Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Η περιοχή γύρω από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου η πιο επιβαρυμένη σε βαρέα μέταλλα σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος ...

Έκθεση σχετικά με τις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στην ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα εκδόθηκε στις 24 Μαΐου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη επιβάρυνση, σύμφωνα με τα δεδομένα που κοινοποιεί η ευρωπαϊκή αρχή μέσω του διαδικτυακού της τόπου (www.eea.europa.eu), εντοπίζεται στην περιοχή γύρω από το σταθμό του Αγίου Δημητρίου.
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες της μελέτης που σας παρουσιάζει το kozani.tv, οι περιοχές Ακρινής Ρυακίου και Αγίου Δημητρίου είναι επιβαρυμένες καθώς και οι περιοχές της Φλώρινας που βρίσκονται γύρω από τα ορυχεία.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, τα πρόσφατα δεδομένα από το ευρωπαϊκό μητρώο έκλυσης και μεταφοράς ρύπων, αφορούν σε πληροφορίες για τις εκπομπές ρύπων από περίπου 33.000 εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. Η περίοδος της έρευνας είναι μεταξύ 2007-2016.
Όπως προκύπτει, η επιβάρυνση στο περιβάλλον είναι μεγαλύτερη από πηγές στις οποίες βρίσκονται είτε μεγάλης κλίμακας επιμέρους μονάδες επεξεργασίας μετάλλων, είτε σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμβαίνει στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας.
Η έρευνα είναι δημοσιευμένη στην Αγγλικά εδώ:
https://www.eea.europa.eu/highlights/environmental-pressures-from-industrys-heavy


Σωκράτης Μουτίδης – www.kozani.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top