Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Για του οίκου μας (Δ.Μακεδονια ) …Σιδερης Ισμαηλιδης

…....και επειδή αυτή η εποχή ήλθε πολύ γρήγορα, πολύ βίαια και μας βρίσκει παντελώς απροετοίμαστους. Και αυτό γιατί την εποχή 1996 – 1998 που σχεδιαζόταν η έλευση του αγωγού φυσικού αερίου στην χώρα, μια ομάδα συνδικαλιστών, χωρίς σοβαρά στοιχεία, χωρίς επιστημονική στήριξη, αλλά με μια μπακαλίστικη λογική κατάφερε να αποτρέψει την έλευση του αγωγού φυσικού αερίου στην Δ. Μακεδονία. Η δε τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ , εντελώς επιπόλαια δέχθηκε αυτόν τον ενεργειακό αποκλεισμό της περιοχής.
Τα αποτελέσματα τα είδαμε πολύ γρήγορα. Η μελέτη των αποθεμάτων λιγνίτη της περιοχής αποκάλυψε την πραγματικότητα. Τα κοιτάσματα είναι περιορισμένα και όχι ικανά να τροφοδοτήσουν τις υπάρχουσες Μονάδες. Λιγνίτης σήμερα υπάρχει για την επαρκή τροφοδοσία του Σταθμού του Αγίου Δημητρίου, της Πτολεμαΐδας V, της Μελίτης Ι και πιθανόν και της Μελίτης ΙΙ ( αν και όταν γίνει ). Αλλά εν τω μεταξύ, σε λίγα χρόνια, θα σβήσουν οι περισσότερες μονάδες του Αγίου Δημητρίου.
Έτσι λοιπόν οι Μονάδες κλείνουν στην ουσία λόγω μη επάρκειας λιγνίτη. Το πλαφόν των ωρών λειτουργίας είναι ύστερο εφευρέτημα. Έτσι λοιπόν τόσο το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ ( ορυχεία και σταθμοί παράγωγης ) της περιοχής, έμεινε εξαρτημένο αποκλειστικά από λιγνίτη και οι μονάδες Φ/Α χτίστηκαν αλλού, αλλά και ο βιομηχανικός και βιοτεχνικός ιστός της περιοχής έχασε αυτό το ατού. Αλλά και εναλλακτική λύση για οικιακή και οικιστική χρήση δεν υπάρχει. Αυτό το καταφέραμε μόνοι μας……δεν μας το επέβαλαν άλλοι.
Υ.Γ. Έτσι για υπενθύμιση ένα ντοκουμέντο
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3631951
η περιοχή μας κατάντησε το μεγαλύτερο στην Ευρώπη βιομηχανικό νεκροταφείο. Κρίμα...

Πηγή: https://oataktos.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top