίρνει από τα εδάφη της περιοχής, δεν αποτελεί είδος ανταπόδοσης για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που δημιουργεί με τις δράσεις της στην περιοχή. Κατά τη γνώμη μου η ΔΕΗ αντιμετωπίζει την περιοχή με δυσμενή τρόπο, με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η ΔΕΗ έχει και πρέπει να δώσει πολύ περισσότερα σε ανταπόδοση της βλάβης που υφίστανται το περιβάλλον και οι κάτοικοι . Επιφυλάσσομαι για περισσότερες ενέργειες επί του θέματος”.
Την ίδια άποψη εξέφρασαν κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, λέγοντας πως το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και σε επίπεδο περιφέρειας.
Ακολουθεί το κοινό Δελτίο Τύπου Δήμου Θήρας - ΔΕΗ Α.Ε.
Η ΔΕΗ Α.Ε., οι Δημοτικές Αρχές και οι κάτοικοι του Δήμου Θήρας, τον Αύγουστο του 2013, κλήθηκαν να διαχειριστούν τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς και εξαιρετικά πολύπλοκης βλάβης, η οποία προκλήθηκε από καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού.
Αποτέλεσμα της συνεργασίας και των εποικοδομητικών συνομιλιών που ακολούθησαν ήταν η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε. να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Επιχείρησης, πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ως στόχο την αρωγή της περιβαλλοντικής, αισθητικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Θήρας ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ Α.Ε. σύναψε σύμφωνο συνεργασίας με το Δήμο Θήρας αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση έργων υποδομών και ενεργειών, που προσδιορίστηκαν από κοινού με το Δήμο Θήρας.
Το σύμφωνο συνεργασίας παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο Θήρας στο Σύλλογο Εμπόρων Θήρας, την Ένωση Ξενοδόχων Θήρας, στο Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων «Η Ατλαντίδα», στο Επαγγελματικό Σωματείο ιδιοκτητών και εκμεταλλευτών ενοικιαζόμενων δωματίων ξενοδοχείων-τουριστικών πρακτορείων και τουριστικών επαγγελμάτων Σαντορίνης, στο Σύλλογο Εστιατόρων Θήρας και στο Σωματείο τουριστικών επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διαχείριση του θέματος.
Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για τα τεχνικά κλιμάκια της ΔΕΗ Α.Ε., τις Τοπικές Αρχές, τους φορείς, τους κατοίκους και επιχειρηματίες, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του συμβάντος, έγινε προσπάθεια ώστε να υπάρξει η αμεσότερη και η μέγιστη δυνατή ελαχιστοποίηση της ζημίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών. Με τη συνεργασία ΔΕΗ, Δημοτικών Αρχών και εκπροσώπων τοπικών φορέων, μέσα από συνεχή διάλογο αναγνωρίστηκαν οι πολλές και διαφορετικές προκλήσεις, τις οποίες διαχειρίστηκαν ο καθένας από τη δική του μεριά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας προέκυψαν και συζητήθηκαν παράλληλα διαχρονικά ζητήματα και προβλήματα που εντατικοποιήθηκαν ειδικότερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος δήλωσε: «Στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, η γενικευμένη διακοπή ρεύματος έθεσε το διεθνούς φήμης νησί της Σαντορίνης σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., ο Περιφερειάρχης και άλλοι πολιτειακοί παράγοντες κλήθηκαν από το Δήμο Θήρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Φαινόμενα σαν αυτό θα πρέπει να αποκλειστούν με στρατηγική, υποδομές, με υπευθυνότητα και όχι με ευχολόγια. Η σύναψη του Συμφώνου Συνεργασίας αποδεικνύει την ενεργή συμπαράσταση και την υπεύθυνη ανάληψη της κοινωνικής ευθύνης της ΔΕΗ Α.Ε.»
Από την πλευρά της ΔΕΗ Α.Ε. ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αρθούρος Ζερβός δήλωσε: «Μπορεί αυτή η πρωτοφανούς μεγέθους καταστροφική πυρκαγιά που προκάλεσε σοβαρές βλάβες στη λειτουργία του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ στη Θήρα να αντιμετωπίσθηκε με το αμεσότερο και καλύτερο τρόπο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές από την Επιχείρηση, αλλά ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως δεν επήλθε αναστάτωση στην περιοχή και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Θήρα αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς.
Με αυτά τα δεδομένα και με την κοινωνική ευαισθησία που ιστορικά διακρίνει το σύνολο των ενεργειών της ΔΕΗ Α.Ε., η Επιχείρηση μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ανέλαβε τη χρηματοδότηση έργων υποδομών και ενεργειών που προσδιορίστηκαν από κοινού με το Δήμο, με στόχο την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Το σύμφωνο συνεργασίας με το Δήμο Θήρας είναι ακόμα μια απόδειξη και προσφορά στη μεγάλη παράδοση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΔΕΗ Α.Ε., διαχρονικά».

Πηγή: www.kozan.gr

Η δουλικότητα των "αυτοδιοικητικών - πολιτικών" της περιοχής μας σε όλο της το μεγαλείο...Μην ξεχνάμε πως οι περισσότεροι αυτών ήταν ή είναι υπάλληλοι της (Δ)ΕΗ Α.Ε...Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο βαθμός εντοπιότητας... Προσοχή να μην σκίσουν κανένα καλσόν με τις τρομερές τους αντιδράσεις σε προεκλογική περίοδο...Καθρέφτης σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top