Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Εξόρυξη της ΔΕΗ σε καλλιεργημένα χωράφια στον οικισμό Κόμανο στη Πτολεμαίδα...

ΣΥΡΙΖΑ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΙΧ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ

H ΔΕΗ κάνει εξόρυξη σε καλλιεργημένα χωράφια.Ο οικισμός Κόμανος του Δημοτικού Διαμερίσματος Πτολεμαϊδας έχοντας περικυκλωθεί από τα ορυχεία της ΔΕΗ βρίσκεται σε διαδικασία μετεγκατάστασης, όμως η διαδικασία απαλλοτριώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τα συγκεκριμένα κτήματα βρίσκονται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης από τη ΔΕΗ, όπως όμως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, η απαλλοτρίωση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς ναι μεν έχει βγει η προσωρινή τιμή αποζημίωσης των απαλλοτριωμένων εκτάσεων από το πρωτόδικο δικαστήριο, ωστόσο δεν έχει εκδικαστεί ακόμη η υπόθεση στο Εφετείο για τον καθορισμό της οριστικής τιμής αποζημίωσης. Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ήδη σπείρει σιτηρά στα χωράφια πέριξ του οικισμού όταν βγήκε το φθινόπωρο η προσωρινή τιμή απαλλοτρίωσης από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Η ΔΕΗ όμως, αγνοώντας κάποιες καλλιέργειες σιτηρών σε υπό απαλλοτρίωση χωράφια, δεν έδωσε το περιθώριο μιας ή δύο εβδομάδων προκειμένου να μπορέσουν οι αγρότες να θερίσουν , και ξεκίνησε την εξόρυξη του τελευταίου λιγνιτικού τμήματος στον Κόμανο Πτολεμαϊδας.

Το έκανε μάλιστα χωρίς εγκεκριμένες μελέτες από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για μεταλλευτική εξόρυξη, εκτροπή του ρέματος Σουλου και γενικότερη επίδραση στη Γεωλογική λεκάνη της Δυτ. Μακεδονίας. Η ΔΕΗ έχοντας ήδη καταδικαστεί για παρόμοιες πράξεις από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, συνεχίζει να λειτουργεί με την ίδια ανοίκεια συμπεριφορά. Δεν πρόκειται για τους μοναδικούς τομείς στους οποίους αυθαιρετεί η ΔΕΗ, καθώς το ίδιο κάνει τόσο σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς δεν λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής, ενώ κενό γράμμα παρέμειναν και οι υποσχέσεις της εδώ και 50 χρόνια για αποκατάσταση των ορυχείων στα οποία έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη του λιγνίτη και για επαναπόδοσή τους στην τοπική κοινωνία και σε ακτήμονες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Έχει εκπονηθεί η σχετική μεταλλευτική μελέτη εξόρυξης του Όρους Κομάνου;
- Υπάρχει έγκριση εκτροπής του ρέματος Σουλου στο σημείο αυτό αλλά και συνολικά εκτροπής του ρέματος αυτού από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης; Αν ναι να κατατεθούν στη Βουλή;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

na doume epitelous ton Daki na katatheti egrafa sti Bouli tha ehi plaka !!!!

 
back to top