Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Σε «τοίχο» πέφτει η Νέα Ποντοκώμη...

Σημαντικά προβλήματα και παραλείψεις εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη κατασκευής του νέου οικισμού στην ΖΕΠ
Σε πολλούς «τοίχους» καταλήγει το έργο της κατασκευής του νέου οικισμού της Ποντοκώμης στην περιοχή της ΖΕΠ αφού τα προβλήματα που προκλήθηκαν τα τελευταία χρόνια και δεν λύθηκαν πλέον έχουν συσσωρευτεί και αναζητείται η λύση τους. Πρόκειται για προβλήματα που ξεκινούν από τον σχεδιασμό – μελέτη του έργου, συνεχίστηκαν με την αδράνεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως του δήμου Κοζάνης και καταλήγουν στην αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού και στη νέα δημοτική αρχή, η οποία καλείται να λάβει δραστικές αποφάσεις αν θέλει το έργο να ολοκληρωθεί και να χτίσουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους.
Ο «Χ» συνομίλησε με ανθρώπους που έχουν άμεση εμπλοκή με το έργο τόσο στην τεχνική υπηρεσία του δήμου όσο και στον ΑΔΜΗΕ στην Αθήνα, οι οποίοι δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για το αίσιο τέλος της πορείας των εργασιών. Ωστόσο θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους κυρίως για να μην προκαλέσουν νέα προβλήματα στην εξέλιξη των εργασιών. Παράλληλα επιβεβαίωσαν πλήρως τις πληροφορίες μας για σημαντικές παραλείψεις στην μελέτη, έλλειψη πολιτικής βούλησης που θα επέτρεπε να προχωρήσουν οι εργασίες και κυρίως αδυναμία εξεύρεσης λύσης που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση των εργασιών της Νέας Ποντοκώμης.
Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής την περασμένη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Βόμβας αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της πορείας των εργασιών στη Νέα Ποντοκώμη δηλώνοντας, ταυτόχρονα, πως «γνωρίζουμε πολύ καλά το σοβαρό πρόβλημα της Νέας Ποντοκώμης». Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο η υπογειοποίηση των καλωδίων της υψηλής τάσης που διέρχεται πάνω από περίπου 150 οικόπεδα και μπλοκάρει τις εργασίες στο σημείο αλλά εντοπίζεται και σε άλλα σημεία της εργολαβίας, με σημαντικότερο αυτό στο νότιο σημείο του οικισμού (κάτω από τον δρόμο που οδηγεί στον Άργιλο) και αφορά στις απαλλοτριώσεις που ακόμη δεν έχουν γίνει.
Το νότιο τμήμα της Νέας Ποντοκώμης. Η έκταση που βρίσκεται κάτω από την άσφαλτο μέχρι και τον κάμπο είναι αυτή που πρέπει να “κουμπώσει” ο μεγάλος αγωγός Ταυτόχρονα, η περίπου πέντε ετών καθυστέρηση από πλευράς Δήμου Κοζάνης, της παράδοσης στον εργολάβο του δυτικού τμήματος του νέου οικισμού που ονομαζόταν «Αγρόκτημα Αργίλου» λόγω του ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις και όλα αυτά έχουν οδηγήσει στο να πλανάται ένα μεγάλο ερωτηματικό τόσο στον Δήμο Κοζάνης όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το αν η Νέα Ποντοκώμη ολοκληρωθεί σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο.
Η περιοχή δίπλα από τα τελευταία σπίτια του Αργίλου (αριστερά) που δόθηκε στην κοινοπραξία τον Αύγουστο του 2023 Ο «Χ» συνομίλησε με ανθρώπους που έχουν άμεση εμπλοκή με το έργο και τα νέα δεν φαίνεται να είναι καλά. Οι άνθρωποι αυτοί που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανησυχούν αρχικά για το αν το έργο ολοκληρωθεί και με τι κόστος αφού πλέον οι τιμές των χωματουργικών εργασιών και πρώτων υλών έχουν αυξηθεί κατά 70% μετά τον πόλεμο και είναι αμφίβολο αν η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την β΄ φάση των εργασιών συμφέρει να συνεχίσει χωρίς αναμόρφωση του αρχικού προϋπολογισμού. Όσον αφορά στην υπογειοποίηση των καλωδίων, πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν πως η προμήθεια του εξοπλισμού (καλώδιο) απαιτεί περίπου έναν χρόνο από την στιγμή που θα παρθεί η απόφαση για την υλοποίηση του έργου. Να σημειωθεί πως επί δημαρχίας Λευτέρη Ιωαννίδη, ο ΑΔΜΗΕ είχε δεσμευτεί πως θα αναλάβει το έργο με δικό του κόστος. Ωστόσο μετά την ιδιωτικοποίησή του τα πράγματα άλλαξαν και έχει δηλώσει πως αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τις εργασίες.
Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ανέφερε πως αναμένεται ένα χρονοδιάγραμμα εργασιών από τον ΑΔΜΗΕ για να επιτρέψει τις εργασίες κατασκευής έργων υποδομών κάτω από τους πυλώνες. Πρόκειται για μια πολύπλοκη και επικίνδυνη διαδικασία, η οποία απαιτεί καλό συντονισμό και από πλευράς της κατασκευαστικής κοινοπραξίας και από τον ΑΔΜΗΕ και από τον Δήμο. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι οι εργασίες αυτές δεν θα προσφέρουν τίποτα γιατί εφόσον η υπογειοποίηση των καλωδίων δεν προχωρήσει τότε ουσιαστικά θα «ακυρώσει» τα έργα υποδομής αφού δεν προβλέφθηκε από την μελέτη διαφορετική θέση διέλευσης των καλωδίων και των έργων ομβρίων. Για τους λόγους αυτούς φαίνεται πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο τα περίπου 150 οικόπεδα κάτω από τους πυλώνες να «μεταφερθούν» σε άλλο σημείο της ΖΕΠ για να μην υπάρξει εκ νέου κόλλημα.
«Η υπογειοποίηση των καλωδίων δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί ούτε σε έναν χρόνο» μετέφερε στον «Χ» πηγή του ΑΔΜΗΕ από την Αθήνα. Να σημειωθεί πως στις 24 Μαρτίου λήγει η διετής παράταση ολοκλήρωσης των εργασιών που δόθηκε από τον Δήμο Κοζάνης στην κοινοπραξία. Ωστόσο λόγω των παραπάνω ο Δήμος Κοζάνης έδωσε μια ακόμη παράταση τριών μηνών προκειμένου να εξετάσει όλα αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των απαλλοτριώσεων στο νότιο τμήμα του οικισμού που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και τις αναλαμβάνει η ΔΕΥΑ Κοζάνης.
Πρόκειται για το σημείο που θα «κουμπώσει» το δίκτυο ομβρίων με τον μεγάλο αγωγό μεταφοράς αυτών. Στην έκταση αυτή, όμως, βρίσκονται ιδιοκτησίες και ακίνητα ιδιωτών που είναι σχεδόν σίγουρη η προσφυγή τους στην δικαιοσύνη για την τιμή απαλλοτρίωσης κάτι που σημαίνει εκ νέου καθυστερήσεις. Επίσης, ένα από τα σημεία από τα οποία διέρχεται ο μεγάλος αγωγός είναι μέρος του κοιμητηρίου της Καρυδίτσας κάτι που δεν μπορεί να μείνει αδιάφορο.
Τα παραπάνω είναι γνωστά τόσο στην Τεχνική Υπηρεσία όσο και στην Περιφέρεια και σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» έχουν τεθεί ως προβληματισμοί στις συσκέψεις που έγιναν για το μέλλον της Νέας Ποντοκώμης. Ακόμη, γνωστός είναι και ο προβληματισμός της κοινοπραξίας για το αν θα συνεχίσει ή όχι το έργο λόγω της εκτόξευσης του κόστους μετά τις ανατιμήσεις.
Ουσιαστικά η τρίμηνη παράταση που δόθηκε από τον Δήμο Κοζάνης προς την κοινοπραξία, φαίνεται πως θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη του έργου την ώρα που κάποιοι έχουν επιλέξει να χτίσουν στο νέο οικισμό και ήδη διαμένουν εκεί βλέποντας πως πιθανότατα να είναι οι μόνοι.

Πηγη: Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top