Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Τελευταίοι και «βρομιάρηδες»...

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και αποτυπώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας στον τομέα της ενέργειας με μια εμμονή στον λιγνίτη και στροφή στις ΑΠΕ μόνο στις ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Δείκτες Κλιματικών Επιδόσεων (CCPI)», που εκπονεί η οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων CAN - Europe, μέλη του οποίου είναι η Greenpeace και το WWF, η χώρα μας είναι από τους ουραγούς στην Ευρώπη στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, αφού κατατάχθηκε στην έκτη θέση από το τέλος, ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ετήσια έκθεση «Δείκτες Κλιματικών Επιδόσεων (CCPI)» βαθμολογεί τις επιδόσεις 61 κρατών που, αθροιστικά, είναι υπεύθυνα για το 90% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας.
Η απουσία επενδύσεων στον τομέα των καθαρών μορφών ενέργειας, η εμμονή στην εκμετάλλευση του λιγνίτη για τις ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρισμό, η στασιμότητα στην εφαρμογή πολιτικών μείωσης του αποτυπώματος του τομέα των μεταφορών και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για τα δάση, είναι οι βασικοί λόγοι που για ακόμη μια χρονιά η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.
Τα μικρά θετικά βήματα που έκανε η Ελλάδα στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών αλλά και η προώθηση της αυτοπαραγωγής από μικρά φωτοβολταϊκά (net metering), δεν στάθηκαν αρκετά να την ανεβάσουν στην κατάταξη, με αποτέλεσμα η χώρα μας να καταλαμβάνει την 33η θέση, σε σχέση με την 34η πέρυσι, παγκοσμίως, διατηρώντας τη θέση της ανάμεσα στην ομάδα κρατών με «κακές» κλιματικές πολιτικές.
Είναι αξιοσημείωτο πως τις 19 από τις 20 πρώτες θέσεις στη βαθμολογία καταλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία (9η, 12η και 19η θέση αντίστοιχα).
«Η Ελλάδα δυστυχώς δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο αναγκαιότητα αλλά και ευκαιρία. Η απεξάρτηση από το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής και η αξιοποίηση του ανεξάντλητου δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η καλύτερη εγγύηση για μειωμένο ενεργειακό κόστος, ενεργειακή αυτάρκεια και μακροχρόνια βιωσιμότητα του ενεργειακού μας μοντέλου», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του WWF Ελλάς αναφερόμενος στα ευρήματα της έκθεσης.
Την ανάγκη «η Ελλάδα να ενώσει τη φωνή της με τα προοδευτικά κράτη που στηρίζουν πλέον ανοιχτά τον στόχο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5° C και να υποστηρίξει τον στόχο 100% ΑΠΕ για όλους έως το 2050», επισήμανε από τη μεριά του ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα δεν έχει καμιά σχέση με την παγκόσμια τάση, αλλά πλέον και με τις επιταγές της Συμφωνίας που επετεύχθη στο Παρίσι, αφού, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης από το 2014, για πρώτη φορά η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ (περίπου το 59% της πρόσθετης ισχύος στην ηλεκτροπαραγωγή) ξεπέρασε την αντίστοιχη ισχύ μονάδων πυρηνικής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων. Περίπου οι μισές από τις επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας πλέον γίνονται σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Ενθαρρυντική είναι επίσης, σημειώνεται στην έκθεση, η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που φαίνεται να πετυχαίνει σιγά - σιγά η Κίνα, χωρίς αυτό να μπορεί να οδηγήσει σε μια σαφή τάση απεξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα. Βελτιωμένη επίδοση πέτυχαν και οι ΗΠΑ, κυρίως λόγω των τεράστιων επενδύσεων που υλοποίησαν στον τομέα των ΑΠ Ε.
Να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων (Climate Change Performance Index - CCPI) είναι ένα εργαλείο σχεδιασμένο να παρέχει διαφάνεια στους πολίτες σχετικά με τις κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές των κυβερνήσεων. Στόχος του είναι να ασκηθεί πολιτική και κοινωνική πίεση στις κυβερνήσεις που αδιαφορούν και αποτυγχάνουν να λάβουν φιλόδοξη δράση για την προστασία του κλίματος και να αναδείξει τις χώρες εκείνες που εφαρμόζουν τις καλύτερες πρακτικές. Ο Δείκτης ερευνά και αναλύει τις κλιματικές πολιτικές των 61 πιο ρυπογόνων χωρών του πλανήτη και τις κατατάσσει ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης ή μείωσης των εκπομπών, τα σημερινά επίπεδα εκπομπών, τις πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Aθώοι οι ακτιβιστές της Greenpeace
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης αθώωσε τους 13 ακτιβιστές της Greenpeace που στις 9 Δεκεμβρίου εισήλθαν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου και έγραψαν με μπογιά το μήνυμα «Go Solar» στον Πύργο Ψύξης της 5ης μονάδας του σταθμού.
Με την απόφασή του αυτή, το δικαστήριο αναγνώρισε στην ουσία το δικαίωμα της κοινωνίας των πολιτών να προχωρεί σε ειρηνικές, δυναμικές δράσεις για ζωτικής σημασίας θέματα σχετικά με το περιβάλλον και την κοινωνία.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι η ακτιβιστική δράση της Greenpeace δεν παρεμπόδισε τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, ενώ έκρινε ότι η «φθορά που προκλήθηκε» ήταν ευτελέστατης αξίας.
Να σημειωθεί ότι η «επέμβαση» των ακτιβιστών της Greenpeace στον μεγαλύτερο λιγνιτικό σταθμό της χώρας συνδέεται με την πρότασή της για την ανάπτυξη ενός 10ετούς σχεδίου δράσης που, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή οικονομική συγκυρία και το μνημόνιο, προτείνει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτηρίων, που περιλαμβάνει τη δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά
Η εφαρμογή του 10ετούς προγράμματος θα ενισχύσει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 5,7 - 6 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μείωση των δαπανών για ενέργεια, θα δημιουργήσει κατά μέσο όρο 30-35.000 θέσεις εργασίας ετησίως και θα μειώσει τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Ελλάδας έως και κατά 10%.

Πηγή: http://www.topontiki.gr/

1 σχόλιο:

nikos είπε...

ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΠΡΟΣΦΙΓΕΣ" ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ .....

 
back to top