Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Ένα στα τρία εγκεφαλικά οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει μετατραπεί σε σημαντική αιτία των εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς ευθύνεται ή έστω αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο ένα στα τρία από αυτά, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Τα υπόλοιπα οφείλονται ως επί το πλείστον στον τρόπο ζωής, ιδίως στο κάπνισμα, την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή.
Συνολικά, τα εννέα στα 10 εγκεφαλικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ζούσαμε πιο υγιεινά και σεβόμασταν περισσότερο το περιβάλλον, λένε οι ειδικοί.
Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Lancet Neurology», υποδηλώνουν ότι έχουμε υποτιμήσει τις βλάβες που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο, προσθέτουν.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, σε όλο τον κόσμο σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν κάθε χρόνο εγκεφαλικό επεισόδιο, με τα 6 εκατομμύρια να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του και τα 5 εκατομμύρια να υφίστανται μόνιμες αναπηρίες, όπως διαταραχή ή απώλεια της ομιλίας, της όρασης και της κινητικότητας.
Οι επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία και άλλα ερευνητικά κέντρα, εξέτασαν στοιχεία από 188 χώρες του κόσμου που αφορούν την περίοδο 1990-2013.
Όπως διαπίστωσαν, τα τρία στα τέσσερα εγκεφαλικά (το 74,2%) σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής και το 29,2% με την ατμοσφαιρική ρύπανση εντός και εκτός σπιτιού (σ.σ. οι παράγοντες αυτοί συχνά συνυπάρχουν, γι’ αυτό υπερβαίνει το άθροισμά τους το 100).
Οι ειδικοί λένε ότι μακροπρόθεσμα η ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επειδή προκαλεί αθηρωμάτωση στις αρτηρίες του εγκεφάλου και αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος και την αρτηριακή πίεση.
Έχει, όμως, και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως ο αυξημένος κίνδυνος ρήξης της αθηρωματικής πλάκας που μπορεί να οδηγήσει στην απόφραξη μιας αρτηρίας του εγκεφάλου.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βάλερι Φέϊιν, καθηγητής Επιδημιολογίας & Νευρολογίας και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Εγκεφαλικών & Εφηρμοσμένων Νευροεπιστημών του Ώκλαντ, δήλωσε ότι ήταν αναμενόμενο να αναδειχθεί ως απειλή η ρύπανση, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό.
«Δεν περιμέναμε να έχει αυξηθεί τόσο πολύ η επίπτωσή της τις δύο τελευταίες δεκαετίες», είπε. «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, εντός και εκτός σπιτιών, ασκεί μία μεγάλη και ολοένα πιο επικίνδυνη επίδραση στη συχνότητα των εγκεφαλικών σε όλο τον κόσμο».
Τα νέα ευρήματα καθίστανται ακόμα πιο ανησυχητικά από το γεγονός ότι στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα και όχι οι ρύποι από την καύση ορυκτών καυσίμων. «Εάν είχανσυνυπολογιστεί και αυτοί, τότε η επίπτωση της ρύπανσης πιθανώς θα ήταν πολύ μεγαλύτερη», εκτίμησε ο δρ Φέϊιν.
Και αυτό, διότι οι ρύποι των ορυκτών καυσίμων είναι πιο επιβλαβείς για το καρδιαγγειακό σύστημα απ’ ό,τι τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια, εξήγησε.
«Μία από τις κύριες πηγές των σωματιδίων αυτών είναι οι ρύποι που εκπέμπουν οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων, επομένως καλή ιδέα θα ήταν να αποφεύγει κανείς να περπατάει στο δρόμο τις ώρες που υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων», συνέστησε.
Αντίστοιχα, «τις ημέρες κατά τις οποίες τα επίπεδα της ρύπανσης είναι υψηλά, καλό είναι ο πληθυσμός να αποφεύγει τις μετακινήσεις», κατέληξε.

Πηγή : http://ygeia.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top