Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

13η μέρα καταλήψεων στους ταινιοδρόμους...



Συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη για δέκατη τρίτη ημέρα η κατάληψη στους ταινιόδρομους μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου από κατοίκους και τα μέλη του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης Ρυακίου και Αγίου Δημητρίου Κοζάνης. Οι κάτοικοι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και ζητούν να εφαρμοστούν όλοι οι όροι για την προστασία του περιβάλλοντος, να γίνουν προσλήψεις και να σταματήσουν οι διώξεις εις βάρους τους.

Επερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων Ρυακίου και Αγ. Δημητρίου

Επερώτηση με θέμα τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ στα αιτήματα των κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής του Ρυακίου και Αγίου Δημητρίου του Νομού Κοζάνης, κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές του ΚΚΕ κ. Ζιώγας και κα Καλαντίδου. Ρωτούν τους Υπουργούς Απασχόλησης, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομίας και Οικονομικών, ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε η ΔΕΗ να μην ρυπαίνει το περιβάλλον από την εξόρυξη και την καύση του λιγνίτη, που προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, πότε θα γίνουν οι προσλήψεις ανέργων και πόσες θα είναι, καθώς επίσης και αν θα σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιζομένων κατοίκων της περιοχής.

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου και καταδικάζει την επιχείρηση τρομοκράτησης, όπως υποστηρίζει, που ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα από τη δικαιοσύνη.

Πηγή: ΕΡΑ Κοζάνης

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και να θυμάστε τέκνα μου το γαμπρό μου τον Γιαννάκη Ι. μην τον θίξουμε ,είναι παιντι μου (μου έχει δώσει τόσα και τόσα) ,τον Θεόδωρο γ… είναι από Κοζάνη .
Το βαθύ «κράτος» της ΧΟΥΝΤΑΣ Μπάρμπα Γ. Ιωαννίδης (ποτέ αριστερός ,πάντα στα πράγματα μ…)

Ανώνυμος είπε...

