Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Επιστροφή της υδροηλεκτρικής ενέργειας;


Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια είναι σε θέση να παράγουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος. Oι εγκαταστάσεις εκτός λειτουργίας στην Ευρώπη είναι πολλές. Όμως η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι αμφιλεγόμενη. Η υδροηλεκτρική ενέργεια υπήρξε η κινητήρια δύναμη της βιομηχανικής επανάστασης και μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα η σημαντικότερη πηγή ενέργειας. Από τις περίπου 100.000 υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις που υπήρχαν τότε, στη Γερμανία λειτουργούν σήμερα μόλις 7.500, καλύπτοντας το 3% των αναγκών σε ρεύμα. Σύμφωνα με ειδικές μελέτες το ποσοστό συμβολής των υδροηλεκτρικών εργοστασίων στην παραγωγή ρεύματος θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 50% υπό την προϋπόθεση ότι σχεδόν 20.000 μονάδες θα τεθούν ξανά σε λειτουργία.

Ενστάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων
 Απειλούνοι υδροηλεκτρικές μονάδες το περιβάλλον; Γερμανικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες, αλιείς και οργανώσεις εκφράζουν ωστόσο αντιρρήσεις σε μια «επιστροφή» της υδροηλεκτρικής ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι οι μονάδες αυτές απειλούν την οικολογική ισορροπία στα ποτάμια και τις λίμνες. Ως απάντηση, οι υποστηρικτές της υδροηλεκτρικής ενέργειας τονίζουν ότι τα τελευταία 100 χρόνια τα αποθέματα ψαριών δεκαπλασιάστηκαν, παρά τον ταυτόχρονο δεκαπλασιασμό στην εκμετάλλευση της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Πιστεύουν ότι τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αποτελούν εν τέλει μεγαλύτερη απειλή για τα αποθέματα ψαριών. Ο Άξελ Μπεργκ, επικεφαλής της Eurosolar, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ανανεώσιμης Ενέργειας προτείνει μιλώντας στην DW μια εκμετάλλευση της υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία όμως να σέβεται το περιβάλλον: «80% με 90% των ψαριών σε γερμανικές λίμνες και ποτάμια προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες», σημειώνει και προτείνει για το λόγο αυτό την ειδική προστασία μόνο των ενδημικών ειδών.

Το κόστος εξαρτάται από την ποσότητα νερού
Οι υποστηρικτές της υδροηλεκτρικής ενέργειας γνωρίζουν ότι το κόστος παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από την ποσότητα του νερού. Ο Μάρτιν Βάισμαν, καθηγητής Υδροτεχνολογίας στην Καρλσρούη, τονίζει ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος από υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Μεγάλες ευρωπαϊκές μονάδες παράγουν μια κιλοβατώρα με κόστος 3 με 5 σεντ, μονάδες μεσαίου μεγέθους με κόστος περίπου 10 σεντ και μικρότερες με κόστος μέχρι και 20 σεντ. Ακόμα όμως κι αν το κόστος παραγωγής είναι σχετικά υψηλό, οι ειδικοί θεωρούν ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια συμβάλλει σημαντικά σε μια αποκεντρωμένη, φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ρεύματος.

Πηγή: Gero Rueter / Στέφανος Γεωργακόπουλος Υπεύθυνος σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top