Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Μετεγκαταστάσεις οικισμών…ένα παραμύθι χώρις τέλος: Η περίπτωση του Τριποτάμου Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου…

Η απαλλοτρίωση του χωριού έχει φτάσει στο τελικό στάδιο. Οι διαδικασίες έχουν πλέον ολοκληρωθεί , Η ΔΕΗ έχει καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα που αντιστοιχούν βάσει της απόφασης καθορισμού προσωρινών τιμών. Οι κάτοικοι του Τριποτάμου με ομόφωνη απόφασή τους έχουν επιλέξει την περιοχή που επιθυμούν να γίνει ο νέος οικισμός, η οποία βρίσκεται πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού Τριποτάμου και κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής.
Η εμπλοκή που υπάρχει οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση της έκτασης από το ελληνικό δημόσιο παρά τις υποσχέσεις όλων των αρμοδίων Υπουργών, αφού η έκταση χαρακτηρίζεται από το Δασαρχείο ως δημόσια δασική έκταση.
Η επιτροπή των κατοίκων είχε συμφωνήσει από τον Δεκέμβριο του 2015 με τον κ. Τσιρώνη να γίνει μια τροπολογία για να λυθεί το πρόβλημα. Ο κ. Τσιρώνης αντικαταστάθηκε από τον κ. Σκουρλέτη ο οποίος επισκέφτηκε την Μεγαλόπολη πριν ένα χρόνο τον Σεπτέμβριο του 2016 και υποσχέθηκε και αυτός ότι θα λυθεί το θέμα.
Τον Ιούλιο του 2017 στάλθηκε στον υπουργό κ. Σκουρλέτη η τροπολογία. Ο υπουργός άλλαξε πάλι και ο κ. Σταθάκης δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες, λέγοντας ότι ο προτεινόμενος χώρος είναι δημόσια έκταση και δεν μπορεί να την παραχωρήσει.
Το επόμενο διάστημα το Ορυχείο Μεγαλόπολης θα αναγκαστεί να μειώσει την λειτουργία του, ίσως και να σταματήσει αν δεν προχωρήσει η απαλλοτρίωση. Οι κάτοικοι θα κληθούν με εξώδικα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο χρόνος τρέχει εναντίον τους και πουθενά δεν φαίνεται η οριστική λύση. Για τον λόγο αυτό οι κάτοικοι του Τριποτάμου ζήτησαν την συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης το θέμα της μετεγκατάστασης του οικισμού Τριποτάμου.
Δείτε τα πρακτικά της συζήτησης ΕΔΩ
Στις 2 Οκτωβρίου συζητήθηκε στο Περιφ. Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Εκεί ο ο κ. Δάρρας Ηλίας, πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Τριποταμιτών δήλωσε μεταξύ άλλων:
Θα ήθελα να τονίσω τον εμπαιγμό της ΔΕΗ για 30 χρόνια: άλλοτε χρειάζεται να απαλλοτριωθεί, άλλοτε όχι. Δεν είχαν την ευαισθησία ούτε καν να μας ενημερώσουν το 2013, όταν δημιουργήθηκε ο κίνδυνος από την κατολίσθηση. Προστάτευσαν τους εργαζομένους, και έτσι έπρεπε να κάνουν, αλλά δεν ειδοποίησαν τους κατοίκους του χωριού. Το υπουργείο και πάλι, δεν έφερε καμία λύση. Η αξιοπρέπεια των κατοίκων έχει εξευτελιστεί, καθώς η Πολιτεία ζητεί να μεταφερθεί ένα ολόκληρο χωριό μακριά από τον τόπο του. Προτείνουμε να μεταφερθεί το χωριό μας στον χώρο που λέμε, να αποχαρακτηρισθεί και να γίνει το πρώτο ενεργειακό χωριό της Περιφέρειας.
Επίσης έλαβε τον λόγο ο κ. Σπύρος Αποστολόπουλος, δικηγόρος των κατοίκων, ο οποίος επεσήμανε: Ενημερώσω το Σώμα ότι επειδή ο υπουργός κ. Σταθάκης επικαλείται το άρθρο 24 του Συντάγματος, πρέπει να πούμε ότι ο Νόμος στην πραγματικότητα μας λύνει τα χέρια, καθώς ορίζει ότι η μεταφορά των κατοίκων γίνεται για κοινή ωφέλεια.
Ο Δήμος Μεγαλόπολης πήρε ομόφωνη απόφαση η οποία αναφέρει:
1. Η μετεγκατάσταση του Τριποτάμου να γίνει στην έκταση που έχει επιλεγεί από τους κατοίκους, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο τοπογραφικό διάγραμμα από Δεκεμβρίου 2015 των Μηχανικών Αναστασίου και Νικολάου Σταθουλόπουλου, προκειμένου ο νέος οικισμός να βρίσκεται πλησίον των κτημάτων του Τριποτάμου που απομένουν εκτός απαλλοτρίωσης.
2. Να ζητήσει ο Δήμαρχος άμεση συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σταθάκη, ει δυνατόν και με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη, προκειμένου να κατατεθεί η σχετική τροπολογία στην Βουλή και να προχωρήσει έτσι η διαδικασία.
3. Να καταστεί σαφές προς όλους τους αρμόδιους φορείς ότι, εάν δεν παραχωρηθεί η συγκεκριμένη έκταση για την μετεγκατάσταση του Τριποτάμου, οι κάτοικοι δεν πρόκειται να παραδώσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους στη Δ.Ε.Η.. Ο Δήμος θα συμπαρασταθεί στον αγώνα των κατοίκων.
4. Ο Δήμος Μεγαλόπολης θα συμπαρασταθεί στον αγώνα των κατοίκων του Τριποτάμου.
Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρει:
Σας γνωρίζουμε, ότι κατά την 17η τακτική του συνεδρίαση, στις 2-10-2017, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, κατόπιν αιτήματος των κατοίκων του Τ.Δ. Τριπόταμου Μεγαλόπολης, συζήτησε το θέμα της μετεγκατάστασης του χωριού, λόγω της επέκτασης των ορυχείων της ΔΕΗ και εξέδωσε την εξής ομόφωνη απόφασή του:
1.Αποδέχεται και στηρίζει το δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Τριποτάμου, όπως αυτό διατυπώνεται στην ανωτέρω εισήγηση, ως εξής:
2.Ζητά, από όλους τους αρμόδιους φορείς, την ομαδική μετεγκατάσταση των οικισμού του Τριποτάμου σε σχετικά κοντινή περιοχή, προκειμένου ο νέος οικισμός να βρίσκεται πλησίον των κτημάτων του Τριποτάμου που απομένουν εκτός απαλλοτρίωσης και πιο συγκεκριμένα στη δημόσια έκταση που έχει επιλεγεί μεταξύ των 3 που προτάθηκαν, αποχαρακτηριζόμενη από δασική έκταση, καθότι έχει πολύ χαμηλή βλάστηση.
3.Η ιστορία ενός χωριού δεν πρέπει να διακόπτεται έτσι, όταν μάλιστα αυτό προσφέρει στην ενέργεια της χώρας.

Πηγή: https://kafeneio-megalopolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top