kai epidi o Äristeroulis den diabazi AVGI ena ntokoumento
"Κόλαφο" για τη ΔΕΗ και μάλιστα για δεύτερη φορά σχεδόν μέσα σε ένα χρόνο αποτελεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Κοζάνης η οποία δικαίωσε τον μεταλλειολόγο μηχανικό της επιχείρησης Αθ. Λιάβα. Ο τελευταίος είχε προσφύγει με αγωγή κατά της διοίκησης της ΔΕΗ, καθώς υπέστη δυσμενή μετάθεση με συνέπεια μεταξύ άλλων και μείωση αποδοχών, αγωγή την οποία κέρδισε, όπως προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου στις 25 Νοεμβρίου 2004. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι ο Αθ. Λιάβας είχε καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία επίσης κέρδισε (βλ. φύλλο "Αυγής" στις 14.10.2003). Βάσει της τελευταίας απόφασης, η ΔΕΗ υποχρεούται να επαναφέρει τον Αθ. Λιάβα στην προηγούμενη -πριν τη δυσμενή μετάθεση- θέση του, να του καταβάλλει το ποσό των 3.000 ευρώ νομιμότοκα από την επίδοση της αγωγής μέχρι την εξόφληση καθώς και να πληρώσει 300 ευρώ ως δικαστική δαπάνη του ενάγοντα.
Η περιπέτεια του Αθ. Λιάβα ξεκίνησε όταν ύστερα από δέκα χρόνια (δούλευε από τις 6.10.1993 στον Υποτομέα Μεταλλευτικής Υποστήριξης του Τομέα Εκμετάλλευσης του Ορυχείου Καρδιάς) του ανακοινώθηκε στις 18.2.2003 ότι τίθεται στη διάθεση της διεύθυνσης ορυχείου Καρδιάς ως επιβλέπουσας υπηρεσίας, στην οποία θα έπρεπε να αναφέρεται για τις εργολαβίες των οποίων ήταν εντεταλμένος μηχανικός. Την επομένη και αφού ο Αθ. Λιάβας παραπονέθηκε για τη μετακίνησή του σε άλλη θέση του γνωστοποιήθηκε ότι μετατίθεται στην Ομάδα Τομέων Ανθρώπινου Δυναμικού του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.
Το παραπάνω, όπως ισχυρίστηκε ο ενάγων, είχε ως συνέπεια τη μείωση των αποδοχών του, αφού μειώθηκε η εργασία του τα Σαββατοκύριακα, καθώς και οι υπερωρίες που έκανε πάγια στην προηγούμενη θέση του και οδηγήθηκε σε ουσιαστική υποαπασχόληση, ενώ λόγω της μονομερούς μεταβολής της εργασιακής σχέσης του με τη ΔΕΗ υπέστη και ηθική βλάβη.
Το ενδιαφέρον, πέρα από την ίδια την απόφαση, είναι το σκεπτικό του Δικαστηρίου, το οποίο στην ουσία κατέρριψε όλα τα επιχειρήματα της ΔΕΗ.
Πρώτον, η ΔΕΗ ισχυρίστηκε ότι η μετακίνηση του συγκεκριμένου εργαζόμενου έγινε διότι προέκυψαν ανάγκες σε στελεχιακό δυναμικό. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου "το νέο οργανόγραμμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ούτε μέχρι και σήμερα".
Δεύτερον, η ΔΕΗ ισχυρίστηκε ότι ο ενάγων δημιουργούσε προβλήματα στο χώρο εργασίας του. Σύμφωνα με το δικαστήριο κάτι τέτοιο δεν προέκυψε από τη διαδικασία. Άλλωστε, όπως απεφάνθη το δικαστήριο ακόμη και αν δημιουργούσε προβλήματα, θα μπορούσε η επιχείρηση να τον μετακινήσει σε άλλη θέση, όπου θα είχε όμως τα ίδια καθήκοντα και τις ίδιες αποδοχές.
Τρίτον, ο ισχυρισμός της ΔΕΗ ότι ο ενάγων μετακινήθηκε λόγω της κατάστασης της υγείας του δεν θεωρείται από το δικαστήριο βάσιμος, καθώς η επιχείρηση γνώριζε ή τουλάχιστον όφειλε να γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του, αφού μάλιστα η πρόσληψή του είχε γίνει ως ατόμου με ειδικές ανάγκες.
Το "κερασάκι στην τούρτα" "Η ΔΕΗ αν και είχε τη δυνατότητα από τη σύμβαση εργασίας που είχε υπογράψει ο ενάγων να τον μετακινεί σε άλλη θέση ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης προέβη σε εσωτερική μετακίνηση του ενάγοντα καταχρηστικά και στην ουσία όχι για λόγους υπηρεσιακούς, αλλά για λόγους εκδικητικότητας και άρα άσκησε το διευθυντικό της δικαίωμα καταχρηστικά και αντίθετα με την καλή πίστη", καταλήγει το δικαστήριο.

ατακτος

Ανώνυμος είπε...

Να δούμε τη θα αποφασίσουν στο Δ.Σ. λέτε να καταψηφίσει???

http://e-ptolemeos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=7418&Itemid=47

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είπε...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
"ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"
Κοζάνη 23/5/2008

Συμπαράσταση στον ηρωικό αγώνα των κατοίκων
του Αγίου Δημητρίου-ρυακίου
 Συνεχίζεται για 14η μέρα η κατάληψη της βόρειας πύλης του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου καθώς και των ταινιοδρόμων τέφρας και λιγνίτη.
 Κατάληψη σήμερα της Περιφέρειας
 ΔΕΗ και Κυβέρνηση κάνουν τα «αμερικανάκια», δεν συζητάνε με τους κατοίκους, «ξέχασαν» όλες τις υποσχέσεις τους.
 Άφαντο το «Σύμφωνο Συνεργασίας με τη ΔΕΗ».
 Τώρα όσο ποτέ αναγκαία η συμπαράσταση και η αγωνιστική Αλληλεγγύη των εργαζομένων, των μαζικών φορέων και όλων των κατοίκων.

