Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Οι «Πρόσφυγες» της Κοζάνης...

H σειρά ντοκιμαντέρ του VICE, τα VICE Specials, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά και θα προβάλλεται κάθε Σάββατο στην τηλεόραση του ANT1. Καταγράφει ιδιαίτερα, προκλητικά θέματα και ιστορίες που σπάνια παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό.
Αυτό το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 1.45 π.μ. θα παρακολουθήσετε το δεύτερο επεισόδιο της σειράς VICE Specials «Οι Πρόσφυγες της Κοζάνης», ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει τις επιπτώσεις της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία.

Η δημοσιογράφος Νικολία Αποστόλου επισκέπτεται το Νότιο Πεδίο, το μεγαλύτερο ορυχείο των Βαλκανίων και συνομιλεί με τους εργαζομένους για τα θέματα της υγείας τους, τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και τον ρατσισμό απέναντι τους. Η εξόρυξή του λιγνίτη, εκτός από δουλειές καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, εκκενώνει σπίτια, εξαφανίζει χωριά και μετατρέπει χιλιάδες κατοίκους σε περιβαλλοντικούς πρόσφυγες.
Στην εγκαταλειμμένη Μαυροπηγή, το χωριό-φάντασμα που ενώ έχει ήδη απαλλοτριωθεί για να γίνει ορυχείο, οι πρώην κάτοικοί του το επισκέπτονται ακόμα. Μοιραζόμαστε τις αναμνήσεις των πρώην κατοίκων και συμμετέχουμε στον τελευταίο τρύγο προτού γίνει όλο το χωριό ορυχείο.
Σκηνοθεσία: Νικολία Αποστόλου
Έρευνα: Νικολία Αποστόλου, Πολυξένη Αθανασούλια
Κάμερα: Gianluca Grossi, Νικολία Αποστόλου
Μοντάζ: Παντελής Λιακόπουλος

Πηγή: http://www.vice.com/gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top