Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Μαυροπηγή και Ανάργυροι στην …αναμονή για μετεγκατάσταση...

Το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή του την τροποποίηση των δύο ρυμοτομικών για τους οικισμούς. Μαυροπηγής και Αναργύρων,που αναμένουν έντεκα (11) και επτά (7) έτη αντίστοιχα για τη μετεγκατάστασή τους.
Το θέμα εισηγήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Εορδαίας ας Ν. Φουρκιώτης, ο οποίος μιλώντας για τα δύο ρυμοτομικά ζήτησε την έγκριση της τροποποίησης της παλιάς απόφασης του 2017 Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας που αφορά στην έγκριση, μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν τώρα, προκειμένου να λάβουν έγκριση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Στο ιστορικό του τι έχει συμβεί μέχρι τώρα και τι προβλήματα υπήρξαν αναφέρθηκε ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς. Όπως τόνισε, είχε κατατεθεί στο ΥΠΕΝ μετά από εντολή της Περιφέρειας στην ΑΝΚΟ, η κατάθεση της έγκρισης των τοπικών ρυμοτομικών Μαυροπηγής και Αναργύρων. Το ΣτΕ προ ενός έτους, ωστόσο, απέρριψε την έγκριση των δυο αυτών τοπικών ρυμοτομικών για το ό,τι δεν είχε προβλεφθεί η απολιγνιτοποίηση και οι ΖΑΠ, όπως και για ζητήματα που αφορούν το μήκος των πεζοδρόμων, Όπως τόνισε ο δήμαρχος, η ΑΝΚΟ προχώρησε στη διόρθωση και τα επανυπέβαλε για να πάρουν έγκριση και να υπάρξει η πολυπόθητη έγκριση των τοπικών ρυμοτομικών για να ξεκινήσουν οι εργασίες δημοσίων ή ιδιωτικών έργων στους οικισμούς, με προάπαιτούμενο αυτή τη στιγμή να ήταν για το δημοτικό συμβούλιο να επικαιροποιήσει την απόφαση του 2017.
Στη συνεδρίαση το «παρών» έδωσαν οι νυν κοινοτάρχες Μαυροπηγής και Αναργύρων κ.κ. Καραγεωργίου και Τσισμαλίδης και ο π. Κοινοτάρχης Μαυροπηγής κ. Μπάρμπας.
Ο κ. Τσισμαλίδης, δε, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να γίνουν οι υποδομές στο νέο οικισμό όσο πιο σύντομα γίνεται, προκείμενου οι Ανάργυροι να έρθουν στο Δήμο Εορδαίας, γιατί «αν περάσουν πέντε χρόνια ακόμα, δεν θα έρθει κανείς κάτοικος», όπως είπε με έμφαση.
Σε έντονο ύφος ήταν η τοποθέτηση του π. κοινοτάρχη Μαυροπηγής κ. Μπάρμπα, ο οποίος έκανε λόγο για μια «ανείπωτη πανδημία που κρατάει έντεκα (11) χρόνια τώρα στο θέμα της μετεγκατάστασης. Έκανε λόγο για «φρούδες ελπίδες» στο θέμα της μετεγκατάστασης, ζητώ ντας χρονοδιάγραμμα.
«Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Δεν μπορούμε να ακούμε άλλες αλχημείες. Πότε θα πάρουμε το Προεδρικό Διάταγμα; Τελικά θα χτιστεί ή όχι η Μαυροπηγή; Όσοι επέλεξαν να μετεγκατασταθούν στην Κοζάνη μετεγκαταστάθηκαν. Στην Εορδαία όσοι επιλέξαμε να μετεγκατασταθούμε δεν γίνεται τίποτα. Δεν θέλω να με χωρατεύετε άλλο. Δεν πάει άλλο», είπε με έμφαση.
«Θα σας κορόιδευα αν σας έλεγα σε πόσο χρόνο θα βγει το Προεδρικό Διάταγμα», ήταν η απάντηση του δημάρχου, προσθέτοντας πως αυτό αφορά τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου και το ΣτΕ. Για «αμείλικτο χρόνο», καθώς πέρασαν 11 χρόνια για τη Μαυροπηγή και 7 για τους Ανάργυρους έκανε λόγο ο Π. Ταταρίδης (Λ.Α.ΣΥ.), σημειώνοντας, ακόμη, ότι το κράτος είναι «επιλεκτικά καθυστερημένο» όταν πρόκειται για μετεγκαταστάσεις οικισμών.

Πηγή: Εφημερίδα Εορδαϊκός Παλμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top