Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Οι έρευνες ανατρέπονται με επιστημονικά στοιχεία κι όχι με κραυγές...

Τα στοιχεία που αποκάλυψε η έρευνα της Greenpeace για τη θνησιμότητα και νοσηρότητα των λιγνιτικών περιοχών καθώς και τα παράπλευρα κρυφά κόστη του λιγνίτη στην οικονομία και την κοινωνία (3.9 δις/ έτος) είναι πλήρως τεκμηριωμένα και βασίζονται στην ΕΥΠ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, European Environment Agency) και στο «Revealing the costs of air pollution from industrial facilities in Europe» http://www.eea.europa.eu/publications/cost-of-air-pollution Τα στοιχεία της ΕΥΠ με τη σειρά τους εδράζονται σε δεδομένα εκπομπών ρύπων που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο ίδιος ο ρυπαίνων, δηλαδή η ΔΕΗ !
• Γιατί λοιπόν μας κακοφαίνεται που μας βγάζουν και πάλι στη σέντρα ;
• Γιατί αρχίζουμε ξανά το γνωστό πόλεμο λάσπης για δήθεν «μυστικά κέντρα» και «επιχειρηματικά συμφέροντα» που κρύβονται πίσω από κάθε έρευνα που λέει πικρές αλήθειες ; (Εντάξει.. Συμφωνούμε ότι κάποιοι ιδιώτες κερδίζουν όταν γίνονται έργα ΑΠΕ. Μήπως όμως κι από την κατασκευή των λιγνιτικών μονάδων δεν κερδίζουν οι ιδιώτες κατασκευαστές ; η Hitachi, η Alstom, η METKA, η ΤΕΡΝΑ κ.α. Είπαμε εμείς ποτέ, ως περιβαλλοντικές οργανώσεις, ότι όσοι προωθούν τις λιγνιτικές μονάδες (δηλαδή όλη η τοπική και συνδικαλιστική εξουσία) είναι πράκτορες των εταιρειών ; Η ΤΕΡΝΑ κάνει και αιολικές και λιγνιτικές μονάδες. Γιατί να .. λαδώνει μόνο τους υποστηρικτές των αιολικών κι όχι και των λιγνιτικών; Τι μεροληψία και παραλογισμός είναι αυτός ; Στο τέλος κι αυτός που αγοράζει μια ηλεκτρική σκούπα για να έχει καθαρό σπίτι θα είναι πράκτορας της Hoover ή της Miele, επειδή οι εταιρείες θα κερδίσουν από την αγορά αυτή !).
• Γιατί όταν είναι να διεκδικήσουμε αύξηση του Τοπικού Πόρου, νέα φίλτρα κλπ το παίζουμε σχεδόν .. ετοιμοθάνατοι, αλλά όταν μιλάνε οι διεθνείς οργανισμοί ή οι ΜΚΟ για επιπτώσεις στην υγεία, με πιο ήπιο μάλιστα τρόπο και ΕΓΚΥΡΟ, τότε τους βγάζουμε πράκτορες, λαμόγια κλπ ;
• Γιατί αμφισβητούμε τους 530 θανάτους λόγω ρύπανσης (σύμφωνα με τη Greenpeace) και ζητούμε ονοματεπώνυμα, όταν ξέρουμε ότι οι μελέτες αυτού του είδους (και οι επιδημιολογικές) βασίζονται σε στατιστικές και συγκρίσεις με πληθυσμούς καθαρών περιοχών χωρίς να έχουν ονόματα ; Γιατί δεν ζητήσαμε ονοματεπώνυμα νεκρών από άλλους μελετητές που ασχολήθηκαν με τη θνησιμότητα της περιοχής, (Μακρής ΑΠΘ, Κουτσογιαννόπουλος (ΑΠΘ) , Λινού (Πανεπ. Αθηνών) ; Προφανώς γιατί ξέραμε ότι δεν υπάρχουν (και δεν μπορεί να υπάρξουν) ονόματα. Από τη Greenpeace όμως έχουμε την απαίτηση να μας πει μέχρι και .. πού είναι θαμμένοι οι πεθαμένοι στον .. Αη Γιώρ΄!
