Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Ρύπανση: επηρεάζει τον εγκέφαλο;;;


Η μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλείται από τα καυσαέρια που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος μας, προτείνουν Ολλανδοί επιστήμονες.

Είναι ήδη γνωστό ότι τα νανοσωματίδια μπορούν να φτάσουν έως τον εγκέφαλο μας κατά την εισπνοή, όμως σήμερα είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο μπορεί αυτή η εισβολή να επηρεάσει την διαδικασία της επεξεργασίας της πληροφορίας από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να προσομοιώσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο περνούν, το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, άτομα που δουλεύουν σε γκαράζ ή στο δρόμο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Particle and Fibre Toxicology.

Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Zuyd στην Ολλανδία έπεισε 10 εθελοντές να παραμείνουν για μια ώρα μέσα σε ένα δωμάτιο με καθαρή ατμόσφαιρα ή σε ένα χώρο με καυσαέρια. Με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογράφου, μιας συσκευής που καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου, παρακολούθησαν τις αντιδράσεις των εθελοντών τόσο κατά τη διάρκεια που αυτοί βρίσκονταν στο δωμάτιο όσο και μια ώρα μετά την αποχώρησή τους από τον συγκεκριμένο χώρο.

Μετά από μισή ώρα, ο εγκέφαλος των ατόμων που είχαν εκτεθεί στο περιβάλλον με τα καυσαέρια, παρουσίασε έντονη αντίδραση στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, γεγονός ενδεικτικό της αλλαγής του τρόπου με τον οποίο επεξεργάζεται ο φλοιός του εγκεφάλου τις πληροφορίες. Αυτή η αλλαγή συνεχίστηκε να παρατηρείται και αφού οι εθελοντές δεν βρίσκονταν πια στο δωμάτιο.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σχετικά με αυτά τα αποτελέσματα είναι υποθέσεις για τη χρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση πολυσύχναστων πόλεων, όπου τα επίπεδα αυτών των καυσίμων μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλά.»


«Είναι πολύ πιθανό η μακροχρόνια έκθεση σε τέτοιου είδους νανοσωματίδια να επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και να επεμβαίνει στη φυσιολογική διαδικασία της επεξεργασίας της πληροφορίας. Ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω μελέτη για την επιβεβαίωση και ανάλυση αυτής της επίδρασης.»

Dog's life
«Το γεγονός της αντίδρασης του εγκεφάλου του ατόμου που εκτίθεται σε μια νέα οσμή δεν είναι ένα καινούργιο δεδομένο,» σχολιάζει ο Ken Donaldson, καθηγητής τοξικολογίας από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Ίσως να μην είναι απαραίτητα αρνητικό, όμως παρόμοιες φυσιολογικές αλλαγές αποδεικνύουν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η περαιτέρω διερεύνηση επειδή είναι πιθανόν να υπάρχουν όντως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα και πιθανώς σημαντική μελέτη.»

Οι ελεγχόμενες μελέτες που αφορούν την εξέταση των επιπτώσεων της ρύπανσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο δημιουργούν ηθικά προβλήματα ενώ μακροχρόνιες μελέτες πληθυσμού σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς οι ασθένειες του εγκεφάλου δεν αναγνωρίζονται απαραιτήτως ως πιθανές αιτίες θανάτου. Για παράδειγμα οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ συχνά πεθαίνουν από μόλυνση.

Παρόλα αυτά, μια μελέτη για σκύλους, που διενεργήθηκε στο Μεξικό, αποκάλυψε ότι τα ζώα που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ρύπανσης στην ατμόσφαιρα παρουσίασαν παρόμοιες εγκεφαλικές βλάβες με ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Αντιθέτως, σκύλοι που έζησαν σε αγροτικές περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά ρύπανσης παρουσίασαν περιορισμένες εγκεφαλικές βλάβες.

PATHFINDER
BBC News

Oι εκπομπές του λιγνίτη σε CO2 στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ισοδυναμούν με καθημερινή κίνηση 6.000.000 αυτοκινήτων. Μάλλον αλτσχάιμερ έχουμε πάθει όλοι μας.Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι στον μεγάλο ρυπαντή της περιοχής μας.
Θα θυμηθούμε να αντιδράσουμε; Είναι καιρός να πούμε φτάνει πια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top