Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Αισιοδοξία. Πώς μπορούμε να την κατακτήσουμε...

Συνήθως στην ζωή δεν παίρνουμε αυτό που μας αξίζει, αλλά αυτό που προσδοκούμε. Μερικοί από εμάς, ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις παραμένουμε αισιόδοξοι. Αυτό δεν μπορούν να το καταφέρουν όλοι, δυστυχώς. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις έρευνες η Κατάθλιψη αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε σημείο μάλιστα ανησυχητικό. Ο λόγος είναι σχετικά απλός: Ανησυχία για το μέλλον, αίσθηση εγκλωβισμού σε δυσχερή κατάσταση, αίσθηση κενού. Οι πεσιμιστές είναι εκείνοι που είναι πιο ευάλωτοι στην Κατάθλιψη και κρύβουν το πρόβλημα τους «φορώντας» την μάσκα του Ρεαλιστή. Βλέπουν τα πάντα μέσα από «μαύρα γυαλιά», δηλαδή παραμορφωμένα, απαισιόδοξα και διαστρεβλωμένα. Οι ίδιοι το αρνιούνται φυσικά και παραμένουν στο πρόβλημα κάνοντας ουσιαστικά την καθημερινότητα τους χειρότερη. Κι όμως, την προσωπική μας ευτυχία μπορούμε να την προβλέψουμε και να την φτιάξουμε όπως την θέλουμε εμείς… Πώς; Με το να καλλιεργήσουμε την ελπίδα! Με το να ρίξουμε λίγο φως στην «μαύρη» πραγματικότητα και με το να αντισταθούμε στις αρνητικές σκέψεις που οδηγούν σε εγκατάλειψη και παραίτηση!
Πώς θα το κάνουμε αυτό;
1. Μην απαιτούμε πολλά από εμάς και από τους άλλους. Κανείς δεν είναι τέλειος και η τελειότητα είναι ανέφικτη! Γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό, χωρίς να βάζουμε υπερβολικά υψηλούς στόχους που σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε ούτε εμείς αλλά ούτε κι οι άλλοι. Μικροί, πραγματοποιήσιμοι στόχοι μας δίνουν θετική ανάδραση, μας κάνουν να νιώθουμε καλά και αισιόδοξα για εμάς και για το μέλλον μας.
2. Άσχημα πράγματα συμβαίνουν και στους καλύτερους ανθρώπους. Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές. Δεν ζούμε μόνο με τα καλά, αλλά και με τα άσχημα και απροσδόκητα. Όταν αυτά συμβαίνουν δεν χρειάζεται να τα βάζουμε με την «κακή μας μοίρα» που μας τα έφερε, αλλά να τα καλωσορίσουμε σαν εμπειρία και να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα θα βγούμε πιο δυνατοί αλλά και πιο έμπειροι και πιο καλά προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά.
 3. Η Αισιοδοξία βοηθάει και στην Επιτυχία. Ένας θετικός άνθρωπος είναι πιο πιθανό να πετύχει τους στόχους του από έναν πεσιμιστή. Κι αυτό γιατί ο αισιόδοξος βλέπει τις καταστάσεις με πιο χαλαρή διάθεση, λιγότερη πίεση και είναι έτοιμος για όλα, σε αντίθεση με τον πεσιμιστή που στην πρώτη αναποδιά καταρρέει και αποφεύγει την επανάληψη της προσπάθειας. Οπότε το γήπεδο ανήκει στους αισιόδοξους! Εσείς με ποια ομάδα είστε;

 Πηγή: http://www.olakala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top