Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Περιφερειακό Συμβούλιο: Αποφάσισε την δωρεάν παραχώρηση των οικοπέδων στη Νέα Ποντοκώμη...

Την δωρεάν διανομή των οικοπέδων για τους υπό μετεγκατάσταση κατοίκους της Ποντοκώμης στον νέο οικισμό, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, μια απόφαση που κρίθηκε απαραίτητη, αφού διαφορετικά οι μετεγκατεσθέντες θα έπρεπε να επιβαρυνθούν οικονομικά.
Την εισήγηση στο Π.Σ. έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο οποίος τόνισε ότι «με την προτεινόμενη εισήγηση για λήψη απόφασης αντιμετωπίζεται μία αδικία καθόσον, σε διαφορετική περίπτωση, επιβαρύνονται οικονομικά οι κάτοικοι των υπό μετεγκατάσταση οικισμών», αν και η μετεγκατάσταση γίνεται για λόγους δημόσιας ωφέλειας.
Οι λόγοι αυτοί συνίστανται:
-στην εξορυκτική δραστηριότητα για παραγωγή του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας για λογαριασμό και προς όφελος του συνόλου των πολιτών της χώρας και
-στην προστασία της ποιότητας ζωής λόγω των παραπάνω εξορυκτικών δραστηριοτήτων.
Ο εισηγητής τόνισε ότι «οι κάτοικοι αυτοί βρίσκονται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και της, παρά τη θέλησή τους, απομάκρυνσης από τους οικισμούς στους οποίους ζουν και εργάζονται λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης αλλά και της αποστέρησης βιώσιμου παραγωγικού χώρου αφού το σύνολο σχεδόν των αγροτεμαχίων τους απαλλοτριώνονται ή επιβαρύνονται σημαντικά καθιστώντας την ενασχόληση με αυτά αντιπαραγωγική και μη βιώσιμη.
Τα οικόπεδα παραχωρούνται στη νέα θέση τόσο για κάλυψη των αναγκών στέγασης των οικογενειών που απομακρύνονται από τον τόπο τους όσο και για τη διατήρηση της συνοχής του υπό μετεγκατάσταση οικισμού».
Σύμφωνα με τον Π. Πλακεντά, «η προτεινόμενη εισήγηση λήψης απόφασης για διανομή οικοπέδων χωρίς τίμημα συνιστά ελάχιστη πράξη ανταπόδοσης για όσα προσφέρουν στην εθνική οικονομία, για την αποστέρηση ζωτικού επαγγελματικού χώρου και χώρου διαβίωσης καθώς και για τα επιπλέον κόστη στα οποία υπόκεινται στη νέα θέση παρά τη θέλησή τους τα οποία, σε καμία περίπτωση, δεν καλύπτονται από τις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις.
Θα συμβάλλει επίσης στην ταχεία ανοικοδόμηση των νέων οικισμών που θα κινητοποιήσει δεκάδες παρεμφερή με την οικοδομή επαγγέλματα αλλά και στην ενίσχυση των εσόδων προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και των Ταμείων ήτοι φόροι, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κλπ».
Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εκτάσεις, με βάση την κείμενη νομοθεσία περιέρχονται, με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά κυριότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό την αποκατάσταση των δικαιούχων.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top