Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Η ζωή μας, στα χέρια μας...



















Σε ένα χωριό ζούσε ένας γέρος σοφός που είχε γίνει γνωστός σε Δύση και Ανατολή για την ικανότητα του να απαντάει σωστα σε οποιαδήποτε ερώτηση, όσο δύσκολη και αν ήταν.
Στο ίδιο χωριό ζούσαν δυο πιτσιρικάδες, σκέτα διαβολάκια, που ήθελαν πολύ να βρουν κάποια ερώτηση στην οποία ο γέρο σοφός να μη μπορεί να απαντήσει. Έψαξαν λοιπόν πολύ και την βρήκαν.
"Θα πάρουμε ένα μικρό ζωντανό πουλάκι", είπαν μεταξύ τους, "θα το κρατήσουμε στις χούφτες μας και θα πάμε να ρωτήσουμε τον γέρο αν ζεί. Αν μας απαντήσει "ναι", τότε εμείς θα σφίξουμε λίγο τα χέρια μας και θα του πούμε :" Έκανες λάθος, το πουλί είναι ψόφιο"."Αν πάλι μας πεί "όχι",τότε θα ανοίξουμε τα χέρια μας και το πουλάκι, ολοζώντανο, θα πετάξει για την φωλιά του".
Πράγματι λοιπόν πιάνουν ένα πουλάκι στις χούφτες τους, πάνε στο γέρο σοφό και τον ρωτούν:" Παππού, θέλουμε να μας πεις αν το πουλάκι που κρατάμε στα χέρια μας είναι ζωντανό ή νεκρό;"
Ο σοφός γέρος τους κοιτάει στα μάτια, χαμογελάει τρυφερά και με πολλή αγάπη στην φωνή του, τους λέει:
"Παιδιά μου, προσέξτε καλά αυτό που θα σας πώ. Δεν χρειάζεται παρά μόνο ένα σφίξιμο των χεριών σας και το πουλάκι θα πεθάνει.Ή ένα άνοιγμα και το πουλάκι θα πετάξει ελεύθερο, όπως η φύση το ορίσε να ζήσει. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κρατάτε στις χούφτες σας και την δική σας ζωή.
Είναι στο χέρι σας, αν θέλετε, να την κρατήσετε φυλακισμένη μέσα στο θανάσιμο σφιχταγγάλιασμα της άγνοιας, της δειλίας και της αδυναμίας, που οδηγεί πάντα στο μαρασμό και στο θάνατο. Είναι στο χέρι σας όμως να την αφήσετε να πετάξει στα ουράνια και σαν δυνατός, περήφανος και όμορφος αετός να φτάσει όσο πιο μακριά και ψηλά μπορεί, μαζεύοντας γνώση, ομορφιά και αγάπη".

Αντώνης Καλογήρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top