Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μη χάνεις την ουσία στην επικοινωνία...

Έχεις παρατηρήσει ότι ζούμε σε μια εποχή που έχουμε καταφέρει να μπορούμε εύκολα να στείλουμε έναν άνθρωπο στην Σελήνη, αλλά με μεγάλη δυσκολία θα διασχίσουμε το δρόμο για να πάμε να γνωρίσουμε τον γείτονά μας ή ακόμα και να του πούμε μια απλή καλημέρα από το απέναντι πεζοδρόμιο; Έχουμε email, fax, τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας, χρησιμοποιούμε προγράμματα και κοινωνικά δίκτυα για να είμαστε ανά πάσα στιγμή συνδεδεμένοι με τον κόσμο κι ωστόσο είναι μια εποχή που οι άνθρωποι δεν ήταν ποτέ λιγότερο “συνδεδεμένοι”..και συγχρόνως δεν ήταν ποτέ περισσότερο μόνοι..
Όλες οι θεωρητικά απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ευέλικτη, γρήγορη, αποτελεσματική επικοινωνία υπάρχουν. Τις χρησιμοποιούμε σωστά όμως;
Μάλλον κάτι κάνουμε λάθος και είναι καιρός να το διορθώσουμε! Κάποιοι άνθρωποι σήμερα αν και μπορεί να χρησιμοποιούν όλα τα παραπάνω μέσα επικοινωνίας, έχουν μια τάση στο “τέλος της ημέρας” να κλείνονται σπίτι, να αποξενώνονται, να παρουσιάζουν ακόμα και συμπτώματα μοναξιάς. Επίσης κάποιοι αρκούνται στην επικοινωνία “εξ’ αποστάσεως” που έχουν με τους γνωστούς ακόμα και φίλους τους, η οποία μπορεί να είναι και συχνή, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν να μην μπαίνουν στον κόπο να κανονίσουν να τους δουν από κοντά. Φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν πετύχει μια ισορροπία..
Μπορεί παλαιότερα για να επικοινωνήσει κανείς με κάποιον σε μια άλλη χώρα ή και μια άλλη πόλη, να υπήρχαν πολλές δυσκολίες και να χρειαζόντουσαν μέρες μέχρι για παράδειγμα να φτάσει ένα μήνυμα στον παραλήπτη του ή μπορεί αντί να έπαιρνε κανείς τηλέφωνο ένα φίλο του απλά να περνούσε και να του χτυπούσε το κουδούνι, και σήμερα που ο άνθρωπος έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα μέσα για μια “καλύτερη” και ιδανική επικοινωνία τελικά τι έχει καταφέρει; Μάλλον αυτό που έχει πετύχει είναι να πέσει στην παγίδα της κακής χρήσης όλων αυτών, παρεξηγώντας συγχρόνως τον λόγο ύπαρξής τους..
Δε θα ήταν καλύτερο να κάνουμε μια πιο ορθολογική χρήση των μέσων που αναφέρθηκαν παραπάνω χωρίς να παρασυρόμαστε από την ευκολία, την ευελιξία και την ταχύτητα που μας παρέχουν; Δεν θα ήταν καλύτερα αντί να μιλάμε στο τηλέφωνο, στο messenger και τα άλλα δίκτυα επικοινωνίας με τους φίλους μας, να κάνουμε κάτι πιο απλό και ουσιαστικό όπως να κανονίσουμε να τους δούμε από κοντά, έστω κι αν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος;!

Πηγή: http://posiliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top