Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ακτιβιστές της Greenpeace ανεβαίνουν τώρα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου...

Ομάδα 10 έμπειρων ακτιβιστών της Greenpeace ανεβαίνουν τώρα σε πύργο ψύξης του λιγνιτικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου.
Αν η επιχείρηση εξελιχθεί επιτυχώς, οι ακτιβιστές θα στείλουν ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να αγνοήσει λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP21) στο Παρίσι, για τη στροφή της χώρας στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος των κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές.
Οι ακτιβιστές επέλεξαν τον μεγαλύτερο και πιο ρυπογόνο[1] σταθμό της χώρας για να δείξουν ότι το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος για την Ελλάδα θα είναι αβάσταχτο[2], εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια της ΔΕΗ και της κυβέρνησης για την κατασκευή νέων λιγνιτικών[3] και πετρελαϊκών[4] μονάδων στα επόμενα χρόνια. Η συντριπτική πλειονότητα[5] των Ελλήνων πολιτών ζητά φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης στην Ελλάδα, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες[6] σε ολόκληρη την Ελλάδα διεκδικούν τη στροφή της χώρας στην ηλιακή οικονομία.
”Είμαστε εδώ γιατί έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλη επιλογή να λάβει το μήνυμα ο κ. Τσίπρας: η χώρα δεν αντέχει έναν πρωθυπουργό που βάζει τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και του λόμπι των ορυκτών καυσίμων πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών. Το χρωστάμε στα παιδιά μας: χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που θα προωθήσει άμεσα πολιτικές που επενδύουν στους Έλληνες πολίτες. Πρέπει να το κάνει τώρα, στο Παρίσι, όπου έχει αναπτυχθεί ήδη μία τεράστια δυναμική. Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε εδώ μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας.”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, ο οποίος μαζί με άλλους 9 ακτιβιστές βρίσκεται στην κορυφή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
Οι ακτιβιστές ξεκίνησαν την ανάβαση στις 4.00 π.μ. και αν τα καταφέρουν (δεν είναι καθόλου σίγουρο) θα ανέβουν και θα παραμείνουν σε έναν από τους πύργους ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ύψους 130 μέτρων, στέλνοντας συγκεκριμένο μήνυμα προς την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να κινητοποιήσουν την πολιτική ηγεσία να αξιοποιήσει τη Διάσκεψη στο Παρίσι για να συνδυάσει κλιματική πολιτική με κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Η Greenpeace έχει ήδη υποβάλει πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτιρίων που περιλαμβάνει τη δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά.[7]
Το προτεινόμενο 10ετές σχέδιο δράσης της Greenpeace λαμβάνει υπόψη τη σημερινή οικονομική συγκυρία και το Μνημόνιο και προτείνει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα. Η εφαρμογή του θα ενισχύσει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 5,7 - 6 δις € από τη μείωση των δαπανών για ενέργεια, θα δημιουργήσει κατά μέσο όρο 30-35.000 θέσεις εργασίας ετησίως και θα μειώσει τις συνολικές εκπομπές CO2 της Ελλάδας έως και κατά 10%. Αντίστοιχες μελέτες ή προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί από το WWF[8], το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ[9] και άλλους φορείς.
«Η δράση μας είναι κομμάτι της παγκόσμιας κινητοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για ένα καλό αποτέλεσμα στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι.”, συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου. “Αυτές τις κρίσιμες ώρες στο Παρίσι εξελίσσεται ένας διαπραγματευτικός αγώνας ενάντια στα συμφέροντα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Η έκβασή του; Αμφίρροπη. Το διακύβευμα; ένας ασφαλής πλανήτης, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας δεν ξεπερνά τον 1,5oC. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειαζόμαστε 0% ορυκτά καύσιμα και 100% ΑΠΕ έως το 2050 παγκοσμίως. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας».
Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση:
- Να συμβάλλει διαπραγματευτικά στην υιοθέτηση στόχου στην τελική συμφωνία για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5oC, αίτημα δεκάδων αναπτυσσόμενων κρατών που απειλούνται σήμερα από την αλλαγή του κλίματος που στηρίζουν πλέον ανοιχτά οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς
- Να προωθήσει στην Ελλάδα 10ετές σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτιρίων που περιλαμβάνει την δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά
- Να στρέψει τη ΔΕΗ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ενεργειακές υπηρεσίες και να εκπονήσει σχέδιο για την αξιοποίηση του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού της Επιχείρησης στις νέες της δραστηριότητες και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Σημειώσεις προς συντάκτες:
[1] Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι ο μεγαλύτερος λιγνιτικός σταθμός της Ελλάδας και ευθύνεται για την έκλυση 13 εκατ. τόνων CO2 ετησίως, δηλαδή περίπου 14% των συνολικών εκπομπών CO2 της Ελλάδας, καθώς και για τον πρόωρο θάνατο 380 πολιτών εξαιτίας της έκλυσης επικίνδυνων ρύπων (NOx, SO2) από την καύση λιγνίτη.
