Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Το 2012 θα δικαστούν οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου για τις καταλήψεις των ταινιοδρόμων...

«Αναρμόδιο» αυτοχαρακτηρίστηκε το μονομελές πλημμελειοδικείο Κοζάνης να εκδικάσει την υπόθεση των διώξεων 53 κατοίκων του Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι βαρύνονται με βαριές κατηγορίες, στις καταλήψεις που πραγματοποίησαν στους ταινιοδρόμους της ΔΕΗ πριν από τέσσερα χρόνια.
Οι κατηγορούμενοι προσήλθαν κανονικά στο δικαστήριο, προσφωνήθηκαν από τον πρόεδρο, αλλά ο εισαγγελέας της έδρας αποφάνθηκε ότι η βαρύτητα ορισμένων από τις κατηγορίες, επιβάλει την παραπομπή της υπόθεσης, προκειμένου να εκδικαστεί σε τριμελές πλημμελειοδικείο. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα, οπότε αποφασίστηκε η εκ νέου παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα, ώστε αυτή να έρθει στο τριμελές πλημμελειοδικείο, το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο να αποφανθεί για σοβαρές κατηγορίες, όπως είναι αυτή «της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών». «Μια τόσο σοβαρή κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος δεν μπορεί να δικαστεί σε μονομελές», παρατηρούσαν χτες νομικοί κύκλοι, εκφράζοντας συγχρόνως την εύλογη απορία, γιατί μια τέτοια σοβαρή υπόθεση ανατέθηκε σε μονομελές δικαστήριο.
Τώρα το τριμελές πλημμελειοδικείο θα ορίσει νέα ημερομηνία της δίκης και θα αποστείλει εκ νέου τις κλήσεις στους κατηγορουμένους, στους κατήγορους και στους μάρτυρες. Αυτό βεβαίως απαιτεί χρόνο, οπότε η δίκη μετατίθεται χρονικά για το 2012. Να σημειωθεί ότι εκτός από την κατηγορία της «επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε αστυνομικούς», που αντιμετωπίζουν οκτώ κάτοικοι, οι υπόλοιπο αντιμετωπίζουν της στάσης, της παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε αυτοκίνητα της αστυνομίας.
Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι δικάζονται για τις κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν στις 7 Ιουλίου 2007 στη βόρεια πύλη του ατμοηλεκτιρκού σταθμού Αγίου Δημητρίου και στους ταινιοδρόμους, απαιτώντας προσλήψεις ανέργων στη ΔΕΗ και τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και την Ανάπτυξη της Περιοχής Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, Ηλίας Τεντζογλίδης, χαρακτήρισε χτες «άδικες τις διώξεις κατοίκων που αγωνίζονται για δουλειά και καθαρό περιβάλλον». Πρόσθεσε πως «γίνεται μία συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποιούνται οι δίκαιοι αγώνες των κατοίκων μιας περιοχής, που αγωνίζεται για το αυτονόητο», ενώ δήλωσε ότι «από τέτοιες ξεπερασμένες πρακτικές οι πολίτες δεν πτοούνται, γι’ αυτό εάν και όταν χρειαστεί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους».
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και την Ανάπτυξη της Περιοχής Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Οι δίκαιοι αγώνες των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής χαρακτηρίζονται ως ποινικά αδικήματα. Για άλλη μια φορά σύρονται στα δικαστήρια άνθρωποι που το μόνο τους αδίκημα είναι ότι αγωνιούν και αγωνίζονται για ένα καθαρό περιβάλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Το «κράτος» της Δ.Ε.Η. χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ) έκανε πράξη το πώς εννοεί την φράση «διάλογος και καλή γειτονία με τους κατοίκους της περιοχής» μετατρέποντας μια ειρηνική διαδήλωση σε κόλαση για ανήλικα παιδιά και γέροντες με την αλόγιστη χρήση χημικών και δακρυγόνων».
Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της ίδιας περιοχής σύρονται στα δικαστήρια. Δικάστηκαν για αντίστοιχες κινητοποιήσεις άλλες δύο φορές με Αυτόφωρη διαδικασία. Ειδικότερα, το 2008 καταδικάστηκαν ο πρόεδρος και άλλα 5 μέλη του δ.σ. του συλλόγου σε 6 μήνες φυλάκιση, ενώ για κινητοποιήσεις του 2007 καταδικάστηκαν πέρυσι περί τα δέκα άτομα με φυλάκιση 6 μηνών. Οι καταδικασθέντες και στις δύο περιπτώσεις άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top