Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Το πράσινο περιβάλλον χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής στις γυναίκες...

Μικρότερο κίνδυνο θανάτου έχουν οι γυναίκες που ζουν σε περιβάλλον με πλούσια βλάστηση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives.
Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Brigham and Women» της Βοστόνης, με επικεφαλής τον Δρ Πίτερ Τζέημς, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 108.600 γυναίκες από τις ΗΠΑ, την περίοδο 2000-2008.
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, κατά μέσο όρο οι γυναίκες που ζούσαν σε περιβάλλον με πλούσια βλάστηση είχαν 12% μικρότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσες ζούσαν στις περιοχές με το λιγότερο πράσινο.
Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που είχαν το περισσότερο πράσινο πέριξ της κατοικίας τους είχαν 34% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις. Επίσης, οι εκείνες που διάθεταν αυλή με λαχανικά είχαν 13% μικρότερο ποσοστό θανάτου από καρκίνο.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι διάφοροι παράγοντες συντελούν στη θετική σχέση μεταξύ πρασίνου και μειωμένης θνησιμότητας. Η καλύτερη ψυχική υγεία και κυρίως η μείωση της κατάθλιψης εκτιμάται ότι εξηγεί περίπου το 30% της ωφέλειας από τη ζωή κοντά στην φύση.
Τέλος, οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για κοινωνικές σχέσεις, σωματική άσκηση και για άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, καθώς και η μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, παίζουν επίσης ευεργετικό ρόλο στην περίπτωση των περιοχών με πολύ πράσινο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top