http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2012/reports/climate/Silent_Killers_GR.pdf
[2] Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, οι οικονομικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας από τη λιγνιτική ρύπανση (επιβάρυνση δημόσιας υγείας, καταστροφή περιβάλλοντος) την περίοδο 2008-2012 εκτιμάται από 5,8 έως 19 δις €.
http://www.eea.europa.eu/media/newsreleases/industrial-air-pollution-has-high
Επιπλέον, το οικονομικό κόστος για την Ελλάδα σε περίπτωση μη-δράσης για την κλιματική αλλαγή έχει εκτιμηθεί στα 701 δις € (μέχρι το 2100) από τη σχετική ακαδημαϊκή μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας.
http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/News/PressReleases/DispItem.aspx?Item_ID=3645&List_ID=1af869f3-57fb-4de6-b9ae-bdfd83c66c95&Filter_by=DT
[3] Η ΔΕΗ επιθυμεί διακαώς την κατασκευή νέας «υπερσύγχρονης» λιγνιτικής μονάδας (Πτολεμαΐδας 5), παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η ρύπανση που θα προκαλείται θα είναι μεγαλύτερη από τα νέα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έως 5 φορές περισσότερο από νέες λιγνιτικές μονάδες στην Κίνα (!).
http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2015/adeia-ptolemaida/
Είναι και ο λόγος που η ΔΕΗ συστηματικά προσπάθησε να τορπιλίσει τις ευρωπαϊκές συζητήσεις (Διαδικασία Σεβίλλης) για τον προσδιορισμό των νέων ανώτερων εκπομπών ρύπων για μονάδες άνθρακα/λιγνίτη, όπως έχει αποκαλύψει δημόσια η Greenpeace. Για περισσότερες πληροφορίες:
- http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2014/climate/Rainbow%20Warrior/aftoparagogi/20140929BR_Seville.pdf
- http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2015/climate/publications/20150521BRIEF_Health_BREF.pdf
- http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2015/martios/seville-letter/
[4] Παρά το τεράστιο ανανεώσιμο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της Ρόδου και το συνεχώς μειούμενο κόστος των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, η ΔΕΗ αιτήθηκε και πήρε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατασκευή νέου σταθμού με καύσιμο μαζούτ (!) δίπλα σε μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας (Πρασονήσι). Μόνο οι επιδοτήσεις που θα πληρώσουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ οι Έλληνες καταναλωτές για το πετρέλαιο της Ρόδου τα επόμενα 10 χρόνια θα φτάσουν το 1 δις €. Αντίθετα, αν τα 180 εκατ. € που θα κοστίσει το εργοστάσιο πήγαιναν σε φωτοβολταϊκά και μπαταρίες σε νοικοκυριά της Ρόδου, περισσότερα από 17.000 νοικοκυριά θα είχαν δωρεάν ρεύμα, οι επιδοτήσεις θα μειώνονταν κατά 13 εκατ. € ετησίως και η νυχτερινή αιχμή ζήτησης κατά 25MW.
http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2014/climate/Rainbow%20Warrior/aftoparagogi/Case_Study_Rhodes.pdf
[5] http://ec.europa.eu/COMMFrontOffice/PublicOpinion/index.cfm/Survey/getSurveyDetail/instruments/SPECIAL/surveyKy/2060
[6] Στις 29 Νοεμβρίου, χιλιάδες πολίτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ιωάννινα συμμετείχαν σε δράσεις για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Περισσότεροι από 16.000 πολίτες έχουν ήδη αποστείλει επιστολές προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό καλώντας τον να προωθήσει επιθετικό πρόγραμμα για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ 50.000 πολίτες έχουν συμμετάσχει στη συλλογή υπογραφών του WWF και του Avaaz ενάντια στην κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5.
[7] http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118523/allazontas-ta-dedomena-sta-ktiria-me-simmaxo-ton-ilio/
Επιπλέον, στην ίδια έκθεση εξετάζεται σενάριο όπου η ΔΕΗ δεν κατασκευάζει την Πτολεμαΐδα 5 και αξιοποιεί τα ίδια κεφάλαια (1,45 δις €) προκειμένου να κατασκευάσει σειρά από φωτοβολταϊκά πάρκα. Το σωρευτικό οικονομικό όφελος μακροπρόθεσμα ανέρχεται σε 3 δις € (συνδυασμός φθηνότερης ηλιακής κιλοβατώρας και αποφυγή αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών) σε σύγκριση με την κατασκευή και λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5. Η έκθεση προτείνει την επιστροφή μέρους αυτής της κερδοφορίας σε εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά που υπάγονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
[8] http://www.wwf.gr/images/pdfs/Ptolemaida_V_Alternatives_GR_Summary.pdf
[9] http://thesolutionsproject.org/

http://www.greenpeace.org/

2 σχόλια:

nikos είπε...

OK, όλα καλά με τους ακτιβιστές της Green Peace στα φουγάρα της ΔΕΗ. Γιατί όμως τώρα;
Τώρα που έχει ξεκινήσει το ξεπούλημα;
Μήπως βολεύει να πει ΤΩΡΑ ο κοσμάκης «αμάν πια με τη βρώμα της ΔΕΗ»;
Τόσα χρόνια δεν υπήρχε σκοινί να ανέβουν στα φουγάρα;
Και μια κομψή απορία… Οι Σκουριές δεν προσφέρονται για οικολογικό ακτιβισμό;
Ή μήπως δεν πρέπει να θίξουμε το «αφεντικό»…;;και στο μυαλό μου έχω τον Γ.Σορος!!

nikos είπε...

ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΠΡΟΣΦΙΓΕΣ" ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ .....

 
back to top