Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ουραγοί της E.E. στην ανακύκλωση...

Στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ποσοστό ανάκτησης στερεών αποβλήτων, δηλαδή στην ανακύκλωση απορριμμάτων. Στη χώρα μας το ποσοστό ανάκτησης είναι μόλις 20%, ενώ το υπόλοιπο 80% των σκουπιδιών οδηγείται σε υγειονομική ταφή.
Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό ανάκτησης φτάνει σε πολύ υψηλά ποσοστά, σε 70% και περισσότερο. Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε ο αρμόδιος επίτροπος για το Περιβάλλον, Γ. Ποτότσνικ, απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο σχετικά με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην ανακύκλωση απορριμμάτων που άσκησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, καθηγητής, Γιώργος Παπαστάμκος.
Ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας. «Αντί τα απόβλητα να αντιμετωπίζονται μόνο ως πρόβλημα, να θεωρούνται δυνητικά πολύτιμος πόρος», τόνισε ο κ. Ποτότσνικ.

Ανισότητες
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι μέσοι όροι των 27 κρατών - μελών της Ε.Ε. το 2008 ήταν: 5,5% αποτέφρωση, 46% ανάκτηση, 48,5% διάθεση. Στην έκθεση για το 2011 προκύπτουν ανισότητες μεταξύ των χωρών. Πάντως, η ανακύκλωση των αστικών απορριμμάτων έχει διπλασιαστεί σε 10 χρόνια, από 19% σε 38% μεταξύ 1998-2007.

Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top