Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά του Δήμου Εορδαίας εναντίον της ΔΙΑΔΥΜΑ για τη χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων στο Ορυχείο Καρδίας...

Εκδικάστηκε χθες Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Εορδαίας εναντίον της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΔΥΜΑ, για την μεταβίβαση εκτάσεων 1000 στρεμμάτων περίπου της ΔΕΗ στο Ορυχείο Καρδιάς, με αντάλλαγμα τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων της ΔΕΗ από τη ΔΙΑΔΥΜΑ.
Η εκδίκαση των ασφαλιστικών με τα οποία ο δήμος Εορδαίας ζήτησε να ανασταλεί η εκτέλεση της υπ’ αριθμ. 1/25-5-2015 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. έως την έκδοση τελεσίδικης παρόμοιας απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου για την τακτική αγωγή που θα ασκήσει, έγινε εξ αναβολής, καθώς η δικάσιμος είχε προσδιοριστεί για τις αρχές Ιουλίου αλλά λόγω του δημοψηφίσματος αναβλήθηκε για 2 Σεπτεμβρίου.
Ο δήμος Εορδαίας υποστήριξε ότι η ΔΕΗ δεν διέθετε νόμιμη άδεια για τη λειτουργία του χώρου ταφής επικίνδυνων αποβλήτων, γιατί η βούληση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι να λειτουργήσει ο χώρος ταφής επικίνδυνων αποβλήτων- κυρίως αμιάντου- σε άλλο χώρο και όχι στο ορυχείο Καρδιάς. Υπογράμμισε επίσης το ασύμφορο της μεταβίβασης αυτής γιατί μια έκταση μικρής αξίας μεταβιβάζεται με αντάλλαγμα τη διαχείριση επικίνδυνων βιομηχανικών υλικών αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, και κυρίως ότι η διευθέτηση αυτή μεταξύ ΔΕΗ και ΔΙΑΔΥΜΑ προσκρούει στο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για την επαναπόδοση των εκτάσεων αυτών, διότι δεν είναι στην κυριότητα της ΔΕΗ και πρέπει να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο και εν συνεχεία στην τοπική κοινωνία.
Την παραπάνω θέση, ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ προχωρώντας στη σύναψη αυτού του συμβολαίου με τη ΔΕΗ είναι σαν να αποδέχεται ότι τα εδάφη αυτά ανήκουν στην κυριότητα της ΔΕΗ απέκρουσε και η αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ελισάβετ Παναγιωτίδου, η οποία εξετάστηκε σαν μάρτυρας απόδειξης εκ μέρους του Δήμου Εορδαίας . Κατέθεσε την αντίθεση της Περιφέρειας για η σύμβαση ΔΕΗ-ΔΕΙΑΔΥΜΑ και ότι η Περιφέρεια δεν έχει δώσει αδειοδότηση διότι ο σχεδιασμός της είναι να δημιουργηθεί αλλού ο χώρος υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι «παρέμβαση υπέρ του Δήμου Εορδαίας άσκησαν και οι Δήμοι Σερβίων- Βελβεντού και Άργους Ορεστικού, στηρίζοντας με σημαντικό τρόπο τις θέσεις του Δήμου Εορδαίας», όπως δήλωσε στον «Π» ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Εορδαίας, Ευθύμιος Λιάκος.
Τα επιχειρήματα της ΔΙΑΔΥΜΑ, όπως τα κατέθεσε μηχανικός της εταιρείας που εξετάστηκε ως μάρτυρας, ήταν ότι υπάρχει μια αδειοδότηση για τη ΔΕΗ που είχε εκδοθεί παλαιότερα για το συγκεκριμένο χώρο του Ορυχείου Καρδιάς και όχι για τον φορέα διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, άρα καλύπτεται η ΔΙΑΔΥΜΑ με την άδεια αυτή. Δεν αρνήθηκε ότι χρειάζεται να εκδοθεί από την Περιφέρεια άδεια λειτουργίας, η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη, διότι όπως υποστήριξε η διαχείριση των αποβλήτων θα αρχίσει από τα μέσα του 2016. Το επιχείρημα αυτό αντέκρουσε ωστόσο ο Δήμος Εορδαίας δηλώνοντας ότι η Περιφέρεια δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να εκδώσει την άδεια αυτή, η οποία πρέπει να κάνει αναφορά στη ΔΙΑΔΥΜΑ.
Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου αναμένεται να εκδοθεί σε ένα μήνα περίπου, ενώ αισιόδοξοι για την απόφαση δηλώνουν ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης και ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου, θεωρώντας ότι το δικαστήριο θα λάβει σοβαρά υπόψη του τα επιχειρήματα του Δήμου Εορδαίας.
Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουν ότι ακόμη κι αν απορριφθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ο Δήμος Εορδαίας θα συνεχίσει την προβλεπόμενη νομική οδό για να προσβάλει την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ και την υπογραφή της σύμβασης με τη ΔΕΗ, με την κατάθεση τακτικής αγωγής.

Πηγή: http://e-ptolemeos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top