Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Τα όμορφα projects…όμορφα καίγονται...

Τα όμορφα projects… Ηταν τότε, το 2020 που ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης προχωρά στην ανακοίνωση ενός αρκετά φιλόδοξου master plan για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Είχε μπει μπροστά η απολιγνιτοποίηση της περιοχής….
Projects που πρότειναν μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και το νέο παραγωγικό μοντέλο την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης.
Το master plan με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών και άλλων διοικητικών πράξεων θα προσέλκυε επενδύσεις της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ οι οποίες θα έδιναν δουλειές στην πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι απασχολούνται στα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ. Με βάση το ίδιο σχέδιο οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα σβήνουν σταδιακά μέχρι το 2028.
…όμορφα καίγονται
Ολα αυτά τότε. Το μακρινό 2020 – ένα χρόνοι μετά από την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019. Εκτοτε έχουν περάσει 4 χρόνια. Το εγχείρημα, προχώρησε σιγά – σιγά στο επόμενο βήμα, που είναι η σύνταξη νομοσχεδίου, η έκδοση άλλων αποφάσεων, αλλά και η μεταβίβαση τεράστιων εκτάσεων από τη ΔΕΗ προς το ελληνικό δημόσιο.
Όπως είχε γράψει ο ΟΤ στις 22 Ιανουαρίου, οι μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται την απόφαση τους νας την ξανασκέφτονται! Η την έχουν αναβάλει ή στην καλύτερη των περιπτώσεων πάγωσαν τα όποια επενδυτικά τους σχέδια για τις λιγνιτικές περιοχές!
Προφανώς και η διαδικασία της αποκατάστασης εδαφών αλλά και της έκδοσης και εφαρμογής πολεοδομικών σχεδίων έχουν πολύ δρόμο μπροστά της.
Αλλά και πέραν αυτών κάποιες άλλες επιχειρήσεις όταν έφτασε η ώρα να βάλουν στο χαρτί τα projects και να τα κοστολογήσουν διαπίστωσαν πως δεν τους συνέφερε.
Λέμε και μια κουβέντα παραπάνω! Κάπως έτσι….
Πάντως, όσο περνάει ο καιρός μαθαίνω από όλο και περισσότερους υποψήφιους επενδυτές πως το master plan των επενδύσεων μάλλον δεν προχωράει…
«Τα όμορφα projects όμορφα καίγονται…» μου είπαν παραφράζοντας τον τίτλο της γιουγκοσλάβικης ταινίας: «Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται…»
Επεα πτερόεντα….

Πηγή: https://www.ot.gr/2024/03/09/inside-stories/o-simitis-dikaionetai-anthrakas-to-master-plan-tis-apolignitopoiisis-ti-psaxnei-i-pgs-kai-pou-tha-trypisei-i-exxonmobil/ - -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top