Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Υποψίες για ρύπανση στους υδροφόρους ορίζοντες...


Ξεκινούν αναλύσεις στην τέφρα. Διαβεβαιώσεις ΔΕΗ ότι «ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε χρώμιο στο ψυκτικό νερό» Παρατείνεται η αγωνία των κατοίκων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου για τις επιπτώσεις από τη χρήση του ακατάλληλου νερού, στο οποίο εντοπίστηκε υπέρβαση του ορίου ολικού χρωμίου και ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου. Ενώ οι πρόεδροι των δύο Τοπικών Κοινοτήτων κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, περίμεναν χτες οδηγίες από τα αρμόδια υπουργεία, σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος και απαντήσεις για το αν και ποιες χρήσεις νερού επιτρέπονται. Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Σόκουτης είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρμόδιους, αλλά μέχρι το μεσημέρι δεν είχαν φτάσει ακόμη εγγράφως οι επίσημες απαντήσεις. Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ζήτησε απαντήσεις από:
-τον ΕΦΕΤ αν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων από καλλιέργειες που ποτίζονται με το επιβαρυμένο νερό.
-από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αν μπορεί να συνεχιστεί η άρδευση των καλλιεργειών.
-το υπουργείο Υγείας αν μπορεί να επιτραπούν οι οικιακές χρήσεις του νερού.
Όπως προαναφέρθηκε, επίσημες απαντήσεις δεν είχαν δοθεί μέχρι το μεσημέρι, «αλλά μόλις δοθούν θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση», διαβεβαίωσε ο Γ. Σόκουτης. Ωστόσο, επειδή είχε τηλεφωνικές συζητήσεις με τους αρμόδιους, η αίσθησή του ως προς τις απαντήσεις που αναμένονται είναι: θα συνεχιστεί σαφώς η απαγόρευση του πόσιμου νερού, καθώς και για το πλύσιμο λαχανικών και φρούτων, ενώ θα επιτραπεί η χρήση του νερού στη τουαλέτα, για πλύσιμο ρούχων, πλύσιμο αυτοκινήτων κ.λ.π. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή, απαγορεύτηκε γενικώς η χρήση του νερού από τις δύο ρυπασμένες πηγές, καθώς εντοπίστηκε υπέρβαση της ανώτερης τιμής χρωμίου και ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου. Την ίδια στιγμή αναπάντητα ερωτηματικά εξακολουθούν να υπάρχουν με την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ, η οποία απαγόρευσε μόνο την πόση του νερού, εξ’ αιτίας «υπέρβασης των ορίων ολικού χρωμίου», ενώ δεν αναφέρεται πουθενά στην ανακοίνωση «η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου», το οποίο είναι και το πιο επικίνδυνο. Να σημειωθεί ότι στις δύο αναλύσεις δειγμάτων που έγιναν στις 24 και 26 Απριλίου, η επιβάρρυνση του νερού με ολικό χρώμιο είναι 99 μg/λίτρο στο Ρυάκιο και 74μg/λίτρο στον Άγιο Δημήτριο. Δεδομένου ότι οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το 95% του ολικού χρωμίου είναι εξασθενές χρώμιο, σημαίνει ότι η περιεκτκότητα σε εξασθενές χρώμιο ανέρχεται σε 95μg/λίτρο στην περίπτωση του νερού στο Ρυάκιο και περίπου στα 70μg/λίτρο στο δείγμα του Αγίου Δημητρίου. Υπάρχει μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία στην περιοχή, αρκεί να σημειώσουμε ότι το πρωτοδικείο Εύβοιας, εξέδωσε απόφαση το 2010, σύμφωνα με την οποία απαγόρευσε τη χρήση νερού με περιεκτικότητα μόλις 2μg/λίτρο εξασθενούς χρωμίου, σε περιοχή που λειτουργούν βαφεία. Να σημειωθεί πάντως ότι με έγγραφό της η ΔΕΥΑΚ προς τη Διεύθυνση Υγείας και τους αρμόδιους φορείς των υπουργείων, ζητά «την παρέκκλιση των ορίων χρωμίου, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία» μέχρι να διερευνηθεί το ζήτημα και να ληφθούν κάποια ενδιάμεσα μέτρα. Τα ενδιάμεσα προσωρινά μέτρα που εφαρμόζει η ΔΕΥΑΚ είναι: δίνει εμφιαλωμένο νερό στους κατοίκους, μεταφέρει με υδροφόρες νερό και το ρίχνει στο δίκτυο και προχώρησε σε καλλιέργειες πηγών της περιοχής, ρίχνοντας το διαπιστωμένα κατάλληλο νερό στο δίκτυο.
Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας διερευνούν σε κάθε κατεύθυνση τις αιτίες υπέρβασης των ορίων χρωμίου, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ακόμη και μιας πιο γενικευμένης ρύπανσης. Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια ζήτησε εγγράφως από τη ΔΕΗ να απαντήσει αν γίνεται χρήση χρωμίου στους πύργους ψύξης. Η επίσημη απάντηση της ΔΕΗ ήρθε γραπτώς στην Περιφέρεια και δαβεβαιώνει ότι «ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν ενώσεις χρωμίου στο ψυκτικό νερό των πύργων ψύξης». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» θα ακολουθήσουν αναλύσεις στην τέφρα, προκειμένου να διερευνηθεί αν η τέφρα που αποτίθεται είναι ύποπτη για το χρώμιο. Βεβαίως, αν αποδειχτεί ένοχη η τέφρα, ίσως είναι πολύ αργά, καθώς η καταστροφή μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη, αφού υπάρχουν εκτεταμένες αποθέσεις εκατομμυρίων τόνων τέφρας, που μπορούν να μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες της ευρύτερης λιγνιτικής λεκάνης.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top