Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Kαθυστερεί η καταβολή των χρημάτων του Tοπικού Πόρου – Δεν έχουν εκταμιευθεί 80 εκ. ευρώ της περιόδου 2013-2016...

Εμφανής είναι η καθυστέρηση της καταβολής των χρημάτων του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης σε Κοζάνη και Φλώρινα, εκ μέρους της ΔΕΗ, καθώς εκπνέει το 2017 και δεν έχουν δοθεί τα αναλογούντα ποσά από το 2013 και εντεύθεν.
Τα μη καταβαλλόμενα κονδύλια ανέρχονται σε 80 εκ. ευρώ, εκ των οποίων:
Για το 2013 από τα 25.000.000 ευρώ καταβλήθηκαν τα 20.000.000 και απομένουν άλλα 5.000.000, ενώ δεν έχουν καταβληθεί άλλα 75.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν από 25.000.000 ετησίως για το 2014, το 2015 και το 2016. Μάλιστα για το 2016 δεν έχει γίνει ακόμη η κατανομή των κονδυλίων, καθώς δεν έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία έπρεπε να συνεδριάσει από τον Μάρτιο.
Για την καθυστέρηση των οφειλομένων της ΔΕΗ προς τις τοπικές κοινωνίες Κοζάνης και Φλώρινας, καθώς και για άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις της επιχείρησης με την περιοχή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, του γενικού διευθυντή της ΑΝ.ΚΟ. και του προέδρου της ΔΕΗ, Μανόλη Παναγιωτάκη.
Ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον υπεύθυνο της επιχείρησης την άμεση καταβολή των οφειλών των προηγούμενων ετών, ενώ τόνισε την ανάγκη να προσδιοριστεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για την κατανομή του αναλογούντος ποσού του 2016.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απέδωσε τις όποιες καθυστερήσεις στη συνταξιοδότηση του αρμόδιου υπηρεσιακού στελέχους που χειρίζεται το θέμα και δεσμεύτηκε να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες από δω και πέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τοπικοί παράγοντες αποδίδουν την καθυστέρηση «στην οικονομική στενότητα και στην έλλειψη ρευστότητας της ΔΕΗ», ωστόσο το θέμα είναι πιο σύνθετο, καθώς: Σχετίζεται με το γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος, το οποίο έπρεπε να ξεκινήσει το 2012 και ξεκίνησε το 2014. Επιπλέον, ένα «αγκάθι» είναι η μη απορρόφηση προηγούμενων κονδυλίων, καθώς από τα 45 εκ. ευρώ τα 20 εκ. δεν απορροφήθηκαν, γεγονός που επικαλείται η ΔΕΗ, η οποία για να εκταμιεύσει νέα κονδύλια, ζητά να απορροφηθούν όλα τα προηγούμενα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στην συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας στην Αθήνα, τονίστηκε η ανάγκη να επισπευτούν οι διαδικασίες, ώστε και η Επιτροπή Παρακολούθησης να συνεδριάσει για την κατανομή του 2016, αλλά και τα ποσά των προηγούμενων ποσών να εκταμιευτούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top