Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Κλείνουν οριστικά το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο Ποντοκώμης...

Κακά τα μαντάτα για το χωριό μας καθώς όπως ανακοινώθηκε σύμφωνα με την απόφαση της αναπληρώτριας Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, Δέσποινας Παπαδοπούλου, βάζουν λουκέτο και δεν θα υποδεχθούν κανέναν μαθητή την φετινή σχολική χρονιά 2024-25 που ξεκινά την προσεχή Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο Ποντοκώμης.
Στο δημοτικό Σχολείο Ποντοκώμιας φυλάσσεται, σε ιδιαίτερα καλαίσθητο χώρο, το «Ιστορικό Αρχείο» του Σχολείου που περιλαμβάνει τα σχολικά έτη 1944-1945 και μετά .
Ανάμεσα στο πολυτιμότατο υλικό υπάρχει και το πόνημα της επί πολλά χρόνια δασκάλας του Σχολείου Ποντοκώμης, της κας Ελένης Θεοδωρίδου. Ο τίτλος του πονήματος είναι ενδεικτικός: «ΙΣΤΟΡΙΑ του 5/τάξιου Δημοτικού Σχολείου Ποντοκώμης».
Είναι μία συγκλονιστική, πυκνή και άρτια εγγραφή πληροφοριών, γραμμένη κυρίως με μολύβι, σε ένα απλό τετράδιο εποχής. Η δασκάλα Θεοδωρίδου υπογράφει ένα πρώτο κλείσιμο της εργασίας της στις 10/6/1953 μα τελικά συμπληρώνει και κλείνει με γεγονότα, δραστηριότητες και φωτογραφίες και του επόμενου σχολικού έτους 1953-1954.
Αν δε λάβουμε υπόψη, όπως γράφει και η συγγραφέας, πως το αρχείο του σχολείου καταστράφηκε στις 10/6/1943 «κατά την πυρπόλησιν του Χωρίου υπό των Γερμανών» και συντάχθηκε «κατά πληροφορίας των κατοίκων της κοινότητος Ποντοκώμης» τότε το παραπάνω πόνημα αποκτά αξία ιστορικού ντοκουμέντου, μια πολύτιμη συμβολή στην τοπική ιστορία.
Έτσι, το προσωπικό και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ποντοκώμης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην φωτογραφική αναπαραγωγή της ιστορίας του Σχολείου μας, και της προσφοράς στην τοπική κοινωνία ενός κειμηλίου γνώσης από ένα παρελθόν στενά, πολύ στενά συνδεδεμένου με το σήμερα του τόπου μας.
Για να το διαβάσετε πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top