• Γιατί δεν αναγνωρίζουμε επιτέλους ότι ο «φτηνός λιγνίτης» είναι παραμύθι και ότι οι σοβαρές παρενέργειες των εξορύξεων σε υπόγεια νερά – εδάφη – τουρισμό κλπ, αλλά και το κόστος της νοσηρότητας ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ; (Υπενθυμίζουμε ότι το κόστος της αιολικής κιλοβατώρας είναι περίπου 7,5 λεπτά, ενώ της λιγνιτικής 5 , αλλά μαζί με το περιβαλλοντικό κόστος ο λιγνίτης ξεπερνά τα 10 λεπτά. Δηλαδή το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κόστος του λιγνίτη είναι διπλάσιο από ό,τι πλασματικά εμφανίζεται, γεγονός που τον κάνει πολύ ακριβότερο από τις ανεμογεννήτριες. Ποιος το λέει αυτό ; Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Charles University of Prague, το Externe, EE & USA 2001 και πολλοί άλλοι έγκυροι ερευνητικοί φορείς. Ποιος το αμφισβητεί ; Κάποιοι «κύκλοι της ΔΕΗ» ή μερικοί ημιμαθείς συνδικαλιστές που όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν. Ας μας πει επιτέλους κάποιος από αυτούς πόσο υπολογίζει η ΔΕΗ το περιβαλλοντικό κόστος του λιγνίτη, μιας και δεν τους αρέσει αυτά που λένε οι «συνωμότες» των πανεπιστημίων ; Ένα νούμερο θέλουμε).
• Γιατί ενοχλούμαστε από τις απόψεις που λένε ότι η ΔΕΗ χρωστά πολλά «αναδρομικά» στην περιοχή ; Γιατί ρίχνουμε νερό στο μύλο των ιδιωτών που θέλουν να αγοράσουν τους λιγνίτες ΤΖΑΜΠΑ, χωρίς να πληρώνουν για τα μεταλλευτικά δικαιώματα και χωρίς να αποζημιώνουν κανέναν για την καταστροφή των φυσικών πόρων ; Γιατί τους κληρονομούμε το καθεστώς των κρυφών επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών που απόλαυσε επί 60 έτη η ημι-ιδιωτική πλέον ΔΕΗ, λόγω της δικής μας αδράνειας και συνενοχής ; Ο λιγνίτης έχει υπέρ και κατά, όπως και οι ΑΠΕ. Ας πέσουν λοιπόν οι τόνοι για να συνεννοηθούμε. Οι πρακτορολογίες και το κυνήγι μαγισσών δε βοηθούν. Επί είκοσι χρόνια βρίζαμε τις ΑΠΕ (και τους υποστηρικτές τους) και εξωραΐζαμε το μονόδρομο στο λιγνίτη, χωρίς να ετοιμάσουμε μια εναλλακτική λύση. Ας μη χασουμε άλλη μια εικοσαετία στο ίδιο μοτίβο. Και εν πάση περιπτώσει οι μελέτες και τα στοιχεία ανατρέπονται με ΜΕΛΕΤΕΣ. Όχι με κραυγές και ψίθυρους και λάσπη. Ιδού λοιπόν η Ρόδος για το Σπάρτακο, τη ΓΕΝΟΠ, τη ΔΕΗ και τον κάθε φανατικό οπαδό του λιγνίτη. Αν έχετε στοιχεία για το ποιό είναι το περιβαλλοντικό κόστος του λιγνίτη ανά κιλοβατώρα δώστε τα. Με βιβλιογραφικές αναφορές και τεκμηριωμένα νούμερα όπως απαιτεί η επιστήμη και η δεοντολογία.

ΠΚ Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας
Πληροφ. Λ. Τσικριτζής
22-02-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top