Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Η ζωή στις σκιές των ανθρακωρυχείων της Ελλάδας...

Ο ήλιος μόλις και διακρίνεται στον ουρανό, καθώς οδηγούμε στα περίχωρα της Πτολεμαΐδας, μιας πόλης 500 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.
Η πυκνή σκόνη που αιωρείται στον αέρα δεν σας επιτρέπει να μακρυά, αλλά ο Κώστας - ένας ντόπιος κάτοικοος της Πτολεμαΐδας- λέει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει εδώ με δεμένα μάτια. «Ο πατέρας μου πέθανε από καρκίνο όταν ήμουν 12», λέει, προσθέτοντας ότι τέσσερις από τους συναδέλφους του πατέρα του πέθαναν επίσης από την ασθένεια.
Ο Κώστας εργάζεται ως φύλακας για την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού, τη ΔΕΗ, όπως και ο πατέρας του.
Ο πατέρας του Κώστα ήταν ένας από τους πολλούς εργάτες της ΔΕΗ που πέθαναν πρόωρα λόγω της ρύπανσης στην περιοχή αυτή της Δυτικής Μακεδονίας της Ελλάδας.
Παρά την αυστηρή νομοθεσία της ΕΕ για τον άνθρακα και τα φθίνουσα κέρδη, η Ελλάδα μόλις πραγματοποίησε επένδυση ύψους 1,4 δισ. Ευρώ για την κατασκευή δύο νέων μονάδων στην Πτολεμαΐδα.
Το μεταποκάλυπτο τοπίο της Πτολεμαΐδας αποτελείται από ένα μαύρο ορυχείο που εκτείνεται σε 625 τετραγωνικά μίλια και περιλαμβάνει μερικά εγκαταλελειμμένα χωριά. Το ορυχείο της Πτολεμαΐδας είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και είναι υπεύθυνο για το 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Η Ελλάδα, μαζί με τη Γερμανία , την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία , αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής άνθρακα, έναν από τους χειρότερους ρύπους στον κόσμο.
Ο καύση άνθρακα δημιουργεί τοξικά σωματίδια λεπτόκοκκου σκόνης που όχι μόνο μολύνουν τις περιοχές στις οποίες βρίσκεται το εργοστάσιο αλλά ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα σε γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση Silent Killers της Greenpeace, η καύση άνθρακα προκαλεί περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα.
Μόνο το 2012, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ ) ανέφερε ότι 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση.
Σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, ο αναπληρωτής περιφερειακός υγειονομικός διευθυντής της Δυτικής Μακεδονίας ανέφερε ότι επτά από τους 10 θανάτους στην Πτολεμαίδα οφείλονται σε καρκίνο ή θρομβοεμβολική ασθένεια (εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονική εμβολή).
Οι περιπτώσεις καρκίνου έχουν αυξηθεί κατά 16% από το 1950 και το προσδόκιμο ζωής στην περιοχή έχει συρρικνωθεί.
Παράλληλα, η ΔΕΗ και οι συνεργάτες της δημιούργησαν 10.000 θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η ανεργία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ήταν η υψηλότερη στην Ελλάδα.
Πολλοί, όπως και ο Κώστας, θυσιάζουν την υγεία τους για μόλις 680 ευρώ (847 δολάρια) ανά μήνα, ενώ άλλοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τη γη και τα σπίτια καθώς είχαν κατακλυστεί από τα αναπτυσσόμενα ορυχεία. Από το 1976, περισσότεροι από 4.000 κάτοικοι πέντε διαφορετικών χωριών που κάθισαν σε αποθέματα άνθρακα έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά.
Μισό κατεδαφισμένα σπίτια, μερικά πεινασμένα αδέσποτα σκυλιά, ερειπωμένες εκκλησίες: Αυτό είναι που έφυγε από το χωριό Μαυροπηγή, κοντά στην Πτολεμαΐδα, σήμερα.
Το 2010 η πρώτη ανασκαφή πραγματοποιήθηκε μόλις 800 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού. Από τότε, μερικοί έχουν αφήσει το χωριό στο φόβο και τα σχολεία έχουν κλείσει μόνιμα.
