Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Έκρηξη μετασχηματιστών...


Εκτός λειτουργίας τέθηκαν η 1η και 2η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς μετά την βλάβη που προκλήθηκε από κεραυνούς που έπεσαν στο κέντρο υψηλής τάσης κοντά στον Ατμοηλεκτρικό σταθμό, χθες το μεσημέρι. Η βλάβη προήλθε από έκρηξη μετασχηματιστών στο κέντρο υψηλής τάσης, γεγονός το οποίο αποκρύφτηκε από τους υπεύθυνους της ΔΕΗ Α.Ε. Για πολύ ώρα επικράτησε αναστάτωση στον ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ για να αποσιωπηθεί το γεγονός δεν καλέστηκε η πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά η φωτιά που προκλήθηκε κατασβέστηκε με πυροσβεστικό όχημα της ΔΕΗ. Να σημειωθεί πως οι μετασχηματιστές που εκρήχθηκαν περιέχουν την επικίνδυνη τοξική ουσία κλοφέν (ή διαφορετικά PCB’S), μία τοξική ουσία μη πτητική, που δεν εξατμίζεται και δεν εξαερώνεται γρήγορα και έτσι συγκεντρώνεται σε ιζήματα και διεισδύει στην τροφική αλυσίδα. Η απορρόφησή του από τον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται μέσω της πέψης, του δέρματος και της εισπνοής. Οι συνέπειές του στο οικοσύστημα και στον άνθρωπο είναι μείωση της φωτοσύνθεσης στο φυτοπλαγκτόν, αυξημένη θνησιμότητα σε ανώτερους θαλάσσιους οργανισμούς, στειρότητα σε θαλάσσιους και χερσαίους οργανισμούς, δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, καρκίνο του μαστού και προβλήματα ανάπτυξης σε παιδιά. Το 1977 απαγορεύθηκε η παραγωγή του σε ΗΠΑ και Βρετανία, όμως ποσότητες αυτής διαρρέουν και σήμερα στο περιβάλλον από την εξάτμιση και την καύση επικίνδυνων απορριμμάτων στις χωματερές. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχει απαγορευθεί από το 1990 η αγορά και χρήση νέων συσκευών που περιέχουν κλοφέν, ενώ για τις ήδη υπάρχουσες συσκευές προβλέπεται η καταστροφή τους, μετά το τέλος της ωφέλιμης περιόδου τους.
Είναι δύσκολος ο πλήρης καθαρισμός ενός κτιρίου ή μιας περιοχής ρυπασμένης από κλοφέν. Δεν επιτυγχάνεται η εξαφάνιση του κλοφέν αλλά η μείωση των επιπέδων του στο συγκεκριμένο χώρο. Επομένως είναι σημαντικό να υπάρχουν θεσπισμένα ανώτατα όρια που καθοδηγούν τη διαδικασία και τη μέθοδο καθαρισμού. Πάντως η διαδικασία είναι δύσκολη και, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα επιθυμητά.
Δεν υπάρχουν επαρκείς θεσπισμένοι όροι ασφαλείας στη χώρα μας, αν και έχουμε υπογράψει διεθνείς συνθήκες (όπως της Στοκχόλμης) για τη σηματοδότηση μετασχηματιστών που περιέχουν κλοφέν και για την ασφαλή και σταδιακή τους απομάκρυνση. Καθώς και κάθε είδους εξοπλισμού που περιέχει κλοφέν. Αλλά, και όπου υπάρχουν, γνωρίζουμε ότι σπανίως τηρούνται. Σε ό,τι αφορά τα όρια συγκεντρώσεων, μετά το δυστύχημα της Κοζάνης (σ.σ.: έκρηξη μετασχηματιστή της ΔΕΗ το Δεκέμβριο του 2001) θεσπίστηκαν νομίζω για τους εργασιακούς χώρους από το ΥΠΕΧΩΔΕ κάποια όρια ανεκτών συγκεντρώσεων. Για άλλη μια φορά γίνεται σκόπιμη αποσιώπηση στοιχείων...
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η συνεργασία με την τοπική κοινωνία και κυρίως η προστασία των εργαζομένων;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top