Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με άσθμα στα παιδιά και τους εφήβους...

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση νωρίς, μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην εμφάνιση άσθματος στην παιδική και εφηβική ηλικία, αναφέρει ευρωπαϊκή έρευνα.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 14.000 παιδιά ηλικιών 14 έως 16 ετών και ανακάλυψαν ότι όσα γεννήθηκαν σε κοινότητες με περισσότερο μολυσμένο αέρα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν άσθμα σε σχέση με άλλα παιδιά, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 4 ετών.
Η ερευνήτρια Dr. Ulrike Gehring, του Utrecht University στην Ολλανδία, δήλωσε ότι ενώ προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν το άσθμα με έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση νωρίς, η τρέχουσα έρευνα παρέχει νέες ενδείξεις ότι η σχέση επεκτείνεται στην εφηβεία. Η Gehring δήλωσε ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι προκαλεί άσθμα επηρεάζοντας το μέγεθος και τη δομή του αναπτυσσόμενου πνεύμονα, καθώς και του αναπτυσσόμενου ανοσοποιητικού. Οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από τη σχέση μεταξύ έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και άσθματος στα παιδιά, ωστόσο, δεν είναι σαφής.
Για να εστιάσουν στη σχέση μεταξύ άσθματος και ατμοσφαιρικής ρύπανσης η Gehring και οι συνεργάτες εξέτασαν συγκεντρώσεις διοξείδιου του αζώτου και αιωρούμενων σωματιδίων. Στη συνέχεια εξέτασαν στοιχεία από ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία του αναπνευστικού, που συλλέχτηκαν αρκετές φορές κατά την παιδική ηλικία.
Ρωτήθηκαν οι γονείς αν τα παιδιά διαγνώστηκαν με άσθμα, για τα φάρμακα που έπαιρναν, για τη νόσο ή αν εμφάνιζαν συριγμό. Οι γονείς ρωτήθηκαν επίσης αν τα παιδιά είχαν φτέρνισμα, κνησμό, ή δακρύρροια όταν δεν είχαν κρυολόγημα.
Η έρευνα περιέλαβε παιδιά από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία.
Γενικά, ο κίνδυνος άσθματος στις ηλικίες 14-16 ετών αυξήθηκε με την αυξημένη έκθεση σε διοξειδίο του αζώτου και αιωρούμενων σωματιδίων στη γέννηση αλλά όχι με τα επίπεδα έκθεση στο τέλος της έρευνας.
Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και των αλλεργιών.
Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το 2008 έως το 2010 για όλη τη διάρκεια της έρευνας, αναγνωρίζουν οι ερευνητές στο περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine.

Πηγή: http://www.iatronet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top