Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 16.000 Ελληνες τον χρόνο...

Δέος προκαλούν τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που έκανε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, σύμφωνα με τα οποία το 2015 έχασαν τη ζωή τους 16.431 Έλληνες λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στην Ευρώπη ξεπερνά τις 790.000. Οι περισσότεροι κατέληξαν από παθήσεις που προκαλεί η μόλυνση του αέρα στο καρδιαγγειακό σύστημα, με πιο συχνές αιτίες το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Ωστόσο, σημαντικός είναι και ο αριθμός των νεκρών από σοβαρές παθήσεις των πνευμόνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal, οι επιστήμονες έπεσαν τελείως έξω στις αρχικές τους εκτιμήσεις για τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όπως υπολογίζουν τώρα, ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε ενοχοποιείται για 8,8 εκατ. θανάτους παγκοσμίως, ενώ οι προβλέψεις τους ήταν για 4,5 εκατ. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει 7,2 εκατ. θανάτους για το 2015, πολλούς περισσότερους δηλαδή από το κάπνισμα. Βέβαια, το τσιγάρο μπορούμε να το αποφύγουμε, να σταματήσουμε όμως να αναπνέουμε δεν γίνεται», σχολίασε καθηγητής Τόμας Μούνζελ, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μάιντς, στη Γερμανία.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία έκθεσης από ένα μοντέλο που προσομοιώνει τις ατμοσφαιρικές χημικές διεργασίες και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τη γη, τη θάλασσα και τα χημικά που εκπέμπονται από φυσικές και ανθρωπογενείς πηγές, όπως η παραγωγή ενέργειας, η βιομηχανία, η κυκλοφορία και η γεωργία. Στη συνέχεια εφάρμοσαν αυτά τα στοιχεία σε ένα νέο μοντέλο παγκόσμιων ποσοστών έκθεσης και θνησιμότητας μαζί με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα οποία περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με την πυκνότητα του πληθυσμού, τις γεωγραφικές τοποθεσίες, τις ηλικίες, τους παράγοντες κινδύνου για διάφορες ασθένειες και τις αιτίες θανάτου. Ανθρωποι κυκλοφορούν με μάσκες στη Μπανγκόκ σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από τον μολυσμένο αέρα (Shutterstock). Σε παγκόσμιο επίπεδο, διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για 120 επιπλέον θανάτους ετησίως ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ευρώπη ο αριθμός ήταν ακόμη υψηλότερος, με 133 και 129 επιπλέον θανάτους ετησίως ανά 100.000 άτομα, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα ο αριθμός ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 178,22 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες μεμονωμένες χώρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε ποσοστό θνησιμότητας 154 ατόμων ανά 100.000 στη Γερμανία (μείωση 2,4 ετών στο προσδόκιμο ζωής), 136 στην Ιταλία (μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 1,9 έτη), 150 στην Πολωνία (μείωση του προσδόκιμου ζωής 2,8 ετών), 98 στη Βρετανία (μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 1,5 έτη) και 105 στη Γαλλία (μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 1,6 έτη). Τα ποσοστά θανάτων ήταν ιδιαίτερα υψηλά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Ουκρανία, με πάνω από 200 κάθε χρόνο ανά 100.000 κατοίκους.

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top