Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Εκδικάστηκαν σήμερα οι τιμές απαλλοτρίωσης του Πτελεώνα στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας...

Εξετάστηκε σήμερα Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στο Μονομελές Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας ο καθορισμός της προσωρινής τιμής μονάδας της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του προς μετεγκατάσταση οικισμού Πτελεώνα Εορδαίας.
Σημειωτέον ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση του Οικισμού του Πτελεώνα γίνεται προκειμένου να εκμεταλλευτή η ΔΕΗ ΑΕ το λιγνιτικό κοίτασμα της περιοχής. Να μπορέσει δηλαδή να προχωρήσει στην απόληψη λιγνίτη αλλά και για να δημιουργηθεί εξωτερική απόθεση άγονων υλικών προκειμένου το Ορυχείο Νοτίου Πεδίου να αναπτύξει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του.
«Το Μονομελές Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας θα καθορίσει σήμερα την προσωρινή τιμή απαλλοτρίωσης του οικισμού Πτελεώνα με την οποία θα αποζημιωθούν οι 275 κάτοικοι- δικαιούχοι του Πτελεώνα, αλλά και για την αναγκαστική απαλλοτρίωση δημοτικών εκτάσεων και κτηρίων του Πτελεώνα, του κοινοτικού καταστήματος και της εκκλησίας του χωριού», ανέφερε μιλώντας στον «Π» ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Εορδαίας, Ευθύμιος Λιάκος. Ο κ. Λιάκος εξέφρασε την αισιοδοξία «ότι οι τιμές αποζημίωσης που θα καθορίσει το Εφετείο θα ανταποκρίνονται στην αξία των ακινήτων και θα παράσχει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να τα αντικαταστήσουν με άλλα ισάξιας αξίας.» Καθώς, όπως σημείωσε, οι τιμές που προτείνει η ΔΕΗ ΑΕ ανέρχονται- ενδεικτικά- σε 12 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα οικόπεδα, σε 240 ευρώ/τ.μ. για τα κτίσματα Α΄ κατηγορίας, σε 210 ευρώ/τ.μ. για τα κτίσματα Β΄ κατηγορίας και σε 84 ευρώ για τα υπόγεια και τις αποθήκες.
Ο κ. Λιάκος υπενθύμισε ακόμη ότι «αρχικά η ΔΕΗ είχε αποφασίσει την απευθείας εξαγορά του οικισμού του Πτελεώνα και έγιναν κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή τα προηγούμενα χρόνια, λόγω όμως ότι δεν καρποφόρησε η προσπάθεια αυτή η ΔΕΗ προχώρησε τελικά στη διαδικασία της κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού του Πτελεώνα.»
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Δήμος Εορδαίας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρότεινε στους κατοίκους του Πτελεώνα τρεις θέσεις για την μετεγκατάσταση του οικισμού τους σε αντίστοιχες περιοχές του Δήμου Εορδαίας.
Η μία θέση βρίσκεται στην Τ.Κ. Ανατολικού, η δεύτερη σε αγροτική περιοχή της Τ.Κ. Αναρράχης και η τρίτη στη θέση “Κουρί” Πτολεμαΐδας, δίπλα στο χώρο που επέλεξαν οι κάτοικοι των Αναργύρων για την μετεγκατάσταση του οικισμού τους, θέση η οποία θεωρείται ότι συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα.
Μάλιστα η τελική απόφαση σχετικά με την θέση μετεγκατάστασης του οικισμού αναμένεται να ληφθεί σε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Πτελεώνα, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας.

Πηγή:http://e-ptolemeos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top