Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

15,5 εκ ευρώ οφείλει η ΔΕΗ στην περιοχή από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης – Δεν έχει εισπραχθεί ούτε ευρώ για το 2011...

Τι και αν η ΔΕΗ μας οφείλει περίπου 15,5 εκ. ευρώ από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης. Στην περιοχή μας οι γνωστοί πολιτικοί βαρκάρηδες αρμενίζουν απτόητοι, περιμένοντας το «μάννα εξ ουρανού», αδιαφορώντας για τα κατοχυρωμένα οφέλη από το «μάννα» του εδάφους. Συμμετέχουν στο γελοίο παιχνίδι προσχημάτων της κυβέρνησης για τη μη καταβολή των χρημάτων, αναπαράγοντας ανόητες δικαιολογίες περί των καθυστερήσεων στην συγκρότηση των νέων οργάνων της αυτοδιοίκησης στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων του «Καλλικράτη». Όλοι αναγνωρίζουν πολιτικές ευθύνες στους γύρω τους, κανείς όμως δεν αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης. Αντί να οδηγούν τις εξελίξεις, βρίσκονται μονίμως πίσω από αυτές, ανίκανοι(;) να συναισθανθούν την αγωνία δεκάδων επαγγελματιών, εργολάβων και Νομικών προσώπων που περιμένουν τα χρωστούμενα για να θρέψουν τις οικογένειες τους και να πληρώσουν τους συνεργάτες τους, δίνοντας - κατʼ επέκταση – και οικονομική ανάσα στην αγορά.
Σύμφωνα με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση του Χρήστου Φώλια (2008) που διέπει τα της κατανομής, διάθεσης και καταβολής του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών περιοχών παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς στους δικαιούχους (Δήμους - Περιφέρειες), η Επιτροπή Κατανομής συνέρχεται τουλάχιστον μια φορά κάθε έτος εντός του πρώτου τριμήνου (μετά από πρόσκληση του Προέδρου της) και διενεργεί την κατανομή των κονδυλίων. Η εν λόγω επιτροπή αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Ανάπτυξης (ως πρόεδρο), τους δύο Γενικούς Γραμματείς των αντιστοίχων Περιφερειών, τους τρεις Νομάρχες των δικαιούχων Νομών, τους τρεις Προέδρους των οικείων Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) , έναν εκπρόσωπο της Δ.Ε.Η. και έναν εκπρόσωπο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Με άλλοθι τις αλλαγές στα αυτοδιοικητικά όργανα (που υποτίθεται ότι δημιουργούσαν νομικά κωλύματα ως προς τη σύσταση της Επιτροπής), συνεδρίαση μέχρι σήμερα δεν υπήρξε.
Εξ όσων γνωρίζω, το ζήτημα που προέκυψε είχε να κάνει με την εκπροσώπηση στην Επιτροπή των οικείων Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.), που καταργούνταν και θα έπρεπε να αντικατασταθούν από τους εκπροσώπους στις αντίστοιχες Π.Ε.Δ., οι οποίες όμως καθυστέρησαν να συσταθούν. Τα αντεπιχείρηματα ότι η Επιτροπή Κατανομής θα μπορούσε να συνέρθει με την εκπροσώπηση των πρώην Τ.Ε.Δ.Κ (για τις οποίες η «αυλαία» έπεσε πριν από λίγο καιρό, με τη συγκρότηση των Π.Ε.Δ.), αλλά και ότι από την Υπουργική Απόφαση δεν υπάρχει κάποια απαγορευτική διάταξη που να δημιουργεί ζητήματα νομιμότητας των αποφάσεων που σχετίζονται με την προβλεπόμενη απαρτία, ουδέποτε ακούστηκαν ή τουλάχιστον ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν με τη δυναμική και την «ένταση» που θα έπρεπε. Το γεγονός βέβαια ότι και το 2010, τα χρήματα είχαν αποδοθεί πολύ καθυστερημένα (Σεπτέμβριο), εκτός από τʼ ότι προβληματίζει και δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά για τη μελλοντική λειτουργία/απόδοσή του (ΤΠΑ), τείνει – πλέον - να εξελιχθεί και σε κακή συνήθεια.
Παρόμοιες ανησυχίες είχε εκφράσει και το Γενάρη του 2008 ο σημερινός Υπουργός ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, εντοπίζοντας από τότε μεγάλες καθυστερήσεις και επισημαίνοντας ότι : «Τα προβλήματα στην περιοχή μας είναι πολλά και γνωστά. Κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης προβλημάτων όπως αυτών της ανεργίας και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος».Είναι προφανές ότι για την αποφυγή παρόμοιων εμποδίων στο μέλλον, στη νέα Υπουργική απόφαση επιβάλλεται να υπάρχει ρητή αναφορά περί των συνεδριάσεων της Επιτροπής Κατανομής, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ εντός του πρώτου τριμήνου.
Ωστόσο σήμερα και ενώ το πρόβλημα της εκπροσώπησης από τη νεοσύστατη Π.Ε.Δ. έχει ξεπεραστεί, η κωλυσιεργία και η αδράνεια καλά κρατεί. Η πτώση της θερμοκρασίας «κουκούλωσε» Βουλευτές, Δημάρχους, Περιφερειάρχη και τους υπόλοιπους, που δεν αναλαμβάνουν τις αυτονόητες πρωτοβουλίες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία απόδοσης των χρημάτων από τη ΔΕΗ. Και πιστέψτε με: «Είναι βαρύ το πάπλωμα»!

Πηγη: www.kozan.gr - Του Άρη Σαμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top