Ο Αριστοκρατής και η σύζυγός του είναι δύο από τους υπόλοιπους 10 κατοίκους της Μαυροπηγής. "Έχω τη γυναίκα μου και τα σκυλιά μου εδώ. Δεν θέλω να ζήσω οπουδήποτε αλλού, είναι το μόνο μου σπίτι", λέει ο Αριστοκρατής.
Δύο εργαζόμενοι της ΔΕΗ καθαρίζουν την τέφρα γύρω από τον μεταφορικό ιμάντα που μεταφέρει άνθρακα. [Άννα Παντελιά / Αλ Τζαζίρα]
Ο Κώστας είναι ένας από τους νεότερους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Κάθε μέρα πρέπει να καθαρίσει τη σκόνη και την τέφρα που παράγει το ορυχείο για να διατηρήσει την ηλεκτρική ενέργεια. Το ορυχείο είναι στελεχωμένο 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. [Άννα Παντελιά / Αλ Τζαζίρα]
Ο Κώστας επιβλέπει την ανασκαφή του άνθρακα στο βόρειο ορυχείο της Πτολεμαΐδας. [Άννα Παντελιά / Αλ Τζαζίρα]
Τα μάτια της Κώστα έχουν γίνει κόκκινα από τη σκόνη. Λόγω της υψηλής ρύπανσης, το προσωπικό και οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν πολλά σοβαρά ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. [Άννα Παντελιά / Αλ Τζαζίρα]
Ένα πορτρέτο ενός εργαζομένου στη μονάδα παραγωγής της ΔΕΗ. Περισσότερα από 10.000 άτομα αναπτύσσονται από τη ΔΕΗ και τους συνεργάτες της. [Άννα Παντελιά / Αλ Τζαζίρα]
Ο Γιάννης, εργαζόμενος της ΔΕΗ, θέτει μετά την ολοκλήρωση της εργασίας του κοντά στη μεταφορική ταινία που μεταφέρει άνθρακα στη μονάδα παραγωγής. Τα ατυχήματα είναι κοινά και μερικές φορές θανατηφόρα. Τα μέτρα ασφαλείας συχνά δεν τηρούνται. Από το 1970, περισσότεροι από 106 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε ατυχήματα στο χώρο εργασίας. [Άννα Παντελιά / Αλ Τζαζίρα]
Εργαζόμενος σε ορυχείο στη Δυτική Μακεδονία. [Άννα Παντελιά / Αλ Τζαζίρα]
Ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ συλλέγει ένα δείγμα άνθρακα για εξέταση. [Άννα Παντελιά / Αλ Τζαζίρα]
Μια εκκλησία βρίσκεται εγκαταλειμμένη στη μέση του ανθρακωρυχείου. Είναι όλα όσα παραμένουν από τη Χαραυγή, ένα χωριό που απαλλοτριώθηκε και οι κάτοικοι του απομακρύνθηκαν, ώστε να μπορούν να επεκταθούν τα ορυχεία. [Άννα Παντελιά / Αλ Τζαζίρα]
Ο Αριστοκράτης είναι ένας από τους τελευταίους 10 κατοίκους της Μαυροπηγής, ένα χωριό έτοιμο να κατεδαφιστεί για την εξόρυξη άνθρακα. Παρόλο που η ΔΕΗ έχει μετεγκατασταθεί επίσημα στους κατοίκους της Μαυροπηγής, λίγοι ακόμα ζουν στο χωριό. «Πληρώνονται για να πεθάνουν», λέει. [Άννα Παντελιά / Αλ Τζαζίρα]
Δύο εργαζόμενοι εκτελούν εκσκαφέα άνθρακα στην Πτολεμαΐδα. [Άννα Παντελιά / Αλ Τζαζίρα]
Το ορυχείο της περιοχής είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και το έκτο μεγαλύτερό σε όλο τον κόσμο. [Άννα Παντελιά / Αλ Τζαζίρα]
Ο πατέρας του Κώστα πέθανε από καρκίνο όταν ο Κώστας ήταν μόλις 12. [Άννα Παντελιά / Αλ Τζαζίρα]
Το μετα-αποκάλυπτικο τοπίο της Πτολεμαΐδας αποτελείται από ένα ατελείωτο μαύρο ορυχείο. [Άννα Παντελιά / Αλ Τζαζίρα]

Πηγή: http://www.aljazeera.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top