Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Ολη η Ελλάδα μια χωματερή...

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Το «κλειδί» για την αντιμετώπιση των σκουπιδιών βρίσκεται στην ανακύκλωση, τονίζουν οι επιστήμονες.
Πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 34.000 ευρώ ανά χωματερή, για κάθε ημέρα που θα συνεχίσει να λειτουργεί, απειλεί τη χώρα μας σε περίπτωση που δεν κλείσουμε ώς το τέλος του χρόνου τους περίπου 2.000 σκουπιδότοπους. Να σημειωθεί ότι ο Κουρουπητός, το 1994 διέσυρε την Ελλάδα διεθνώς (έγινε η πρώτη χώρα που καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), όταν εξαιτίας του επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ την ημέρα. Για τον Κουρουπητό εκκρεμεί τώρα νέα προσφυγή και ακολουθούν το Μεσομούρι Χανίων και οι Πέρα Γαληνοί Ηρακλείου, εκτός από αυτή που έχει υποβληθεί για το σύνολο των χωματερών της χώρας.

*Το υπουργείο Εσωτερικών, που έχει στα χέρια του την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπολογίζει ότι ώς τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουν απομείνει περίπου 500 χωματερές και ο αρμόδιος υφυπουργός Αθ. Νάκος ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να πάρει μια μικρή πίστωση χρόνου από την Κομισιόν. Αν δεν πεισθούν οι Ευρωπαίοι, θα πέσει «πέλεκυς» ο οποίος θα μετακυλιστεί στους δήμους που δεν θα συμμορφωθούν, με παρακράτηση κονδυλίων.

*Από το πρόγραμμα «Θησέας» έχουν εξασφαλιστεί 14 εκατ. ευρώ για μελέτες και έργα ανάπλασης παλιών χωματερών, καθώς και κατασκευή νέων υποδομών. Το τελευταίο, όμως, είναι το αδύνατο σημείο, καθώς κανένας τοπικός άρχοντας δεν συναινεί στη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής και σπρώχνει το θέμα στον... διπλανό δήμο. Η χρόνια δυστοκία για εξεύρεση χώρων έχει οδηγήσει στη σημερινή εικόνα. Με βάση την τελευταία καταγραφή σε σύνολο 1.933 χωματερών την τελευταία τετραετία έκλεισαν 597, περίπου το 25%. Υπάρχουν σχέδια για 1.014 περιπτώσεις και τα έργα υπολογίζεται να ξεκινήσουν ώς το καλοκαίρι, ενώ θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ανοιχτές άλλες 322.

*Από τον κατάλογο που παραθέτουμε λείπουν δύο περιφέρειες: η Αττική και τα νησιά του Αιγαίου. Στην πρώτη περίπτωση παραμένουν ανοιχτοί εννέα σκουπιδότοποι, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται κοντά στα Μέγαρα. Οι υπόλοιποι είναι στην Ανατολική Αττική, όπου νομαρχία και δήμοι αντιδρούν στη δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής στην Κερατέα και το Γραμματικό, ενώ ζητούν να γίνονται δεκτά τα σκουπίδια τους στα Ανω Λιόσια για να κλείσουν τις χωματερές τους.

Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη χωματερή καταλήγουν σε καθημερινή βάση 6.000 τόνοι σκουπιδιών, παρ' όλο που η Ε.Ε. θέτει ως ανώτατο όριο τους 1.500 τόνους για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

Από την πλευρά της πάντως η νομαρχία Δυτικής Αττικής αντιδρά και υποστηρίζει -με το δίκιο της- ότι δεν μπορεί να είναι η ζώνη Ανω Λιοσίων-Φυλής ο σκουπιδοτενεκές της μισής Ελλάδας.

*Τα νησιά του Αιγαίου, με 192 επίσημες χωματερές, αποτελούν «πονεμένη ιστορία». Στις Κυκλάδες έχουν μετρηθεί 44, από τις οποίες 6 στην τουριστικά αναπτυγμένη Σαντορίνη. Στα Δωδεκάνησα λειτουργούν άλλες 40, από τις οποίες τέσσερις στις Πεταλούδες, της Ρόδου.


Ολη η Ελλάδα μια χωματερή

«Το κλειδί για την αντιμετώπιση των σκουπιδιών βρίσκεται στην ανακύκλωση», εξηγεί ο αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Κ. Καρτάλης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Με προγράμματα αξιοποίησης, εκτός από οικονομικό όφελος από την ανάκτηση υλικών τα οποία σήμερα χάνονται, θα μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών έως και 60% και θα τριπλασιαστεί ο χρόνος ζωής των χώρων ταφής.

*Τελευταίες μελέτες ομάδας ειδικών του πανεπιστημίου έδειξαν ότι σήμερα στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο 4 εκατ. τόνοι σκουπίδια και για την ταφή τους απαιτούνται -επίσης σε ετήσια βάση- 400 στρέμματα δυσεύρετης γης. Μόνον στο λεκανοπέδιο θα χρειαστούμε για την επόμενη εικοσαετία 3.200 στρέμματα γης.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 18/05/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top