Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Τεράστιες οι ζημιές στον εξοπλισμό από την κατολίσθηση πρανούς στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου...

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 3 Μαρτίου (στις 1,30 πμ) έγινε κατολίσθηση από πτώση πρανούς στην τομή του εκσκαφέα Ε3 του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου. Τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά (σπασμένα πλευρά, μώλωπες κλπ) αλλά διέφυγε τον κίνδυνο ο Χειριστής του εκσκαφέα. Ο εκσκαφέας έπαθε τεράστιες ζημιές και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επισκευαστεί. Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το ύψος του πρανούς ήταν πολύ μεγάλο (25 έως και 30 μέτρα) και δεν υπήρχαν οι προβλεπόμενες κλίσεις ασφαλείας.
Τα τελευταία χρόνια λόγω "ανταγωνισμού και απελευθέρωσης ενέργειας" καταστρατηγούνται συστηματικά και ο μεταλλευτικός κανονισμός (ΚΜΛΕ) και οι κανονισμοί ασφαλούς εργασίας.
Στη πραγματική ζωή όμως οι κατολισθήσεις δεν πολυακούγονται και δεν απασχολούν την επικαιρότητα, εκτός εάν υπάρχουν παθιασμένοι και ad hoc ακτιβιστές όπως ο Νίκος Στεφανής. Όπως μας αναφέρει, τα πρανή δεν πέφτουν σε κλάσμα δευτερολεπτου χρειάζονται χρόνο και κατάλληλες συνθήκες( ρήγματα ,νερό ). Αυτές τις δημιουργεί και τις διαχειρίζεται ο άνθρωπος. Κάποιος δεν έκανε καλά και σωστά την δουλειά του. Η ζημία είναι πρωτοφανής και δημιούργησε συνθήκες (για το όχι μακρινό μέλλν) ενα τεράστιο bolt neckst με αποτέλεσμα να περιμένουμε να ..κολλήσουν ο Ε4, Ε5 Ε6 Ε7( λιγνιτική εκσκαφείς) και να διακινδυνευουν να σταματήσουν την τροφοδότηση και στην συνέχεια την λειτουργεία των ΑΗΣ Καρδιας(1200 MW) και Αγ.Δημητριο(1560 MW). Η ΔΕΗ παραδεχεται ότι "οι ζημιές είναι επισκεύασιμες" και πράγματι ετσι είναι: Δε λέει όμως πόσος χρόνος θα χρειαστεί και τι συνέπειες θα έχει στην παραγωγή λιγνίτη άρα και ρεύματος. Για όσους γνωρίζουν οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και θα χρειαστούν ίσως και μήνες για να επισκευαστούν. Αυτό σημαίνει καθυστέρηση σε όλο το Ορυχείο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top