Συνεχίζουν τον ανυποχώρητο αγώνα τους για 14η μέρα οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου με μπροστάρη τον «Σύλλογο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης».
Οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ και της Κυβέρνησης στο Νομό αδιαφορούν πλήρως, παρότι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της τραγική κατάστασης που βρίσκονται οι κάτοικοι και κυρίως οι νέοι οι οποίοι βιώνουν καθημερινά:

• Ένα μολυσμένο και πλήρης υποβαθμισμένο περιβάλλον κυριολεκτικά κάτω από τις καμινάδες και δίπλα στους ταινιόδρομους στο οποίο πρέπει να ζήσουν, να δημιουργήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με ένα σωρό αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας.
• Την εγκατάλειψη από την πολιτεία η οποία δεν ενδιαφέρεται για το ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να γίνουν ούτε αγρότες, ούτε κτηνοτρόφοι αφού δεν τους βάζουν σε προγράμματα λόγο ρύπανσης της περιοχής και τα προϊόντα τους θεωρούνται μολυσμένα και δεν αγοράζονται.
• Την εκμετάλλευση από τους εργολάβους αλλά και από την ίδια τη ΔΕΗ η οποία αφού τους πήρε ή τους αχρήστευσε τα χωράφια, με χίλια ζόρια τους παίρνει για εξήντα μεροκάματα και στην καλλίτερη περίπτωση για έξι μήνες.

Όμως αυτοί οι άνθρωποι διεκδικούν από την πολιτεία να ζήσουν τίμια και αξιοπρεπώς με μια σίγουρη δουλειά, σε ένα καθαρό περιβάλλον. Και αυτό το απαιτούν όχι «γλείφοντας» και παρακαλώντας, αλλά βγαίνοντας για πέμπτη φορά «στο δρόμο της φωτιάς» και του αγώνα. Το συνδικάτο μας θα είναι δίπλα τους μέχρι το τέλος.

Αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος

Ανώνυμος είπε...

13 Μαϊου 2008 (19:18 UTC+2)

Συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ
Οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ επί του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΓΠΧΣ), καθώς και οι παρατηρήσεις επί του σχεδίου αυτού, συζητήθηκαν για μία ακόμη φορά στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ.

Τα μέλη της ΚΕΔΚΕ αναμένουν βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στη Βουλή.

Σημαντικό θέμα για την ΚΕΔΚΕ αποτελεί η υλοποίηση και η παρακολούθηση της εφαρμογής του ΓΠΧΣ.

Ειδικότερα η ΚΕΔΚΕ, σχετικά με το μοντέλο οικιστικής ανάπτυξης των πόλεων , θεωρεί πως χρειάζονται δράσεις και μέτρα για την ανάπτυξη μιας «συμπαγούς πόλης», έννοια που περιλαμβάνει την ανάμειξη χρήσεων γης (εργασίας και κατοικίας) με αποτέλεσμα τις κοντινές μετακινήσεις των κατοίκων από και προς τον τόπο εργασίας και κατοικίας τους, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια και μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Επίσης , ζητά η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης για τα μητροπολιτικά κέντρα, να επεκταθεί και να λειτουργήσει παράλληλα με την επέκταση των πόλεων και των οικισμών, ανάλογα με τις πραγματικές οικιστικές ανάγκες και σε συνδυασμό με τη μείωση των συντελεστών δόμησης εντός των πόλεων, όπου αυτοί διατηρούνται υψηλοί.

Τέλος ζητά να εξεταστεί η σταδιακή απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Στη διάρκεια του Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ συζητήθηκε το θέμα της παραγωγής ενέργειας και ιδιαίτερα της χρήσης λιθάνθρακα από τη ΔΕΗ και ιδιώτες , όπου όμως μετά από την παρουσίαση του θέματος από τον πρώην πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχο Κοζάνης, Π. Κουκουλόπουλο, αποφασίστηκε πριν λάβουν συγκεκριμένη θέση για το θέμα να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο στο οποίο να κληθούν ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να παρουσιάσουν το θέμα των πηγών ενέργειας και της χρήσης τους.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την πρόταση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την επιβολή διοδίων στις πόλεις και «πράσινο δακτύλιο», ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων , Νικ. Κακλαμάνης δήλωσε πως οι δήμαρχοι αναμένουν γραπτές προτάσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τις υιοθετήσουν. Το κείμενο του ΥΠΕΧΩΔΕ θα παραπεμφθεί καταρχάς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ . Στη συνέχεια θα υπάρξει εισήγηση της στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και εκεί θα τοποθετηθούν όλα τα μέλη της.

 
back to top